Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Kilencvenkilenc évig maradhat az ipartestület

Kilencvenkilenc éves tartós bérletbe veheti volt tulajdonának, a Horváth Mihály utcai palotának egy részét a Szegedi Ipartestület. Ez határozott időre szóló, kedvező feltételeket tartalmazó szerződés, amelynek értelmében az ipartestület preferált szervezetként fizeti a bérleti díjat
Fotó: Schmidt Andrea
A rendszerváltás óta próbálta visszakapni az ötvenes években államosított ingatlanait, köztük a Kisszínháznak is helyet adó épületet a Szegedi Ipartestület, a polgármesterekkel folytatott tárgyalások azonban nem vezettek eredményre. Annak ellenére sem, hogy a megyében a többi hét ipartestület visszakapta korábbi ingatlanait. Az előző ciklusban jutottak el odáig az egyezkedések, hogy pénzbeli megváltás is szóba került, ám az összeg nagysága nem oldotta volna meg a testület elhelyezését. Az ipartestület tizenhatodik éve albérletben él saját tulajdonában.

Ribizsár Péter és Blaha Gyula, a Szegedi Ipartestület két elnöke tájékoztatta lapunkat arról, hogy a székházügy megoldódott: tegnap ünnepi közgyűlés keretében vették 99 évre tartós bérletbe az eddig is használt helyiségeket Botka László polgármestertől. Ez határozott időre szóló, kedvező feltételeket tartalmazó szerződés, amelynek értelmében az ipartestület preferált szervezetként fizeti a bérleti díjat – közölték az elnökök.

A hajdani ipartestület 1927-ben vásárolta meg a Horváth Mihály utca 3. szám alatti telket, majd a mesterek saját kezük munkájával építették meg a székházat és a mellette álló képcsarnokot is. A háború után az összes ingatlant államosították. A Horváth Mihály utcai székház 1950-ben először a városé lett, majd 1952-ben a magyar államé, 1958-ban pedig újra visszaszállt a városra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szégyenfoltok a szegedi József Attila sugárúton

A belváros szívébe vezető József Attila sugárúton több elhanyagolt telek évek óta kilóg rendezett… Tovább olvasom