Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Kincskereső guberálók

Szeged - Valaki szabadulni akar rossz háztartási gépeitől, lepukkant bútoraitól, míg mások „kincsek" után kutatnak az alkalmi szegedi lomkupacokban. A lomok újrahasznosítását figyeltük, közben igazoltatásba futottunk tegnapi körutunkon.
– Három hónapja lerobbant már ez a vacak, csak arra vártam, hogy végre kitehessem az utcára – mondta két lihegés közt a Pentelei sor egyik tízemeletese előtt Lajkó Zoltán, aki egy Minszk márkájú hűtőt vonszolt a folyamatosan gyarapodó lomkupachoz. Nem szedi ki belőle a rezet – magyarázta –, mert az árából csak egy fröccsöt kapna a lenti kiskocsmában, az ismerősök viszont kinevetnék, ha most nekiállna bontani.

A lassan gyarapodó halomban a műanyag üvegek és a törött bilik mellett volt már szakadt magyar zászló, s többkötegnyi hullámpapír is. Lomtalanítási akciót tartott ugyanis tegnap a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. több városrészben – a hulladékokat ma reggel szállítják el. Már ami megmaradt belőlük, a lomokra ugyanis sokan rájárnak.

– A konyhaablakra pont jó lesz – méregette friss szerzeményét egy kicsit odébb Lengyel Pál, aki feleségével kutyasétáltatás közben szúrta ki a jó állapotban lévő keretes szúnyoghálót egy másik, bútorokkal megpakolt kupacban. Az egyik oldalán kicsit felszakadt, de majd megoldom. Szegény ember vízzel főz – szabadkozott az alkalmi guberálás miatt.

Megértők voltunk: egy ilyen darab újonnan vagy tízezer forint. A válság közepén ez jelentős megtakarítás.

Őrült hajsza a lomokért. Fotók: Schmidt Andrea

Közben az egyik ablakból egy nő kiabált ki, hogy a szomszédai rossz helyre tették a lomokat – amit a kukák helyére kellene tenni –, így nem fogják elvinni. Nem teljesen osztottuk félelmét, mert ezzel egy időben egy hajléktalan abból a kupacból mazsolázott ki magának egy fémlavórt meg egy kisszéket.

A Sás utca környékén egy sárga Lada tetőcsomagtartójára kötözött föl egy gáztűzhelyet egy középkorú férfi, s fiatalabb segítsége. Attila azt mondta, reggel óta járják a várost, főleg fémet keresnek. A vasnak most 18 forint kilója – kaptuk friss információkat a felvásárlási árról. A többi lomizót követik – magyarázta –, akik nagyjából ötvenen vannak. Harmincan közülük utánfutóval, mások teherautóval jönnek, valaki 100 kilométert is képes utazni a lomokért, mert megéri.

Két lovas kocsi bukkant fel hirtelen az utca végén, félig megpakolva lomokkal, beszélni viszont már nem tudtunk a rajta ülőkkel, mert megjöttek, s igazoltatni kezdtek bennünket a rendőrök.

Munka – igazoltatással

– Ne kamerázzanak, maguk sértik a személyi jogainkat! – kiabált fotós kolléganőmre egy festett vörös hajú nő, a sárga ladás Attila felesége, majd a személyi igazolványunkat követelte. Miután nem adtuk át neki – hiszen nem hivatalos személy –, azzal fenyegetőzött, kihívja a rendőröket. Mondtuk neki: hívja nyugodtan, az egyenruhások úgyis éppen erre érnek rá. De 10 perccel később a rendőrök tényleg megjelentek, majd miután elmondtuk nekik, mi a helyzet – riportot készítünk a lomizásról –, felvették az adatainkat, és felvilágosították a nőt a jogairól. Tanulság: nem az a bosszantó, ha valaki széttúrja a lomkupacokat a közterületen, hanem ha a fotóriporter a munkáját végzi.

