Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Kinek a feladata a fedett utasváró takarítása?

Szeged - Nem tudni, kinek a feladata a Sajtóház előtti fedett megálló tisztán tartása.
Napok óta gyűlt a szemét a Szabadkai úti Sajtóház előtti villamosmegállóban. Nemcsak a már említett fedett utasváróban, hanem előtte, a járdán és a sárga díszburkolatos peronon álló oszlop, illetve szemeteskuka körül is. Épp ezért felszálltunk a kecskési végállomáson, és végigutaztunk Tarjánig: megnéztük, mi a helyzet a többi megállóban.

Megállapítottuk: a város felé utazók szemetelnek, főleg azok, akik a Szivárvány kitérő előtt szállnak fel a villamosra. A többi megállóban csak néhány csikket, vagy leázott választási plakátot láttunk a talajon. Irigykedve néztünk szét a tarjáni végállomáson: "Lám, itt milyen rendezett minden!".

Visszaértünk a szerkesztőségbe, első körben az SZKT-t hívtuk. - Naponta, este tíztől reggel hatig takarítják a kollégáim a villamosmegállókat - mondta Elek István főmérnök. Jeleztük, hogy ez most nem történt meg, mert kedden is szemetes volt a megálló, és szerda délelőtt ugyanaz a szemétrengeteg várt bennünket. Beszélgetés közben a főmérnök elmondta: az SZKT-hoz csak a sárga díszburkolatos peron, valamint az azon lévő kuka és környéke tartozik; szerinte a járda a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-hez tartozik, a fedett utasvárót pedig a Városkép Kft. üzemelteti, mert hirdetés van benne. Nem sokkal később - soron kívül, napközben - kiürítették a kukát, és felseperték a szemetet a peronon (kiderült: az esős idő miatt hagyták ki a végállomást).

Szemetes villamosmegállók. Fotó: delmagyar.hu (galéria)


Második lépésben a Városkép Kft.-t hívtuk. A cég munkatársai elmondták: mivel az Intermedia Reklám- és Ipari Szolgáltató Kft. értékesíti a váróban található felületet (citylight), ezért a fenntartása, takarítása is az ő feladatuk. A Városkép Kft. munkatársai megkértek bennünket, hogy telefonáljunk 10 perc múlva, addigra beszélnek az illetékessel. 10 perc múlva hívtuk is őket: Bakosné Turai Ildikó közterületi referenstől megtudtuk, felkeresték az Intermedia Kft.-t. Ott azt mondták nekik: hozzájuk csak a reklámfelület tartozik. Havonta egyszer letakarítják a hirdetési felületet, illetve a megálló hasonló felületeit (vagyis a plexiüveget), de a talaj (és így az eldobált szemét) rendben tartása már más feladata...

Nem tudni, kihez tartozik a takarítás. Fotó: delmagyar.hu (galéria)


Tanácstalanságunkban felkerestük a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-t: mondják meg ők, kihez tartozik a kérdéses felület tisztán tartása, de Varga Gábor, a zöldterület-fenntartási részleg vezetője sem tudta megmondani. Szerinte a takarítás ahhoz tartozik, aki üzemelteti a létesítményt, vagy ott hirdet, hiszen az ő ügyfelei fordulnak meg a megállóban nap mint nap. Azt azonban biztosan állította: az SZKHT-nak nem feladata, hogy a Sajtóház előtti fedett utasvárót kitakarítsa.

Csütörtök reggel

Csütörtök reggelre minden szemét eltűnt.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. gedeon 2010. október 22. 19:05
  „37. seggempartja
  Igen látom, hogy tele a kuka, de az nem azt jelenti, hogy akkor el kell dobni a szemetet. Otthon is ki lehet dobni, vagy esetleg másik kukát kell erre a célra használni.
  Egyébként nem vagyok okostóni. Gedeon vagyok.”
 • 39. gavallér 2010. október 22. 11:05
  „A városkép kft- nek a táblaadóból telne rá , hogy takarítassa.
  Premizálhatnák a sok egészséges pakoló ellenőrt akik legalább a saját cégük szemetét szednék össze.”
 • 38. kowalsky 2010. október 22. 07:43
  „Fogadjunk az itt trollkodók fele szanaszét dobálja a szemetét a közterületen, aztán a következő alkalmas cikkben leáll fikázni.”
 • 37. seggempartja 2010. október 22. 07:29
  „35. hozzászólás gedeon 2010.10.22. 04:04

  Amint látod, tele a kuka. Okostóni!”
 • 36. nyugdíjas 2010. október 22. 06:25
  „Egyetértek gedeon hozzászólásával. Elsősorban nem kellene szemetelni.”
 • 35. gedeon 2010. október 22. 04:04
  „Az utasváró takarítása annak a feladata, aki éppen ráér és zavarja a szemét a szemét.
  Nagyon egyszerű a dolog, nem kellene szemetelni és akkor nem nézne ki így a váró és az egész város. Anyukája és apukája elvileg mindenkit megtanított még gyerekkorában arra, hogy nem szemetelünk. Sajnos ezt sok ember az idők folyamán elfelejtette. Tisztelet a kivételnek.”
 • 34. Titanilla 2010. október 21. 22:54
  „Marad a jó magyar egymásramutogatás.”
 • 33. Mignon 2010. október 21. 22:30
  „A Szabadkai ut 20 sz. alatti villamos vegallomas utasvaroja,

  sokat tudna meselni!

