Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Kinőtte lakossági üzletágát a szegedi Szilánk

Szeged - Kiváló Építési Termék (KIVÉT) védjegyet kapott minap a Szilánk Sziltherm szigetelő üvegszerkezete. A közel hatszáz embert foglalkoztató szegedi középvállalat mára kinőtte a hagyományos lakossági üzletágat, ezt a szolgáltatást októbertől Szegeden és vonzáskörzetében dolgozó üveges vállalkozások viszik tovább.
Az erős forint sújtja, a környező országok dinamizmusa pedig „húzza" a termelésének több mint felét már exportáló, zöldmezős beruházásban is gondolkodó társaságot.

– A lakossági üvegezés tipikusan családi környezetbe való vállalkozás – mondja Sípos Aurél vezérigazgató –, ráadásul árbevételünknek csupán másfél százalékát jelentette, jelenti már csak ez az üzletág. Miközben induláskor, húsz évvel ezelőtt ez volt a száz százalék. A Szilánk szériatermelési és vállalatirányítási rendszerébe is nehezen tudtuk beilleszteni, s a méret miatt már nem vagyunk elég rugalmasak. Alapanyaggal, technológiai háttérrel természetesen ezután is mi látjuk majd el a körülbelül 50 szakemberből – üvegesből, asztalosból, képkeretezőből – álló, Szegeden és vonzáskörzetében működő vállalkozást.

Az üvegezésben és képkeretezésben dolgozóknak felajánlották a továbbfoglalkozást a cégcsoport egyéb területein, s aki vállalta, nem maradt állás nélkül.

– Nem mindent adunk át, ami lakossági – hangsúlyozza a vezérigazgató. Megmaradnak a közületi és a projekt jellegű lakossági munkák, például az üvegből készült korlát, télikert, ajtó gyártása és beépítése, erre ugyanis csak nekik van szakemberük és technológiájuk.

A társaság négy üzletága, a nagykereskedelem, az üvegfeldolgozás, a minap Kiváló Építési Termék elismerést kapott Sziltherm és a gépipar önmagukban is többmilliárdos forgalmúak, s az elmúlt években a sok százmilliós beruházásoknak köszönhetően fejlődtek. A végeredmény jellemzően világszínvonalú technológia – például három milliméteres edzett építészeti üveget csak a Szilánk tud ma Magyarországon. E kapacitásoknak már kicsi a hazai piac, a cég kibocsátásának ma több mint a fele export. A mérettel a szakemberigény is növekedett, CNC operátorokat, szakmérnököket, minőségirányítókat, műszakiakat, idegen nyelveken beszélő kereskedőket például folyamatosan tud(na) alkalmazni a Szilánk.

A legmodernebb gépsorokon szabják az óriási üvegtáblákat. Fotó: Miskolczi Róbert
A legmodernebb gépsorokon szabják az óriási üvegtáblákat.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Érdekes pályát futott be az öt kontinensre szállító gépipari üzletág – hoz példát a közeli múltból Sípos Aurél. Egy része ugyanis nem fért el a volt konzervgyár területén, és visszaköltözött a Cserzy Mihály utcába. A szétszabdaltság természetesen kényszer volt, de nem láttak más megoldást. Mára sikerült a központi területet bővíteni, így újra elfér a gépipar egy csarnokban. Szükség is van erre, hiszen „nagy dobásra" készül a Szilánk az októberi német világkiállításon (Glasstec Düsseldorf): szeretnék bemutatni harmadik generációs gépcsaládjukat.

– Folyamatosan változnak a külső tényezők, nem könnyű hozzájuk igazodni – mondja a vezérigazgató. Nem igazán szárnyal a magyar gazdaság, emelkedik viszont az energia ára, ami az üvegipart nagyon érzékenyen érinti. Mint ahogy az erős forint is, ami havi szinten akár több tízmilliós veszteséget jelent a termékeinek több mint felét exportáló cégcsoportnak. Mostanában éppen Kelet-Európa és Ázsia „húzza az üvegfeldolgozást", ösztönzi a gépek fejlesztését. Közelünkben egyébként a román építőipar is szárnyal, de hamarosan erőre kap majd a délszláv is.

Nem mennek el Kecskemétre

A Szilánk nem nagyon tud egy helyben maradni, 1997-ben költöztek a Cserzy Mihály utcába, 2003-ban pedig már a volt konzervgyár területére. Itt nagyon komoly „barnamezős" beruházás eredményeként már több mint 70 százalékban foglalják el a 17 hektáros ipari parkot. Dolgoznak az eredetileg élelmiszer-ipari termelésre kialakított épületekben, miközben egylégterű, híddaruzott, több tízezer négyzetméteres csarnokrendszer lenne az optimális. – Az elmúlt években már egy komoly, zöldmezős beruházásban gondolkodunk – mondja Sípos Aurél, aki hangsúlyozza, nem mennek a KÉSZ és a Mercedes-gyár után Kecskemétre, „ez a régió az otthonunk, szegediekkel képzeljük el a távolabbi jövőt is".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2008-as Presztízs díj, praktikus újításokkal

Szeged - A hagyományok szellemében, de megújulva várja a jelentkezőket a gazdasági élet helyi… Tovább olvasom