Délmagyar logó

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 14°C | 29°C Még több cikk.

Kinek kell a gazdasági alpolgármester?

Szeged - Más megyei jogú városok is megvannak gazdaságért felelős alpolgármester nélkül? Összeállításunkból kiderül: nem nagyon.
A költségvetés is téma lesz a következő, december 10-i közgyűlésen. A rendelet előkészítése összetett munka, a mindenkori kormány által beterjesztett költségvetést figyelembe véve dolgozik rajta többek között a közgazdasági iroda, előszámításokat végeznek a különböző intézmények. Az apparátus munkáját Szegeden korábban a gazdasági alpolgármester irányította, ilyen poszt azonban ebben a ciklusban nincs Szegeden.

Más megyei jogú városok is megvannak gazdaságért felelős alpolgármester nélkül? Összeállításunkból kiderül: nem nagyon.

A 157 ezer lakosú Pécsen két alpolgármester dolgozik, Nagy Csaba és Csizi Péter – az utóbbi felelős a gazdaságért.

Debrecennek (több mint 207 ezer lakos) három alpolgármestere van: Pajna Zoltán, Somogyi Béla és Papp László. Pajna Zoltán felel a gazdasági és városüzemeltetési ügyekért, Papp László a város vállalkozói vagyonáért és a stratégiai fejlesztésekért felelős, Somogyi Béla pedig a kulturális, szociális és az oktatási ügyekért.

Három alpolgármester dolgozik a több mint 79 ezer lakosú Szombathelyen is. Molnár Miklósé a gazdasági, pénzügyi és fejlesztési terület. Marton Zsolté a vagyongazdálkodás, városüzemeltetés, oktatás és a szociális ügyek. A stratégiai városfejlesztés, sport, kultúra és az informatika Lazári Viktorhoz tartozik.

Győrben (130 500 fő) is három alpolgármestert választottak, ketten főállásúak egy pedig társadalmi megbízatású. A pénzügyekért, adóért, vagyongazdálkodásért az egyik főállású polgármester, Simon Róbert Balázs felel.

A 108 ezer lakosú Kecskeméten 4 alpolgármester dolgozik, Szemereyné Pataki Klaudia, Mák Kornél, Nagypál Sándor és Katonáné Szabó Gabriella. Bács-Kiskun megye székhelyén is külön felelőse van alpolgármesteri szinten a gazdasági ügyeknek és a városban történő nagyberuházásoknak: Szemereyné Pataki Klaudia.

Bár Miskolcon (mintegy 170 ezer lakos) két alpolgármester dolgozik, a gazdaságfejlesztés egyikőjüknek sem feladata. Zsiga Marcell alpolgármesterhez tartozik az ifjúságpolitika, sport, kultúra, oktatás, turisztika, egészségügy, Pfliegler Péter alpolgármester pedig a városüzemeltetésért felel.

A 170 ezres Szegeden Botka László polgármesternek egy helyettese van, Solymos László alpolgármester. Mózes Ervin főjegyzőtől megtudtuk: a 2011-es költségvetés Solymos irányításával készül, a közgyűlés elé pedig a polgármester fogja azt beterjeszteni.

Olvasóink írták

71 hozzászólás
 • 71. macs 2010. november 19. 18:36
  „DobóI,
  a fürdővel nem tudok mit kezdeni. Még nem voltam, de a kedvedért elmegyek és szétnézek.
  A cégek a megváltozott piaci körülmények miatt mentek tönkre. Ez ellen Botka mit tudott volna tenni? Azt olvastam, hogy a Mary cipőgyárnak 400 ezer cipőre kellett volna megrendelést kapni, hogy életbe maradjon. Mi fogyasztók nem az ő cipőjüket vettük meg és a gyár tönkrement.
  Ezt a Botka miért nem sétál az utcán problémát nem értem. Remélem, hogy a polgármester nem a sétálásért kapja a fizetését.”
 • 70. DobóI 2010. november 19. 06:17
  „68. hozzászólás macs 2010.11.18. 22:03

  Bocsánat az alábbiakra nem válaszoltak:

  A városi fürdővel nem tudok mit kezdeni. Máshol üdvözlendő beruházás, nálunk mutyi. Ezt sohase fogom megérteni..

