Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Kínai, török, szerb áruk árversenye

Gyakorlatilag eltűnt az árkülönbség a Szabadkai és a Cserepes sori piac között, sőt a szegedi piac valamivel olcsóbb. A vajdasági fővárosban azonban nagyobb a választék, több a jó minőségű török áru, és alig van kínai termék.
A Cserepes soron a kínaiaknak külön utcája van. Fotó: Karnok Csaba
– Nincs nagy különbség az itteni és az otthoni árak között, sőt Szentesen ugyanennyiért vagy még ennél is olcsóbban lehet például farmert venni – mondja Rottek Erika.

A fiatal szentesi nő testvéreivel, Erzsébettel és Eszterrel évente kétszer, általában tavasszal és ősszel mégis megfordul a szabadkai piacon. Amikor megkérdezem őket, hogy akkor miért itt vásárolnak, töprengés nélkül rávágják: mert itt egy helyen mindent meg lehet venni, cipőt, nadrágot, dzsekit, kabátot, gyerekholmit.

Szombaton a szabadkai piac közelében lévő parkolók már a kora reggeli órákban megtelnek magyar rendszámú autókkal, szerb alig van. A konvojban érkező járművek vezetőinek nyolc-tíz év körüli cigány fiúk és lányok integetnek, kézzel-lábbal mutogatják, hol van szabad hely, remélik, cserébe leesik nekik pár forint, dinár vagy euró.

A piac is zsúfolt. Csak apró lépésekkel lehet beljebb és beljebb jutni. – Pedig a forgalom csökkent, jóval kevesebben vannak, mint tavaly – mondja Derkovity Izabella, aki férjével, Sándorral a saját műhelyükben borjúbőrből kézzel készített papucsokat, cipőket, csizmákat, dzsekiket és kabátokat kínál a szegedi belvárosi üzletek árainak feléért.

A karácsonyban bíznak

A jelentős forgalomcsökkenést a Cserepes soron a nagyáruházak, a multik megjelenésével magyarázzák. Az árusok többsége a szabadkai piacon és a szegedi Cserepes soron is abban bízik, hogy a rossz időjárás és a decemberi ünnepek, főleg a karácsony, jelentősen megemeli a forgalmukat.

A forgalomcsökkenést később számos kereskedő és a parkolóban a díjbeszedő is megerősíti. Juhász Anita szerint tavaly, tavalyelőtt jóval többen voltak, mint az idén.

Több árusnak is elmondom, amit a három nővér mondott az árakról, egyikük sem tiltakozik. Valamennyien azzal érvelnek, hogy míg a szegedi Cserepes sori vagy más hasonló magyar piacot kínai, rossz minőségű árukkal árasztják el, addig Szabadkán már a jóval szebb, tartósabb török és szerb termékeket kínálják.

Szombat délelőtt a Cserepes sori piacon is egymást érik az emberek. – Ez csak a látszat, nincsenek sokan. A kilencvenes évek közepéhez viszonyítva az idén legalább 50–60 százalékkal kevesebben fordultak meg a Cserepes soron – mondja a farmernadrágokat, dzsekiket árusító Dancsné Horváth Szilvia. A fiatal asszony viszont nem ért egyet azzal, hogy a szegedi piacon kizárólag silány kínai termékeket lehet vásárolni.
Az egyes cipők, nadrágok, kabátok minősége között van eltérés, éppen ezért van az árak között is. – Én is tudok adni már 1990 forintért farmernadrágot, és van 5800 forintos is – mondja a nadrágokat mutatva.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt Gregor József

Köztudott volt, hogy súlyos beteg és visszavonult, mégis döbbenetet okozott a hír: tegnap délután,… Tovább olvasom