Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Kiosztották a kulturális támogatásokat

Szeged - Kiosztották az önkormányzat idei kulturális támogatásait, ösztöndíjait. Hallgatott himnuszt is a bizottság, de nem vágta vigyázzba magát.
Szerdai ülésén a közgyűlés kulturális bizottsága a belső arányok fenntartására törekedett a kulturális támogatások és ösztöndíjak odaítélésénél. A rendelkezésre álló pénzkeretből előbb 2-2 félévre művészeti ösztöndíjat szavaztak meg a 6 pályázó közül 2-nek. Kozma József (MSZP) bizottsági elnök a művészeti osztály javaslataira támaszkodva tett javaslatot. "Mondhatom?" - tette fel sajátmagának a kérdést, majd megnyugtatta a testületet: "nem tukmálni akarom". Javaslata, miszerint Kosztándi Orsolya tervező grafikus hallgató és Tiszai Rebeka restaurátor hallgató kapjon ösztöndíjat, megegyezett a többi tag elképzelésével. A diákok nettó 105 ezer forintot kapnak majd ősztől havonta, annyit, mint a mindenkori minimálbér; a pénz, mivel ösztöndíj, nem adóköteles és város járulékot sem fizet utána.

Ezután 3 millió 47 ezer forint maradt a pályakezdő és alkotói támogatásokra. 5 pályakezdő közül Laczák Boglárka, Barta Gergely és Garamvölgyi Anett támogatására 150-150 ezer forintot ítéltek meg.

Fotó: DM
Fotó: DM

A beért művészek alkotói támogatására 41-en pályáztak. Az elnök 15 nevet javasolt, hogy senki ne kapjon 150 ezer forintnál kevesebb pénzt. A konkrétumok előtt különös intermezzo zavarta meg az ülést: a szomszédos díszteremből, a bírósági ülnökök avatásáról a Himnusz hangjai szűrődtek át. A képviselők ülve megvárták, hogy elhangozzon, majd felidézték: a színház és az egyetem közös Tizenkét dühös ember című nagysikerű produkcióját Pesten is bemutatják kétszer a Játékszínben teltházzal. Kozma József, illetve a szakiroda ajánlatát Haág Zalán (KDNP) Törköly József,valamint a Simon Miklós-Barkos Beáta művészházaspár nevével egészítette ki. Szondi Ildikó szocilista bizottsági alelnök Kancsár Józsefért lobbizott. Végül Törköly Józsefet és Simon Miklóst bevette a bizottság a listába annek ellenére, hogy többedszer kapnak támogatást. Kancsár József pályázatáról a szakiroda elmondta, ígéretes, de nem kiforrott, Kozma József hiába kapott ímélben részletesebb verziót, azt fogadták el érvényesnek, amit hivatalosan beadott.

Támogatottak és pénzek: Iván Sára (150 ezer forint), az idén 80 éves Simai Mihály (240 ezer), Törköly József (100 ezer), Veszelka Attila (150 ezer), Szilágyi György (107 ezer), Kuzma Levente (150 ezer), Keneseiné Balló Andrea (150 ezer), Simon Miklós 150 Perneczky Balázs 100, S. Dobos Márta 150, Gyeviki Jánosné Tóth Magdolna Sára (200 ezer), Majzik István (100 ezer), Blaho Attila (150 ezer), Pataki Ferenc (200 ezer), Sugár Ibolya (150 ezer), Nagy Józsefné Török Gizella (200 ezer) és Czirok Zoltán (150 ezer).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Részeg lehetett, belecsúszott az árokba

Baleset történt az móravárosi Aldinál, egy Citroën Xsara az út menti vízelvezető árokba csúszott - a… Tovább olvasom