  Nézdd ha 4000 Ft (bocsánat "óriási" szegedi engedmény is létezik) az smafu, többségnek egy csak egy sikeres bankrablás után megengedhető csak. Ebből a pénzból letett volna standot helyre hozni, uszodát épiteni, no meg egy nagyméretű rendezvény termet (a szánalmas kicsicsázott kicsi IH mellett) épiteni. Igy marad az elmutyizott elnevezés.

  A megszűnt cégek valószínűleg azért szűntek meg, mert a megváltozott körülményekhez nem tudtak alkalmazkodni.

  Ezek szerint élhetetlenek voltak, akkor talán kellett volna a Botka által "teremtett" helybéli remek körülményeket szerető cégeket idehozni.

  BNL-t október 3-a óta hányszor láttad az utcán? ...

  Bizonyára feltűnt Neked is, de nem ő lett a polgármester, nem az ő feladata ezt megtenni., ezért veszi fel a summát.

  Szóval összegezve: Minden hangzatos jelszó ellenére Botka érdeke nem egyenlő Szeged érdekével! Botka masaról sz..ja le Szegedet, csak megélni akar belőle!”
 • 69. DobóI 2010. november 19. 05:52
  „68. hozzászólás macs 2010.11.18. 22:03

  Közvetlenül nem, de mivel soha ki nem dugja a képét egy kis város szemlére igy nem igazán tűnik, hogy különösen érdekli-e Szeged állapota. Amúgy a "koszos" elnevezést talán kezdem felülbirálni, ugyanis az utolsó hetekben, valószinű a polgári ellenkontroll erősebb szemlélete hatására csoda történt, elkezdtek takaritani a város több pontján, ellentétben a korábbi Boktka érában tapasztaltakkal. A többi még 100%-ban igaz.”
 • 68. macs 2010. november 18. 22:03
  „DobóI,
  "Sajnos egy pol-pot megyei hagyományait őrző Szegeden élek, és látom azt amit arrogáns Boktka a látvány pékség mellett teremtett, koszos várost, leusztult utakat, kásoszos közlekedést, munkahelyek sorának megszüntetését, elmutyizott városi fürdőt, stb. No meg egy olyna "polgármestert" aki csak ünnepeltetni jelenik meg a "pór nép" előtt, más esetekben ki nem dugja a képét a torony alól, annyira oda van a városért!"

  Bocsánat, de a koszos várost nem kéne Botka nyakába varrni. Szerinted ő graffitizi/tegeli tele a falakat, dobálja el a csikkeket? Sajnos az a baj, hogy sokan csak itt laknak, de nem érzik otthonuknak a várost. Lepusztult utakkal mi bajod, ha elkezdődik egy útfelújítás, rögtön van legalább 5-10 emberke, aki nem tetszését fejezi ki, miért kell, csak nehézséget okoz, nem lehet közlekedni stb.. Vagyis talán mégis jó, hogy vannak, kellenek az útfelújítások? Káoszos közlekedés, látod, Te sem vagy következetes. Felróvod az utak minőségét, de a kellemetlenségeket nem akarod. A megszűntetett munkahelyek sorát sorold légyszí. Az önkormányzat csak önkormányzati cégnél/intézménynél szűntethet meg munkahelyet. Amikor felröppent a hír, hogy leépítések lesznek a közalkalmazottaknál, sokan lelkesedtek. Akkor ez a munkahely megszűntetés, jó? A megszűnt cégek valószínűleg azért szűntek meg, mert a megváltozott körülményekhez nem tudtak alkalmazkodni.
  A városi fürdővel nem tudok mit kezdeni. Máshol üdvözlendő beruházás, nálunk mutyi. Ezt sohase fogom megérteni.
  BNL-t október 3-a óta hányszor láttad az utcán? Attól jó polgármester valaki, hogy naponta háromszor végig sétál a Kárász utcán? Nem hiszem.
  Nem vagy Te egy kicsit nagyon elfogult? :-)”
 • 67. techMon 2010. november 18. 13:55
  „http://tisztabeszed.blog.hu/2010/11/17/mi_lesz_veled_szuperlezer”
 • 66. techMon 2010. november 18. 13:37
  „tintasbarns :
  Valósuljon meg a projekt, hogy levonhassam a pozitív konzekvenciát !
  Szerintem viszont kell a szegedieknek a lézer ! Símán mehetne egy DM szavazás !”
 • 65. tintasbarns 2010. november 18. 13:11
  „Tech Mon !
  Nem hiszem, hogy a szegedieknek kell az a lézer palota. Ami pedig Botkát illeti, hogy azért nem fog szeged támogatást kapni mert a nép őt választotta abban van valami igazság. De szerintem a támogatás nem személynek szól hanem a város polgárainak. Négy év múlva Orbán fóbiának is vége lesz mert az arroganciából
  politizálni sosem szerencsés. Az bizonyos, hogy a nép levonja a konzekvenciát minden politikai erőről legyen az
  piros , sárga . zöld.”
 • 64. DobóI 2010. november 18. 06:15
  „59. hozzászólás N.P. 2010.11.17. 21:21

