Délmagyar logó

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 8°C | 17°C Még több cikk.

Kinek szemét, kinek pénz

Sokan kivitték a fölösleges holmit, mások pedig elvitték az újrahasznosítható anyagokat Tarjánban és Felsővároson. A Szegedi Környezetgazdálkodási Kht.-nak csak a maradék maradékát kellett elszállítania.
Fotó: Karnok Csaba
– Ne írja le, honnan jöttünk, mert szégyelljük! – kérte a harmincas asszony, aki egy ütött-kopott autót őrzött a kisfiával. Várták a férjét, aki a tarjáni Olajos utcát böngészte végig. – Kicsi az autó, még egyet fordulunk. Mostanra mindketten munka nélkül maradtunk. Tavasszal kölcsönöztünk egy utánfutót. Szeged mellett lakunk, összegyűjtjük a téli tüzelőt. Elviszünk háztartási gépeket, mert a férjem ezermester, elbíbelődik velük. Ilyen helyről van a mosógépem is. Mindennap összeszedünk valamit, követjük a menetrendet. Honnan szereztük? Hát pénzért árulta egy ember.

Egy sarok, egy lomhalom, egy autó. Így kezdődött a péntek délután tarjáni és felsővárosi lomtalanítás. Sötétedéskor még nagyobb rakásokat lehet látni, több guberálót, és egyre alaposabban széttrancsírozott hűtőket, tévéket, bútorokat.

Lomtalanító. Fotó: Karnok Csaba
– Még azt mondják, szegények az emberek! Dehogy! Most találtam egy komplett Wartburg-lámpaszettet, amott egy vadiúj német kuktát, meg egy érintetlen napernyőt – mutatta egy munkásruhás biciklis a Csaba utcán. Azt mondta, nyugdíjas, ráér vele kimenni a vásárba. Neki a kis pénz is pénz. A Tápai utcában találkoztunk a legnagyobb sereglettel. Első ránézésre nehéz volt megállapítani: ki az, aki hoz, ki az, aki visz, és ki az, aki csak őgyeleg. Egy szervezett munkacsapat még megmutatta, milyen csöveket, kábeleket, ajtókat és festékesvödröket, meg csemperagasztós zsákokat fogtak ki. De amikor közelebb léptünk az autókaravánhoz, a főnök abbahagyta a mobiltelefonos konzultálást. Cigányra váltott, visszahívta a kutatókat, és elhúztak.

– Én azt is megmutatom, kiskezicsókolom, hogy kell csinálni. Sose lehet tudni, hátha egyszer szüksége lesz rá! – biztatott a szemétdomb egyeduralkodójává lett, pörge nyelvű Attila, aki gyakorlott mozdulatokkal nekilátott kinyerni a hasznos anyagot. Lábbal betámasztott, feketére koszolódott kezeivel feltépte a tévéket, számítógépeket. Kirántotta az alumíniumtartozékokat, kalapácsával kiverte belőle a vascsavarokat. A nagy sietségben véresre karcolta a tenyerét, de rá se hederített, mondván, ez is hozzátartozik. A vékonyabb drótokat félredobta, az nem éri meg a fáradságot. A vastagabb huzalokat foggal tépte, körömmel nyúzta. És sorolta a tarifát: „a tiszta alumínium kilójáért 250-et adnak, vassal csak egy húszast. A réz 800, megnyúzva viszont egy ezres. Mire költöm? Számítástechnikát tanulok egy tanfolyamon. Összeszedek egy gépet, meg élnem is kell valamiből."

Szombaton kora reggel hűvös halomban hevertek a széttúrt szeméthegyek. A különös kirakodóvásárnak vége, a hasznos hulladékért folytatott harcokat megvívták. Sehol egy lélek, csak a környezetgazdák fehér autói pásztázzák az utcákat.


Évente kétszer

Azokon a településeken, ahol nincsen hulladékudvar, tavasszal és ősszel lomtalanít a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. Szelektíven szednek össze papírt, műanyagot, fémet, és a vegyesbe kerülnek a bútorok, ruhák, egyebek. Szegedet 14 területre osztják, és másik nyolc településen gyűjtenek. Egy lomtalanítás két és fél hónapig tart, egyszerre 16-20 autóval 35-40 ember takarít. A tavaszi lomtalanításra ezer munkaórát fordítottak, és 1100 tonna hulladékot szállítottak el. 15 millió forintba került. 

Menetrend

A környezetgazdák honlapjáról kiderül: szombaton reggel 7-től Szőreg-Újszőregen lesz lomtalanítás, Zákányszéken fóliagyűjtés, vasárnap a két szegedi körút között ugyancsak lomtalanítás. 17-én, kedden reggel 7-től Dócon lomtalanítanak, 27-én, pénteken a Szőregi út páratlan oldalán az Olt utcáig és Kübekházán, 28-án szombaton Petőfitelepen és Új-Petőfitelepen, november 4-én szombaton Alsóvároson, Kecskéstelepen, a Vadaspark lakóparkban, 11-én szombaton Északi városrész, Gedó, Makkosháza, Fodorkert, Rókusi lakópark, Harmónia lakópark, 18-án, szombaton Tápé, Baktó háztól, és a baktói kiskertekben a közös gyűjtőhelyről.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgármesterből megyei képviselő

Magyari László (képünkön) 21 év után búcsúzott a röszkei polgármesteri széktől. Nem marad azonban… Tovább olvasom