  Kükönben is, a Delmagyarorszag Szerkesztösege,
  sokkal közelebb van Horgoshoz, mint Algyöhöz...”
 • 32. torjozs 2010. október 21. 22:10
  „Miért kellett kiköltözni kukutyinba! Az már a világvége, messze van a Környezetgazdálkodási Kht. telepe is! hehehe hány km -re is?”
 • 31. h65535 2010. október 21. 20:59
  „a kérdésre a válasz: nem kellene összemocskolni a sok baromnak!”
 • 30. macs 2010. október 21. 20:31
  „varosi,
  " Tipikusan mutatja a jelenlegi szegedi önk. cégműködést. Mindenki másra mutogat és persze senkit sem érdekel. Csoda, hogy a délmagyar mer ilyneről írni.
  Így működnek ill. nem működnek ma az önk. cégek. De bottka szerint minden tökéletes. És ha ez így van, akkor ez már vagy 20 éve így van és ha a szocik maradnak, akkor ez így is marad."

  Azért ezt Te sem gondolod komolyan. Mert fogalmazhatok úgy is, hogy:

  " Tipikusan mutatja a jelenlegi szegedi polgárok viselkedési kultúráját. Mindenki másra mutogat és persze senkit sem érdekel. Csoda, hogy a délmagyar mer ilyenről írni.
  Így gondolkoznak/viselkednek ma az emberek ebben a városban. De Botka szerint minden tökéletes. És ha ez így van, és ez már vagy 20 éve így van és ha a szocik maradnak/fideszesek jönnek, akkor ez így is marad, míg a világ világ."”
 • 29. Zsoltee0716 2010. október 21. 19:07
  „Az önkormányzatott tetszettek el felejteni megkérdezni.
  Mekkora szégyen ez. Bezzeg nekem takarítanom kell télen nyáron a járdát! Ezek meg itt mutogatnak egymásra!

  Nálunk a KHT-s emberek takarítják a megállót! Ninncsen benne hirdetés semmi(kiv amit rá ragasztanak, de az ingyenes). Csak Tisza Volán járatai használják!

  Szinte minden reggel látom, hogy a Mars téren is söprögetnek azok is kht-s emberek!

  Érdekes nem?”
 • 28. varosi 2010. október 21. 18:55
  „Tipikusan mutatja a jelenlegi szegedi önk. cégműködést. Mindenki másra mutogat és persze senkit sem érdekel. Csoda, hogy a délmagyar mer ilyneről írni. Bár nyilván csak azért mert őket zavarta a Szabadkai úti szemét.
  Így működnek ill. nem működnek ma az önk. cégek. De bottka szerint minden tökéletes. És ha ez így van, akkor ez már vagy 20 éve így van és ha a szocik maradnak, akkor ez így is marad”
 • 27. papsajt 2010. október 21. 18:45
  „kinek van kukáskocsija? takarítsa az!
  Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft

  minek mutogat az SZKT-ra, az is önkormányzati, ergó a pénzen sem múlik.”
 • 26. keresztény 2010. október 21. 18:28
  „MINDENKI feladata! Az utasé hogy NE dobja el a szemetet (létezik táska, zacskó, stb. amiben a legközelebbi nem telt szemetesig elvihető a szemét), az üzemeltetőé hogy ha már megtörtént a szemetelés, eltakarítsa. A jóérzésű embereké hogy szóvátegyék és arra tanítsák a gyerekeiket (a fiatalokat általában) hogy mindent a maga helyére (szemetet a szemetesbe, esetleg még másét is - persze felszereléssel, gumikesztyűben össze lehet gyűjteni). Legyünk kicsit pozitívabbak, ez azért mégsem egy megoldhatatlan feladat! Mindannyiunk ügye.”
 • 25. Mignon 2010. október 21. 18:21
  „Igen.

  Majd ir ide nekünk valaki, mondjuk Burgenlandbol, hogy
  Kedves Forumozok!

  Ne szemeteljunk a megallohelyeken...!
  En sem teszem.
  Ha meglatom, hogy gyermekem szemetel az utasvaroban,
  otthon leülök vele es megbeszelem a törtenteket...

  Ez a titka mindennek!

  :)))”
 • 24. KamuNeni 2010. október 21. 18:00
  „Nyilvanvalo hogy a telepules feladata ahol a megallo van. Teruletileg oda tartozik es az emberek azert fizetik az adojukat!! Vagy rosszul tudom?”
 • 23. rika10 2010. október 21. 17:53
  „Szégyeljék magukat, undorító ez az egymásra mutogatás. Koszosak a közlekedési lámpák, a Szeged vége tábla /dorozsmai úton/ Bordány felé az első két kanyarban nincs, lekopott a felező vonal. Nemrég volt egy baleset. Majd lesz még egy.”
 • 22. dodó 2010. október 21. 17:43
  „Azon gondolkodom, melyik tart tovább? Az ilyen fontos cikk megírása vagy a váró felsöprése?”
 • 21. Mignon 2010. október 21. 17:34
  „Ha belegondolok...!
  Te Jesszus Maria!

  En mar dobtam el papirzsebkendöt az utasvaroban!
  :(
  Söt!
  Mar csikket is tapostam el ott!
  :(
  Arrol meg inkabb hallgatok is, hany villamosjegyet hajigaltam el...!

  :(((

  Es, mindezt csak en egyedül!”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szilasi: Szerettem abban az ólban dolgozni

Szentek hárfája című regényével idén Szilasi László nyerte el a Rotary Irodalmi Díjat. Vele beszélgettünk. Tovább olvasom