  Egyszerű a válasz, a Szegedi Tükör nevű Botka hiradóban festett virtuális mátrix. Ennek valószinű vége, talán jó is, hogy Botka maradt, elkezdhet végre dolgozni is a városért (Zanzibári utazások elmaradnak)! De kipukkadnak a Botka igéret lufik, pl. a lézer központra sem volt meg a pénz, ugyanúgy mint a 2000 ágyas klinika is csak ámitás volt.”
 • 63. DobóI 2010. november 18. 06:01
  „60. hozzászólás macs 2010.11.17. 21:50

  Sajnos egy pol-pot megyei hagyományait őrző Szegeden élek, és látom azt amit arrogáns Boktka a látvány pékség mellett teremtett, koszos várost, leusztult utakat, kásoszos közlekedést, munkahelyek sorának megszüntetését, elmutyizott városi fürdőt, stb. No meg egy olyna "polgármestert" aki csak ünnepeltetni jelenik meg a "pór nép" előtt, más esetekben ki nem dugja a képét a torony alól, annyira oda van a városért!”
 • 62. karo.lina 2010. november 18. 01:43
  „A gazdasági alpolgármesteri posztot Fideszes képviselőknek ajánlották fel, pl. B. Nagynak, Bohácsnak. Nem kellett nekik. Nekik kellene most a költségvetést elkészíteni, de dolgozni azt nem akartak. Minden tiszteletem a Solymos Lászlóé!

  A lézerközpont kapcsán is csak az derül ki, hogy a Fidesz minden eszközzel szivatni akarja Botkát. Csak az a baj, hogy nem a Botkát, hanem a várost, szeged polgárait szivatja elsősorban. És mit tehetnénk mi szegediek? Komolyan. Elgondolkozott már valaki azon, hogy esetleg tehetnénk is valamit? Pl. akiket közvetlenül érint a lézerközpont létrehozása vagy bárki aki fontosnak tartja írhatna/írhatnánk nyílt levelet a kormánynak, gyűjthetne/gyűjthetnénk aláírásokat vagy mit tudom én. És valószínűleg nemcsak ebben az ügyben, hanem más ügyekben is. Ugyis azt mondják, hogy a nép felhatalmazta őket, hát akkor hátha a nép szavára odafigyelnek. Ha másért nem legalább azért, hogy ne tűrjük szó nélkül, hogy bármit, de tényleg bármit, lenyomnak a torkunkkon. Ez annyira égő. A franciák ennél kevesebbért is kimennek az utcára. Mi meg ülünk mint a bírkák és egymást szídjuk a különböző fórumokon, meg nyafogunk, de nem teszünk semmit. Talán meg is érdemeljük, hogy azt tegyenek velünk amit akarnak. Ritka birka egy nép vagyunk!”
 • 61. techMon 2010. november 17. 23:05
  „Mike3 2010.11.17. 13:46 :

  És szerinted Botka miatt van veszélyben a szuperlézer projekt !
  Ha azért nem adják meg a támogatást mert Botka a polgálmester, akkor az logikusan az az őt megválasztók hibája !
  Tehát bűnhődjenek a szegediek mert Botkát merték választani !
  Mondhatom gyönyörű !
  Csak gratulálni tudok !”
 • 60. macs 2010. november 17. 21:50
  „DobóI,
  Te hol élsz? Mert nem Szegeden az biztos, vagy baj van a látásoddal.
  "8 évig látványpékség városvezetést valósitott meg, a város igazából soha sem érdekelte, Szeged csak eszköz számára."
  Kifejtenéd? Látványpékség? Mit értesz ez alatt? Csak nem a város rekonstrukciót? Szeged eszköz neki? Mihez?”
 • 59. N.P. 2010. november 17. 21:21
  „DobóI 2010.11.17. 20:38

  "Sokan a Szegedi polgárok közül, soha nem tekintették és továbbra se tekintik Botkát városért élő polgármesternek. " - akkor mégis mi a csodáért szavaztak rá sokkal többen mint B. Nagyra?”
 • 58. DobóI 2010. november 17. 20:38
  „57. macs 2010.11.17. 19:41

