Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Kimosta a szennyvízgödrök tartalmát Subasán a belvíz

Kiskundorozsma, Subasa - Nem talált olyat az ÁNTSZ szakembere tegnap, ami azonnali intézkedést igényel Subasán, ahol a belvíz kimosta a szikkasztógödrök tartalmát. Hónapok óta tart az áldatlan állapot, eddig két családnak kellett elhagynia az otthonát.
– Azokon a területeken, ahol régóta áll a belvíz, kiöntöttek a szennyvízgödrök. Amíg nincs csőtörés, nem lehet probléma, de ha megtörténik a baj, a szennyvíz az ivóvízzel keveredve fertőzésveszélyt jelenthet – magyarázta Kosik Dénes, Dorozsma önkormányzati képviselője a subasai Citromfű utcában. Az utóbbi időben fel-alá jártak itt a tűzoltóság és a Szegedi Vízmű Zrt. autói, emiatt akár meg is repedhettek a vízvezetékek – az önkormányzati képviselő a biztonság kedvéért értesítette a hatóságot. Tegnap együtt vártuk vele az ÁNTSZ egyik szakemberét, aki felmérte a terepet. Nem talált olyat, ami azonnali intézkedést igényel.

– Tavaly tavasz óta tart ez az áldatlan állapot. Nyáron kicsit leapadt a víz, de aztán újra elöntött minket. Tíz-tizenkét telek ázott el, volt, ahol 50–60 centi magasan állt a kertben a víz. Befolyt a pincékbe, az enyémből még mindig nem sikerült teljesen kiszivattyúzni – magyarázta Bors László. A subasai férfitól megtudtuk: sokan nem használják a vécét, mert nem merik megkockáztatni, hogy ne folyjon le.

Az udvarra öntötték a mosogatólét. Fotó: Frank Yvette
Az udvarra öntötték a mosogatólét.
Fotó: Frank Yvette

– Mi nem is mostunk, a fürdővizet meg a mosogatóvizet pedig kiöntöttük az udvarra, mert nem tudtuk volna leengedni – hallottuk Kissné Barbarától. A fiatal nő szerencsésnek vallja magát, hiszen az ő telküket az előző tulajdonos feltöltette, így náluk nem állt meg a víz. Nem úgy annál a háznál, amelyiket homokzsákkal vették körbe, ennek ellenére az ott lakók kénytelen voltak elköltözni. Szükséglakást kaptak az önkormányzattól. Rajtuk kívül még egy család kényszerült elhagyni az otthonát, ők hozzátartozókhoz költöztek.

A vízmű munkatársai az elmúlt időszakban 2,5 kilométer árkot építettek, több kilométernyi hosszon takarították ki a már meglévőket. A városüzemeltetési és -fejlesztési bizottság 10 millió forintot csoportosított át a belvíz elleni védekezésre Szegeden.

– Bár javult a helyzet, nem sikerült mindent megoldani. A Bordányi út mentén két átemelőt kell még építeni, hogy elvezethessék a csatornákban a vizet – magyarázta Kosik. A képviselő szerint elengedhetetlen lenne a csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítése is Subasán. A szűk utcákban ezt úgy lehetne megvalósítani, ha a csatorna az egyik oldalon futna, és a közlekedést egyirányúsítanák.

Olvasóink írták

  • 1. saturnus 2011. január 19. 09:03
    „Hát akkor tegyék azt a csatornázást meg az egyirányúsítást. Ez a dolguk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4 For Dance meglepetésműsor a Presztízs-gálán

Eddig még soha nem látott produkcióval készül a For 4 Dance a csütörtöki Presztízs-gálára. Az est folyamán többször is színpadra lépnek. Tovább olvasom