Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Kínaiul is tanulhatnak majd a radnótis diákok

Szeged - Szeptembertől kínait is tanulhatnak második nyelvként a diákok Szegeden, a Radnóti-gimnáziumban. Az országban jelenleg csak egy fővárosi középiskolában van erre lehetőség.
A választható nyolc nyelv közül az egyik a kínai lesz jövőre, amit a diákok felvehetnek az angol mellé a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban – négy év múlva érettségizhetnek is belőle. A szegedi gimnázium lesz a második az országban, ahol a középiskolások tanulhatják ezt a nyelvet.

– AZ ELTE Konfuciusz Intézete kereste fel a Szegedi Tudományegyetemet azzal, hogy el akarják indítani a kínai szakot. Ehhez a programhoz kerestek középiskolát, így találtak ránk – mesélt a kezdetekről Gál Béla igazgató. – A cél nem nyelvtanárok nevelése – tette hozzá. – A kínai állam szeretné terjeszteni a nyelvet, és erre hajlandó sok pénzt is áldozni. Mostani megállapodásunk szerint az intézet négy évig fizeti a nyelvtanárt, így a pluszóra beindítása az önkormányzatnak sem kerül semmibe.

Tegnap angol, ma német írásbeli

A választható nyelvek közül ma németből adnak számot tudásukról az érettségizők. Középszinten 821 megyei diák maturál, emelt szinten 69. Tegnap angolból 3202 Csongrád megyei diák vizsgázott középszinten, emelt szinten 250.


Az igazgató szerint a külkapcsolatok erősödése miatt előnyös, ha valaki ismeri a kínai nyelvet. Ezt a diákok is látják: az órák előzményeként októberben indított kínai szakkörre 142-en jelentkeztek. Közülük 17-en járhatnak heti egy alkalommal a délutánonkénti, kétórás foglalkozásra, a két legjobb tanuló pedig nyáron Kínában tölthet egy hetet – útiköltségeiken kívül mindent a kínai állam finanszíroz majd.

Mivel az első, magyar anyanyelvű kínai tanárok még csak most végeznek az ELTE-n, a szakkört egy anyanyelvi tanár tartja, angolul. Zhu Min személye és oktatási módszere annyira bevált a radnótis diákok körében, hogy a jövőre induló, immár „hivatalos" órákat is ő tartja a gimnáziumban.

Olvasóink írták

  • 1. odysseus 2010. május 07. 20:35
    „német, angol, spanyol, francia. Rendesen! Nem magyarosan! Rendesen!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rajzanak a szegedi kerékpárosok

A jó idő beköszöntével tömegesen jelentek meg a kerékpárosok Szegeden, szinte kirajzottak. A rendőrség arra kér mindenkit: láttassa magát. Tovább olvasom