Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Kimerülésig nyomnak az orvostanhallgatók

Szeged - Eszméletlen sérültet kellett újraéleszteniük az elsős szegedi medikusoknak az új klinikán – a szimuláció szerint. A vizsgán többek közt megtudhattuk, mitől jó egy mellkaskompresszió, és miért kell a bábukon arcátültetést végrehajtani.
Arc nélküli, melegítőt viselő, eszméletlen sérült feküdt a padokban ülő fiatalok előtt a hét közepén az új klinika egyik oktatótermében – nagy riadalmat mégsem váltott ki. Elsős medikusok vizsgáztak korszerű elsősegélynyújtás és újraélesztés tantárgyból, félsz legfeljebb a vizsga miatt volt bennük.

Előbb egy tízperces elméleti teszttel kellett boldogulniuk, majd Csonka Endrének, a traumatológiai klinika szakorvosának felügyelete alatt belefogtak az élethű bábu újraélesztésébe.

– Ha elromolna, minden alkatrésze cserélhető, az arcot viszont a higiénia miatt minden hallgatónál „átültetjük" – magyarázta a baba fölött térdelő Csonka doktor. Egy jelzőkészüléket is a bábuhoz csatlakoztatott: ez mutatja, újraélesztés közben milyen gyorsan és erősen nyomkodják a mellkast, hova és mennyi levegő jut a befúvások után. A szakorvos a kezében egy pumpával még azt is képes szabályozni, hogy van-e a sérültnek nyaki pulzusa vagy nincs. Az adatokról a készülék még kutyanyelvet is nyomtat a pontos elemzéshez.

Újraélesztésnél percenként százszor kell nyomást kifejteni a mellkasra. Fotó: Miskolczi Róbert
Újraélesztésnél percenként százszor kell nyomást kifejteni a mellkasra. Fotó: Miskolczi Róbert

– Megszólítom, megrázom, de nem reagál – jelezte a bábu esetében egyáltalán nem meglepő tényt az első vizsgázó, Kerekes Tamás. Az „arcátültetés" után – Csonka doktor pumpálása révén – érezhetővé vált a pulzusa, légzése viszont nem volt. Ezért lélegeztetésbe kezdett a medikus – majd figyelte a „beteg" reakcióit. Mivel annak időközben leállt a keringése, mellkaskompresszió következett: félhangosan számolva, előírásszerűen harmincszor nyomott tenyerével, majd kétszer a szájába fújt. Ez hatott: a bábu „feltámadt", beindult a pulzusa.

– A szomszéd néni férje leesett a létráról függönycserélés közben – kapta az életszerű szituációt a következő vizsgázó. Az elsős Kovács László először megnézte, lát-e törést, de mivel ilyen nem volt – ahogy légzése és pulzusa sem – nekiállt az újraélesztésnek. Sikerrel. Ötöst kapott érte.

Katona Zsófinak szezonális baleset jutott: szüret után lement a gazda a pincébe, de nem jött föl onnan. Szén-monoxid-mérgezésre gyanakodott – Csonka doktor helyeselt. Miután egy nagy levegővel elméletben felhozta a sérültet a pincéből, elkezdte az újraélesztést. Ez nála is bevált. – Nagyon fárasztó – felelte a kérdésre, mennyire nehéz hatékonyan nyomkodni a mellkast. Csonka doktor hozzátette: bármilyen fárasztó is, addig kell csinálni, amíg a sérült légzése, pulzusa nem indul be, nem dől ki az újraélesztő vagy nem érkezik segítség. A halált csak a helyszínre érkező és ott EKG-t készítő mentősök állapíthatják meg. Addig viszont egy orvostanhallgatónak nyomnia kell.

Életben maradni az USA-ban

A szakmai előírás szerint percenként 100 nyomást kell kifejteni a mellkas közepére az újraélesztőnek, amit a jelzőműszeren beállítható metronómhanggal is diktálhatnak. Az USA-ban más a módi: ott állítólag a Bee Gees Stayin’ alive című számára nyomnak a mentősök, sürgősségi orvosok, annak ugyanis ugyanilyen a ritmusa – mondta el Csonka Endre.

Olvasóink írták

  • 1. r104 2008. december 14. 10:07
    „Tisztelt Szerkesztő Úr! Szeretném a címben tévesen leírtakat ha helyreigazítaná. "Szeged - Eszméletlen sérültet kellett újraéleszteniük az elsős szegedi medikusoknak az új klinikán - a szimuláció szerint." Az eszméletlenség egy olyan állapot, melyben a beteg vagy sérült alvó ember benyomását kelti, és a szokványos ingerekre nem reagál. Azaz légzése, keringése van. A klinikai halál állapotából lehet, kell az újraélesztést végezni. Ez a gépjárművezetői vizsgához kötött elemi elsősegélynyújtó vizsgának is anyaga. Ilyen baki ott egy pótvizsgába kerül.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hallgatói díjakat adott át az SZTE

Szeged - Átadta hallgatói díjait a Szegedi Tudományegyetem: az egyetemi szavalóversenyt Czékus… Tovább olvasom