Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Kinek miből van elege? Ők szervezték a szegedi tüntetéseket

Szeged - Az internetadó ellen két tüntetés is volt október végén Szegeden, más-más szervezésben. A szervezők nem mindenről gondolkodnak egyformán.
250-300 tüntetővel számoltak, meglepte őket az 1500 fős tömeg. Civilségüket hangsúlyozzák, semmilyen párthoz nem kívánnak kötődni – ők Szalai Balázs és Kékesi Márk, az október 28-i, internetadó elleni tüntetés szervezője és szónoka.

Másként látja a helyzetet az október 31-i megmozdulást kezdeményező Kovács Tamás és csapata. Szerintük pártokhoz kötődve is fel lehet lépni civilként, ezért Összefogás a Társadalmi Igazságosságért néven egyesületet terveznek. Alapvető céljuk egy „modern, önszerveződő, gyorsan reagáló civilszervezet kialakítása, amely fellép az Orbán-rezsim elnyomó és a társadalmat semmibe vevő, korlátlan hatalmával szemben". Kovácsék november 17-én újabb megmozdulást terveznek a kormány intézkedései ellen.

Kékesi Márk Zoltán és Szalai Balázs (jobbra) távol tartják magukat a pártpolitikától. Fotó: Frank Yvette
Kékesi Márk és Szalai Balázs (jobbra) távol tartják magukat a pártpolitikától. Fotó: Frank Yvette

Ügyek mentén máskor is

Abban mindkét szegedi demonstráció szervezői egyetértenek, hogy megérte az utcára vonulni, és hogy a tüntetések nem csak az internetadóról szóltak. Szerintük a közmédia állapota, a külföldön munkát vállalni kényszerülő magyarok százezrei, a korrupció, a kampánypénzek felhasználásának módszerei nem köthetők egy párthoz vagy kormányzathoz, mindezek az elmúlt 25 év pártokon és kormányokon átívelő problémái.

A rádiósként, újságíróként és civil aktivistaként ismert Szalai Balázs korábban az „Egymillióan a magyar sajtószabadságért" mozgalom, más néven Milla környékén tűnt fel. Elmondta, azóta mondták már szocibérencnek, libsinek, cigánynak, zsidónak, ő maga magyarnak és európainak vallja magát. – Addig voltam a Milla kötelékében, amíg civilként lehetett benne tevékenykedni, és a párttá alakulás nem merült fel. A polgári aktivitás érdekel, nem a pártpolitika – mondta.

Civil kontroll

Szalai Balázs szerint fontos különbség a keddi és a pénteki demonstráció szervezői között, hogy míg ők nem pártokban és politikában gondolkodnak, illetve számukra a civilségbe nem fér bele párthoz kötődés, addig a péntekiek szerint pártpolitikai múlttal is lehet valaki civil. Nem tartja kizártnak, hogy fajsúlyos ügyek mentén a jövőben is utcára vonulnak.

Kovács Tamás szerint pártokhoz kötődve is fel lehet lépni civilként. Fotó: Schmidt Andrea
Kovács Tamás szerint pártokhoz kötődve is fel lehet lépni civilként. Fotó: Schmidt Andrea

Kovács Tamás a Párbeszéd Magyarországért tagjaként a szegedi önkormányzat Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottságának külsős tagja. – Nem rejtem véka alá párthovatartozásomat, az volt a célom, hogy civillé tegyem az internetadó elleni fellépésünket. Jogászként megpróbálom segíteni az alakuló egyesületünket, amely demokratikus és alulról szerveződik. Célunk felrázni a civileket, de ha személyem gátat jelent ebben, akkor hajlandó vagyok hátralépni – mondta. Hozzátette: nyugati mintára, az Occupy- vagy Anonymus-törekvésekhez igazodva, a civil kontrollt kívánják érvényesíteni. Képviseletet szeretnének biztosítani a politikából kiszorultaknak, mert úgy látják, hogy a jelenlegi hatalom légüres térbe szorította az emberek nagy részét, magára hagyva az egyént is, és a társadalmat is évtizedes problémáival.

Modern szervezet

– Egyre nagyobb a korrupció, amely a felső vezetőkig hálózza be a teljes orbáni rendszert – fogalmazott Kovács Tamás. Szerinte a klasszikus baloldali-szakszervezeti tömörülés helyett egy lazább, függetlenebb és modernebb szerveződésnek kell teret engedni. Így lehet olyan civil kontrollt teremteni, amely szociálisan érzékeny, és a szolidaritást, empátiát kívánja erősíteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghatszorozódott a fürdőzők száma Mórahalmon

A mórahalmi Szent Erzsébet Gyógyfürdőben 2003-ban 70 ezer 552, tíz évvel később 2013-ban már 433 ezer 185 látogató fordult meg. A vendégek közel fele Szerbiából érkezik. Tovább olvasom