Olvasóink írták

 • 15. török 2009. március 31. 23:45
  „ez a kutyafej tényleg gáz. ha megtudnánk, hogy vizsla, rögtön rájönnénk, hogy a szomszéd Kovács Béla sétáltatja, mert csak neki van vizslája. :)”
 • 14. persona 2009. március 30. 08:32
  „Félnek a kutya ügyvédjétől..:)”
 • 13. mentelmi-jog 2009. március 29. 19:04
  „Hehe, olyannyira odafigyeltek a személyiségi jogokra, hogy a képen szereplő kutya arcát is kikockázták :D”
 • 12. babocska 2009. március 29. 18:46
  „Sok jó dolgot lehet találni,régi könyveket,haszálható dolgot.Azonkivül pénzt is lehet belőle csinálni,találtam én már egy nagy szatyor régi könyvet pár éve,ami nem kellett azt eladtam,s kb,5000,-kaptam érte.Most is jól öltözött hölgyek is autóval megálltak,szétnéztek,ha valamit találtak.Utána mentek tovább.Nem szégyen,régen a gyálai szemétlerakónál mig nem volt kialakitva,még egyetemi tanár is kijárt régi könyveket vadászni.Ott is találtam egy egész dobozzal,valaha.A butort amit a fiatal kidob ami a nagyié volt nem értékeli,mert nem tudja mit is ér.FeI lehet ujitani és ér valamit.Sokmindent hall az ember,ki mit talált.Most nagyon rendesek voltak a szemetesek,mert az egyikük papirdobozba szedte össze a szétszórt cuccot,hogy ne vigye a szél szerte szét.Meglepő volt ,dicséret érte...”
 • 11. török 2009. március 29. 13:06
  „10. Na ilyen az élelmes ember, nem a 18 Ft-os kilós árat nézi. :)

  Én is elküldeném az újságírót oda, ha épp guberálnom kellene. Azért nem hinném, hogy jó érzés egy csórónak, hogy guberálás közben fotózzák.”
 • 10. Kasza 2009. március 29. 00:12
  „1.HEHE CSAK UGYE MIND HAMIS VOLT.
  A MÚLTKOR BENNE VOLT A TÉVÉBEN,HOGY EGY FASZI PESTEN LÉVŐ LOMIZÁSBÓL SZEDTE MEG MAGÁT DE NAGYON (nem cigány, OKOS) MÉGPEDIG AZ EMBER ELINDULT ÉS ÖSSZE GYŰJTÖTTE A RÉGI BÚTOROKAT DE CSAK AZ ASZTALOK ÉS SZÉKEK JÖHETTEK SZÓBA EZEKET FELÚJÍTOTTA ÉS SÚLYOS PÉNZÉRT ELADTA.
  MONDTA KIFOGOTT MÁR RITKASÁGOKAT IS MIN PL:KOSSUTH KORABELIT EZEKET OLYAN 3 MILLÁÉRT ADTA EL VOLT NÁLA SZÉK 1.5MILLA /db-ért”
 • 9. hehe 2009. március 28. 22:58
  „SZÉP TISZTA A MAGYAR EMBER ! AZ OKOS MEG PÉNZT CSINÁL A MAGYAROK SZEMETÉBÖL .AZT ESZIK HÚST NEM PEDIG MARGARINOS KENYERET TEÁVAL .”
 • 8. floridaimagyar 2009. március 28. 21:54
  „Emlekszem amikor meg otthon voltam sok kukas ember volt. A cikket ugy is meg lehetett volna irni hogy mit kene tenni ezekkel a szerencsetlen emberekkel akik masok szemeteibol elnek. Se lakhelyuk se munkajuk nincs, es nem latom hogy a kozeljovoben jobb lenne a helyzet. Nem a szemeteles a bosszanto hanem az hogy sok embernek arra kell vetemednie hogy ebbol eljenek. Nem csak fotozni kellene oket hanem kidolgozni utana jarni mit lehet veluk csinalni.”
 • 7. kutyafül 2009. március 28. 21:40
  „Ma a Zápor tó környéke hihetelen szemetes volt. Sajnos nem csak lomot, minden egyéb szemetet is kipakolnak ilyenkor az emberek. A nagy szélben csak úgy repültek a nájlonzacskók! Csúnya látvány....:(”
 • 6. bo 2009. március 28. 21:08
  „5. Lehet neked testvíred, de nekem NEM!!! :-)”
 • 5. antikos 2009. március 28. 20:58
  „Rasszista újságírók! A végére sikerül kedves testvíreinket, megint bántani!:)”
 • 4. CID 2009. március 28. 20:54
  „flexi, flexi :)”
 • 3. flexsnake 2009. március 28. 19:58
  „2. azért vagy hogy összeszedjed a többi szélsőségessel :D Másra úgysem vagy jó.”
 • 2. gardista33 2009. március 28. 17:11
  „az a baj jogy a szél beteritette aa várost szeméttel .”
 • 1. hehe 2009. március 28. 16:47
  „N TEGNAP EGY ZSÁK HUSZEZREST TALÁLTAM A LOMOK KÖZÖTT.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uszályhídon keltünk át a Tiszán Algyőnél

Szeged - Visszahúzódott a Tisza, végre összeállíthatták az ideiglenes átkelőt a Tisza két partja között a hídépítők Algyő magasságában. Tovább olvasom