Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Kincs az alumínium lemezborítós Omega

Szeged - A hazai rocktörténet eszenciáját adja a bakelitlemez-gyűjteményéből rendezett tárlaton a szentesi Arató Mátyás a szegedi Móra-múzeumban: az első magyar rockkorongot és egy alumíniumborítós Omegát. Százéves a hazai hanglemezgyártás.
Nem volt még lemezjátszója a családnak, MK25-ös kazettás magnón hallgatott zenét a szentesi Arató Mátyás. Az Akai-lejátszót 1978-ban, 15 éves korában vették meg, ő pedig az első nagylemezét: az Omega együttes Csillagok útján című albumát. A rocker srác felnőve nem zenész vagy énekes lett, hanem szenvedélyes lemezgyűjtő. Ezres a kollekciója.

– Száz éve gyártanak idehaza hanglemezt. Bakelitre az '50-es évekig rögzítettek, és felváltotta a PVC, de a neve maradt. Amíg olcsón sok együttes felvételét ontotta a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat, erre költöttem minden zsebpénzemet. A dorogi műanyaglemez-sajtolóból akkoriban 500-600 ezrével nyomták például az Omegát, 200-300 ezres példányszámban jelentek meg az Edda és a Hungária nagylemezei. A kis példányszám 50 ezer darabot jelentett – mondja fel a magyar bakelithistóriát.

Arató Mátyás gyűjteményének néhány becses darabjával. Fotó: Frank Yvette
Arató Mátyás gyűjteményének néhány becses darabjával.
Fotó: Frank Yvette

– A nagyüzemi gyártás 1990-ben szűnt meg, mára az antikváriumokból is kikoptak a korongok. Börzére, lomtalanításra járok – kincset keresni. Internetes árverésen viszont 10-15 ezer forintért bukkannak fel ritkaságok. Akad kuriózum: néhány órányi licitálás után gazdát cserélt 100-150 ezer forintért a 3-4 ezer példányban nyomott Szörényi Levente Utazás-lemez. Ezt a szentesi gyűjtő sem látta még közelről, pedig rockboltot működtet. Nála számtalan relikvia megfordul.

Nagylemez külföldről

A szegedi Móra-múzeum tárlatán látható Arató Mátyástól az első magyar beatlemez: az 1967-es Ezek a fiatalok című film Illés-dalainak albuma. A legfrissebb: a szegedi punkzenekar, a CPg '80-as évekből való számainak idei külföldi kiadása. Az Élő Omega-korongot a '70-es évek politikai ellenszelében Kóbor Jánosék maguk vették fel, és alumíniumból vágattak hozzá borítót.

Olvasóink írták

  • 1. hehe 2008. október 14. 08:19
    „NEKEM VAN ELADÓ EGY DISZDOBOZOS RÉGI OMEGA 6DARABOS BAKELIT LEMEZEK .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sorban állás az életünk

Szeged - Négy percbe telt befizetni egy csekket a szegedi nagypostán, az okmányirodában már volt, aki hat órán át intézte forgalmiját. Tovább olvasom