Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Kinek a bőrébe bújnának egy napra?

Szeged - Gyerekként és felnőttként egyaránt sokan álmodoznak arról: szívesen cserélnének hírességekkel. Művészeket, sportolókat, modelleket kérdeztünk, vajon kinek a bőrébe bújnának egy napra, ők, a példaképek?
Indiai gurutól a művészeti vezetőkön át a politikusig tart a lista, de akad, aki a saját feleségét választaná: kíváncsi rá ugyanis, milyennek látja őt kívülről.

Gyerekkorunktól fogva meg-megfordul a fejünkben, hogy szívesen bújnánk valaki más bőrébe, akár csak egy napra is. Superman és a világszép tündérkirálylány mellett többnyire neves színészek, művészek, modellek, sportolók szerepelnek a követendők listáján, de vajon mit gondolnak maguk a példaképek? Ők kinek a bőrébe bújnának egy napra – és hogyan használnák ki azt a napot?

A világot jelentő deszkákon munkaköri kötelesség mások bőrébe bújni, ezért feltettük a kérdést Janik László színművésznek: ki az, akit a való életben is szívesen „megformálna" egy nap erejéig? A színész fordított napot tartana: döntéshozókkal cserélne, akik rosszul végzik a dolgukat.

– Politikus bőrébe nem bújnék, mert a végén még nem engednének ki belőle – pontosított nevetve –, viszont kulturális vezetők munkáját szívesen átvenném – tette hozzá, nevek említése nélkül. Pályázatokat írna ki, lehetőségeket teremtene a fiatal, kreatív művészeknek. És olyan értékeket közvetítene, amelyek közelebb hozzák egymáshoz az embereket.

A kislányok többsége tündérlány szeretne lenni. Fotó: MTI
A kislányok többsége tündérlány szeretne lenni.
Fotó: MTI

Egy modelltől legalábbis azt várnánk el, hogy Claudia Schiffert vagy Naomi Campbellt említi, ám Tekulics Annát, a Szegedről indult modellt faggatva arra derült fény: Janik Lászlóval ellentétben ő nem ódzkodik a politikusoktól. Már kicsi korában is Magyarország miniszterelnöke szeretett volna lenni: mindig volt frappáns ötlete, hogyan kellene megoldani az ország égető gondjait. – Hillary Clinton az, akinek a helyében eltöltenék egy napot – választott a közgazdasági egyetemen tanuló modell, aki előszeretettel vesz fel politikával kapcsolatos tárgyakat.

Gyerekkori álmok

Soma gyerekként nem rajongott senkiért, rettenetesen félt ellenben az ördögtől. Később álmában bújt ördög- és angyalbőrbe egyaránt – és elmondása szerint mindkettőben komfortosan érezte magát. Janik László Sinkovits Imrére nézett fel, Tekulics Annát pedig a miniszterelnöki hivatás mellett a modelli pálya is foglalkoztatta. Madár geológusnak készült, ám kristályok helyett inkább aranyérmek gyűjtésébe fogott.

– Anya, feleség, aktív politikus és minden szerepében úrinő – dicsérte az amerikai politikusnőt, akinek bőrében azt szeretné átélni: milyen érzés jó és felelősségteljes döntéseket hozni. Pozitív üzenet közvetítésére használná ki a lehetőséget Spitzer Gyöngyi, azaz Soma is. Az előadóművész George Benson jazzénekes mellett Sai Baba, az indiai guru helyébe lépne szívesen, akit a ma élő egyik legnagyobb spirituális vezetőnek tart. – Ő olyan magas szintre jutott, hogy képes a szellemet anyaggá változtatni. Ezt a tudatállapotot próbálnám ki, mi lehet ennél izgalmasabb? – tette fel a kérdést.

És hogy mire használná a guru képességeit? Minél több emberhez juttatná el az üzenetet: a saját sorsunkon keresztül részei vagyunk a családunk, a népünk, a bolygónk sorsának alakulásának is. – Ha másoknak ártunk, magunknak is ártunk – véli a spirituális érdeklődésű előadóművész.

Nem mindenki menne át a fél világon az elcserélt napért, derült ki Erdei Zsoltot, alias Madarat kérdezve: ő nemes egyszerűséggel a saját felesége bőrébe bújna. – Így megtudhatnám, milyen is vagyok kívülről – hangzik a magyarázat. – Úgy intézném a dolgokat, hogy az egész napot magammal tölthessem – ismertette a napi programot, ám végül kiderült a sportolóról: szívesen kipróbálna valami hajmeresztő dolgot, például a súlytalanságot. – Nem akartam soha senkinek a bőrébe bújni, de nem bánnám, ha ott lehettem volna a holdraszállásnál – beszél az örökre elmulasztott pillanatról.

A példaképeknek is lehetnek példaképeik tehát, vonhatjuk le tanulságul. A hivatás mellett az érdeklődési kör, a kíváncsiság és önmagunk megismerésének vágya is meghatározza, kivel cserélnének helyet a hírességek: de persze szigorúan egy napra, hiszen tulajdonképpen mindegyikük elégedett saját életével.

Mit mond a szellem embere?

– Nagyon érdekes egyéniségek voltak az egyház életében, akiket szentként tisztelünk – válaszolta kérdésünkre Kondé Lajos, a szegedi Belvárosi Plébánia vezetője. Szent Ferenccel és Kalazanci Szent Józseffel, a piarista rend alapítójával tudna leginkább azonosulni, aki fiatalokkal foglalkozott. Ám a kortársak között nincs, akivel cserélne akár egy napra is: úgy véli, mindenkinek megvan a maga öröme és a maga feladata.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irodai öltözködési illem a nyárra

Szeged - Nem a ruha teszi az embert – tartja a mondás. Az irodákban mégis fontos a megjelenés.… Tovább olvasom