Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Kincseket és holttestet is kerestek az óceánban

Szeged - Felbecsülhetetlen értékű drágakő, arany- és ezüstpénz, japán és kínai porcelán nyugszik a Brazília partjainál tengerbe süllyedt holland kereskedelmi hajó roncsainál, amelyet az Octopus Tengeri Régészeti Egyesület tagjai tárnak fel a közeljövőben. A kutatást – amely közel 200 millió forintba kerül – egy szegedi üzletember, Tóth Tamás is támogatja.
A közelmúltban szinte minden sajtóorgánumban megjelent a hír: az Octopus Tengeri Régészeti Egyesület tagjai egy feldarabolt női holttest kutatásában segítettek a rendőröknek Brazília partjainál, Ponto de Pedrasban. A nyolc hónapos terhes nőt hidegvérrel gyilkolta meg rendőr barátja – több lövést is leadott rá, majd feldarabolta a testet, műanyag zsákba csomagolta, és két halász segítségével a tengerbe dobta. A helyi rendőrség 3 hónappal a gyilkosság után kereste meg az egyesületet, hogy segítsenek megtalálni a nő holttestét – a kutatás sikertelen volt, nem bukkantak a maradványok nyomára.

A magyar búvárok eredetileg a Voetboog nevű holland kereskedelmi hajó roncsait keresték, s jelenleg is keresik. A hajó 1700 májusában süllyedt el Pernambuco tartomány partjainál, fedélzetén felbecsülhetetlen értékű drágakővel, arany- és ezüstpénzzel, japán és kínai porcelánnal. Mivel a kutatás több millió forintot emészt fel, az egyesületnek szüksége van olyan támogatókra, akik pénzt adnak a projektre. Az egyik befektető szegedi: Tóth Tamás üzletember.

Az egyesület tagjai két és fél éve kutatnak Pernambuco partjainál. Fotók: DM/DV
Az egyesület tagjai két és fél éve kutatnak Pernambuco partjainál.
Fotó: DM/DV

– Öt évvel ezelőtt Szegeden, a Tiszában kutattak az egyesület tagjai. Amatőr szinten én is búvárkodom, egy közös ismerős által ismerkedtem meg a csapattal. Elmesélték, hogy Brazíliában egy kincses hajó nyomára bukkantak, és anyagi támogatást kértek tőlem. Felajánlottam a segítségemet – emlékezett vissza Tóth Tamás, aki nemrégiben el is látogatott a kutatás helyszínére.

A befektető elmondta: az Octopus egyesület a világon elsőként kapott engedélyt a brazil haditengerészettől a kutatásra, két és fél éve dolgoznak Pernambuco partjainál. Ez idő alatt 22 hajóroncsra bukkantak. Jelenleg a feltárásuk jóváhagyására várnak. A leleteket ugyanis több méter homok borítja.

Az egyedi leletek a brazil államot illetik
Az egyedi leletek a brazil államot illetik.
Fotó: DM/DV

Osztoznak az állammal

A brazíliai projektben jelenleg 100-120 egyesületi tag vesz részt. Közülük 80-an búvárok, a többiek pedig befektetői a csapatnak. A hajók feltárása 100-200 millió forintba kerül – tudtuk meg Vámosi Zoltántól, az Octopus Tengeri Régészeti Egyesület kommunikációs vezetőjétől. A búvárok elsőként egy kerámiaszállító hajót tárnak fel. A roncsnál több mint ezer palack épen maradt, iható portói bort fedeztek fel. Ezek értéke egyelőre felbecsülhetetlen, hiszen ez az első ilyen lelet a világon. Vámosi Zoltán elmondta: a kincseken a brazil állammal kell osztozniuk. Az egyedi leletekről – mint például egy korona – le kell mondaniuk, a pénzérmék, boros palackok, vagyis a tömeg leletek bizonyos százalékát viszont megtarthatják.

Hullámsírban

Öt éve írtuk, hogy az Octopus Egyesület mélytengeri búvárai megtalálni véltek a Bertalan híd lábánál egy 1723-ban elsüllyedt sószállító dereglyét, amely római oltárköveket szállított, majd végül egy 1944-ben elsüllyedt fauszályt, és a Boszorkányszigetnél egy fahíd darabját fedezték fel. Akkoriban azonban a speciális kutatóegység hat-kilenc méter mély vízben a partfalat támasztó vastag kőágy alatt kutatott. A leleteket végül nem emelték ki.

Olvasóink írták

  • 3. vaksi 2009. június 12. 20:46
    „okos vagy ivy.4000 m mélyen búvár=haltáp”
  • 2. IVY 2009. június 12. 10:43
    „Inkább a lezuhant francia airbus halottait keresnék!”
  • 1. Logaritmus 2009. június 11. 18:38
    „Ez rohadt jó!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végzetes kombináció a bárpultnál

Szeged - Arra a kérdésre kerestük a választ, hogy milyen hatást fejthet ki szervezetünkben a tömény szesz, ha nagy mennyiségű koffeinnel és taurinnal találkozik. Tovább olvasom