Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Kinőtték a bringások az Oskola utcát

Szeged - Elavult az Oskola utca és a Stefánia kerékpárútja – emelték ki többször a szegedi Critical Mass szervezői. Tervek már voltak az átépítésre, de a kivitelezésig nem jutottak el.
Kétszer, az idén áprilisban és tavaly szeptemberben is arra hívták fel a figyelmet a szegedi Critical Mass kerékpáros felvonulás szervezői, hogy az Oskola utca és a Stefánia kerékpárútja elavult, az átépítés nem várhat.

Miért lenne indokolt a felújítás? – Az 1990-es években kijelölt kerékpárút az akkori jogi lehetőségekhez és kis részarányú kerékpáros közlekedéshez mérten a legjobb megoldást teremtette meg a közvetlen és gyors kerékpáros közlekedéshez az északi és a déli városrészek közt. Mostanra azonban a kerékpáros forgalom megsokszorozódott, ez az ország egyik legforgalmasabb biciklis tengelye, nyáron egy-egy lámpaváltással akár 50 bicikliző is átkelhet a csomóponton – közölte ifj. Nagy Gábor, a Magyar Kerékpárosklub Szegedi Területi Szervezetének titkára.

A belvárost átszelő bicikliút mindig forgalmas. Fotó: Frank Yvette
A belvárost átszelő bicikliút mindig forgalmas. Fotó: Frank Yvette

Számos problémát említett, ilyen például, hogy mivel a biciklisek az utca egyik oldalán mennek két irányban, a Somogyi utcánál és a Roosevelt térnél nagyon sok baleset történik, a gépjárművel közlekedők a biciklizőket későn észlelik. A vendéglő és a híd között a járda és a kerékpárút többször „helyet cserél", a gyalogosok és a biciklisek is veszélyben vannak. A Belvárosi híd hídfőjében a rövid zöld alatt sokan próbálnak átkelni, a hely szűk, a hídra kanyarodóknak, vagy éppen az Újszegedről érkezőknek nincs hova besorolni. Ez káoszt okoz.

Készültek tervek néhány éve az Oskola utca kerékpárútjának felújítására, irányonként szétválasztották volna a forgalmat – tudtuk meg Frankó Jánostól, az önkormányzat Fejlesztési Irodájának munkatársától. A terveket azonban a Városüzemeltetési Bizottság nem fogadta el, amikor lett volna pénz a rekonstrukcióra. Először a kerékpárosok képviselői sem fogadták el, csak akkor, amikor a döntéshozók már elvetették az átépítést. Ifj. Nagy Gábor szerint a biciklisek sávjai szűkek lettek volna, és a tervek csak a Vár utcáig készültek el, a Kerékpárosklub viszont úgy véli, nem lehet a Stefániát külön kezelni, a színházig új forgalmi rendet kellene kialakítani, mert ennyi biciklist nem lehet a Vár utcánál átvezetni.

Frankó János elmondta, a Somogyi utca és az Oskola utca sarkánál, az árkádos, beláthatatlan résznél történtek balesetek. A veszélyt úgy hárították el, hogy egyirányúsították a Somogyi utcát a Tisza-part felé. Jelenleg nincs fejlesztési pénz a kerékpárút átépítésére.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

80 éves Pintér Sándor

Meglepetés flash mobbal köszöntötték csütörtökön a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat önkéntesei Pintér Sándor kuratóriumi elnököt nyolcvanadik születésnapján. Tovább olvasom