Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Kinyílt a tudomány háza a múzsáknak

Szeged - Doktor lehet a művész is, de nem fogadja tagjai sorába a tudományos akadémia. A múzsák ihlette csoportot ugyanis 1949-ben kizárta az MTA. Szegedi akadémai bizottságában viszont megalakult a művészeti tagozat. Remélik, az SZTE is a DLA-címet adományozók közé léphet!
Befogadta a színház, a zene, az irodalom, a képző- és iparművészet regionális képviselőit a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szegedi akadémiai bizottsága (SZAB). Ezzel megalakult a tizennegyedik szakbizottság – tudtuk meg Dékány Imrétől. A SZAB elnöke nem csak azért tartja fontosnak újításukat, mert a szakbizottságok száma legutóbb 1995-ben nőtt. A tudomány regionális központjába most belépő művészek csoportja fordulatot hoz a múzsák ihlettte közösség, és a SZAB-székház életében is, hiszen itt gyakrabban tartanak majd könyvbemutatót, tárlatot. Ugyanakkor a SZAB azt tervezi, hogy ezentúl együttműködik a Széchenyi Akadémiával.

A SZAB új szakbizottsága színházművészeti részlegének alapítói közé sorolhatjuk például a Nemzet Színésze címmel megtisztelt Király Leventét ugyanúgy, mint a szegedi színház művészeti igazgatóját, a Kossuth-díjas Juronics Tamást, illetve a regionalitás jegyében csatlakozó Zalán Tibort, a Békéscsabai Jókai Színház író-dramaturgját, a szegedi egyetem egykori hallgatóját. A zeneművészeti munkacsoportban – többek között – Gyüdi Sándor, a szegedi színház főigazgatója, illetve az SZTE zeneművészeti kara több DLA-címmel rendelkező vezetője – Kerek Ferenc, Maczelka Noémi, Temesi Mária – is dolgozik. Az irodalmi csapatban három regionális folyóirat kapott képviseletet: a Tiszatáj főszerkesztője, Olasz Sándor mellett a csongrádi születésű Pintér Lajos, aki a kecskeméti Forrás egyik szerkesztője, továbbá Elek Tibor, a Bárka gyulai főszerkesztő-helyettese. A képző- és iparművészek között ott látjuk az SZTE rajz tanszékét vezető Aranyi Sándor festőművészt, de Kass János Kossuth-díjas grafikusművészt is. A DLA-címet viselő Novák István elnökletével a SZAB műszaki szakbizottságához tartozó építési munkabizottság később dönt arról, csatlakozik-e a művészeti tagozathoz.

DLA és PhD

A DLA az angol Doctor of Liberal Arts vagy a latin Doctor Liberalium Artium (a szabad művészetek doktora) rövidítése, a PhD (a Philosophia Doctor, azaz: filozófia doktora) megfelelője a művészeti képzésben. A DLA-cím adományozása jelenleg öt hazai intézmény joga. A hatodik a szegedi egyetem zeneművészeti kara lehet – remélik a Tisza-parton.

Az MTA és a művészetek

A múzsákihlette csoportot 1949-ben zárták ki a tudomány fellegvárát jelentő MTA-ból. Ezért – mintegy rehabilitációként – 1992-ben megalapították a külön alapszabállyal rendelkező, önálló szervezet: a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiát, mely az MTA társult intézménye. Hasonló indokok miatt 1992 januárjában 22 jeles magyar művész megalakította a Magyar Művészeti Akadémiát is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mivé lettek mára a gyermeki álmok?

Szeged - Minden gyerek elképzeli, mit tesz, ha felnőtt lesz végre. Amikor majd híres énekesnő lesz, hős katona, legyőzhetetlen sportoló – és maga döntheti el, mikor mihez van kedve. Tovább olvasom