Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Kimondhatjuk: vége az aratásnak

Szeged - Befejeződött az aratás. Ezt ki lehet jelenteni annak ellenére is, hogy a megyében még 100–200 hektáron folytatni kell a betakarítást az esős napok után is. Közel 4 tonna az átlagtermés az idén kifejezetten jó minőségű búzából.
– Az aratás befejeződött, már csak 100–200 hektárnyi területről kell betakarítani a termést – tájékoztatott Szakáll Sándor, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője. Szinte az utolsó napokban akasztotta meg az eső az aratást.

Befejezés előtt akasztotta meg egy kissé az eső a betakarítást. Fotó: Frank Yvette
A Tisza–Maros Szög Agrár Zrt.-nél is learattak, magtárban a gabona.
Fotó: Frank Yvette

Az idei búza minősége jobb a tavalyihoz képest – folytatta a szakember, ami a kedvező időjárásnak köszönhető. Mivel a tavaszi nagy belvíz után gyenge hozamokra számítottunk a megyében, a közel 4 tonnás hektáronkénti átlagtermés kellemes meglepetés volt. Csak azok a mennyiségek hiányoznak, amelyeket a magas talajvíz „kivitt".

Őszi árpa, repce

Az őszi árpát már július első harmadában betakarították a megyében, 12,5 ezer hektáron 3,5 tonnás, jó közepesnek mondható hektáronkénti átlagtermés született. Repcét közel 10 ezer hektáron vetettek el a gazdálkodók, az idei szezon 2 tonnás átlagtermést hozott. 

A búza vetésterülete Csongrádban idén 54,5 ezer hektár volt, ebből 9000 hektár pusztult ki: a megmaradt 45,5 ezer hektáron sikerült átlagosan 4 tonnát betakarítani.

Az aratással kapcsolatos országos információk is azt támasztják alá, hogy a napsütéses, száraz idő hatására az idei búza minősége jobb a tavalyinál. Valamivel több mint 900 ezer hektárról mintegy 3,9 millió tonna búza kerül a magtárakba.

Csongrád megyében egyelőre raktározzák a gabonát: a termelők kivárnak addig, amíg újra jó ára nem lesz a búzának. Jelenleg ugyanis mindössze 40 ezer forintot ígérnek a felvásárlók. Márciusban még 74 ezer forintra tartottak egy tonnát, ez az ár zuhant hatalmasat. Azért, mert a malmok és a kereskedők már az aratás kezdetén igyekeztek lenyomni az árakat. Most mindenki arra számít, hogy amint beindul az export, újra jó áron kel el az idei kenyérnekvaló. 

Olvasóink írták

 • 1. Együgyű 2011. július 28. 07:32
  „,,Kimondhatjuk: vége az aratásnak"
  Végre eladhatom jó pénzért az aratás gyümölcsének nagy részét magas áron külföldre!
  A hiány miatt felmennek itthon az árak! Azt is eladó már itthon jó pénzért!
  Nekem a terményekből adódó áremelések ugye nem okoznak fejfájást? Pénz az lesz elég, még marad is! Havaira megyek decemberbe! A Városiaknak meg fájón a fejük és azoknak a társaimnak is, akik nem arattak. Remélem, azonban máson behozzák veszteségeiket!
  Ugye jó szlogen: VEGYÉL MAGYAR TERMÉKETT! Ezzel is hazádat támogatod! Vagy engem? Kicsit, picit drágán, de megéri!!!
  Üzenet: Egy MAGYAR mezőgazdasági csoró munkás?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A csúszdákat és a büfét ellenőrizték a Napfényfürdőben

Fogyasztóvédők ellenőriztek szerda délelőtt a szegedi Napfényfürdő Aquapolisban. Nem bírságoltak meg senkit. Tovább olvasom