Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Kínai egyetemisták tanulnak a szegedi jogi karon

Szeged - Nyolc kínai egyetemista érkezett október elején a szegedi egyetemre. A joghallgatók nemcsak a hatalmas mennyiségű tananyaggal, a magyar kultúrával is ismerkednek.
– Tetszik a város, csak furcsa, hogy Sanghajban százszor annyian laknak, mint itt – mondja Byme Xu. A kínai fiatalember nyolcadmagával érkezett Szegedre október elején, az állam- és jogtudományi kar vendéghallgatói. Kínában a sanghaji Politikatudományi és Jogtudományi Egyetem diákjai.

– Évek óta együttműködik a két egyetem, ennek köszönhetően tanulnak most nálunk nyolcan – magyarázza Karsai Krisztina, a szegedi jogi kar közkapcsolati dékánhelyettese. A diákok heti 25 órában tanulnak, az Európai Unióval kapcsolatos jogi, politikai, gazdasági témában. Hallgatnak többek között nemzetközi jogot, közgazdaságtant, politológiát. Heti három órában csak az angol nyelvvel ismerkednek még alaposabban. A diákoktól megtudtuk, hogy nem jelent nekik gondot a hatalmas óraszám, otthon megszokták már.

Természetesen nemcsak a tananyaggal, hanem a magyar kultúrával, történelemmel is ismerkednek. Jártak a fővárosban, Ujhelyi István képviselő, országgyűlési alelnök vezetésével bejárták a Parlamentet. A Balatonnál is kirándultak. – Több programot tervezünk a januári búcsújukig. Elvisszük őket Ópusztaszerre, de egy büntetés-végrehajtási intézetbe is – mondja Karsai Krisztina.

 Csoportkép a Lófaránál. 8 kínai diák tanul a jogi karon. Fotó: Schmidt Andrea
Csoportkép a Lófaránál. 8 kínai diák tanul a jogi karon.
Fotó: Schmidt Andrea

– Nem unatkozunk egy percig sem, tetszik a sok program és a sok kurzus – meséli Danni Lu, a 8 fős csapat egyik tagja. Hozzáteszi, hogy a magyarok rendkívül kedvesek, feltűnt neki, hogy imádnak segíteni, bármiről legyen is szó. Ismerkednek a magyar szokásokkal, ételekkel is, más, mint a hazai ízek. Jártak kínai étteremben, azt mondják: nem rossz a konyha.

A fiatalok úgy érzik: nem biztos, hogy jogászok lesznek, de szeretik ezt a szakot. Byme szerint Kínában sok a jogász, de Szegeden alig hitt a szemének: – Ennyire sok ügyvédi cégért ilyen kis területen még nem láttam.
Oktatók is

A sanghaji és a szegedi kar között nemcsak hallgatói, hanem oktatói mobilitási program is működik. A héten Karsai Krisztina néhány fős delegációval Kínába utazik, a jövőbeni együttműködésről tárgyalnak. Szabó Imre, a jogi kar dékánja és Szentmártoni Lívia, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója is a dékánhelyettessel tart.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobb a wifi, több a fiú a Gábor Dénesben

Szeptember elején közel 300, az egykori Széchenyibe járó középiskolás diák kezdte meg az évet a Gábor Dénes épületében. Tovább olvasom