  Sokan a Szegedi polgárok közül, soha nem tekintették és továbbra se tekintik Botkát városért élő polgármesternek. 8 évig látványpékség városvezetést valósitott meg, a város igazából soha sem érdekelte, Szeged csak eszköz számára. 5 évig GyF lokális helytartójaként működött, hasonló arroganciával kezelte az ellenzéket. Ha jelenlegi állapot nem tetszik neki, akkor mestere szavát alkalmazva, el lehet innen menni, pl. haza Szolnokra, hátha azt a várost jobban ismeri..”
 • 57. macs 2010. november 17. 19:41
  „Nem tudnátok végre leszakadni a "szívassuk Botkát, mert az olyan trendi" játékról? A szegedi önkormányzati képviselőknek talán a Város érdekében kéne dolgozniuk. Én úgy tudom, hogy a Szegednek, a szegedi polgároknak van képviselő testülete és a Városnak van polgármestere. Talán ezt meg kéne mondani a tisztelt képviselő uraknak és hölgyeknek.
  Ami a tanácsnok rendszert illeti, csak arra jó, hogy magukat szakértőnek kikiáltó emberek kekeckedjenek, vagy jó pénzért szakértőket foglalkoztatva keressék a csomót a kákán. Igazából nem tudom, hogy a jogász, bölcsész stb. tanácsnokok pl. gazdasági/pénzügyi téren hogy fognak véleményt mondani?
  Nem véletlenül lett kitalálva az alpolgármesteri státusz. Szerintem, mint a vállalatoknál, kell egy gazdasági, üzemeltetési, jogi és fejlesztési alpolgármester, aki a napi ügyek koordinálását intézi. A tanácsnok legyen "belső ellenőr".
  Egyébként érdekes, hogy egy gazdasági szakembernek a sportbizottságot adták.”
 • 56. történész 2010. november 17. 18:44
  „Németh Miklós: Lesznek még meglepetések
  Németh Miklós: Lesznek még meglepetések - illusztrációTíz éve még miniszterelnök akart lenni, de mára feladta politikusi ambícióit. Azt mondja, nincs feltáratlan titka a rendszerváltás körüli időkből. Viszont úgy gondolja, a CIA, a KGB, a Moszad és a Vatikán szolgálatai előrukkolnak még érdekes adatokkal a magyar múltból - ha egyszer megnyitják az irattáraik vonatkozó dossziéit. Németország húsz évvel ezelőtti újraegyesítésének emlékére a minap a berlini fal egy eredeti darabját adtak át Budapesten, a Terror Háza előtt. Az ezt megelőző konferencián interjúalanyunk is szót kapott. Ezt követően beszéltünk vele.

  Ami az elmúlt húsz évben történt, abban benne van a rendszerváltás óta megalakult hat kormány tehetetlensége, széteső politikája. Mindé.

  forrás:http://www.fn.hu//belfold/20101112/nemeth_miklos_lesznek_meg_meglepetesek/”
 • 55. gereben 2010. november 17. 18:08
  „nagyot fognak koppanni, ha egyáltalán még lesz választás...”
 • 54. szeti 2010. november 17. 17:54
  „A szegedi fidesz célja: Botka ellehetetlenítése, minden szinten. 2014-ben meglátjuk, mennyire jártak sikerrel.”
 • 53. blatth 2010. november 17. 17:41
  „N.P.-nek
  Az alpolgármesteri fizetés 580 eFt, a tanácsnoki 210 Ft.”
 • 52. blatth 2010. november 17. 17:34
  „Ebgondolat
  Az 5 éves visszamenőleges érvény az adótörvényből fakad. Ez a téma pedig egyértelműen adóügy. Mehetnénk visszább is, az MSZP elődpártjának az MSZMP-nek az idejébe is; Biszku Bélának 650 000 Ft a nyugdíja. Itt minden rendben van szerinted? 40 évig voltak hatalmon és összeomlott a rendszerük. Most másoknak kell jönni, ez a demokrácia forgógazdálkodása. És erre csak 4 év van.”
71 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha csődbe megy az építő még az ivóvizet is korlátozhatják

Kis magyar abszurd: fizessen aki tud, de leginkább aki a vizet fogyasztja. Az, hogy kié az óra, a végén kiderül. Tovább olvasom