Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Kiparcellázták a hatalmas ruhagyári telket

Szeged - Lassan 10 éve, hogy a Szegedi Ruhagyár utódcége is bezárt: helyén ma zömmel kereskedelmi cégek működnek. A 90-es években plázát akartak felhúzni a területen, de megakadályozták, végül mégis a kereskedőké lett. Sorozatunkban megnézzük, mi történt a régi szegedi gyárakkal.
– Jobbra volt a porta és az orvosi rendelő, a bal oldali épületben a nyersanyagraktár, valamint a ruhagyári bolt – kalauzolt bennünket Harmati István, a Szegedi Ruhagyár Rt. igazgatótanácsának egykori elnöke, az utolsó kereskedelmi igazgató. A „gyárnézéshez" csatlakozott a mostani tulajdonos Context Szeged Kft. ügyvezető igazgatója, Szakál József is. Ő mesélte el, hogy az általuk megvásárolt két épület a telek „első kihasított szelete" volt. Felújították őket, és áruházat, raktárt alakítottak ki bennük. Észrevettük, hogy üres a medence Tápai Antal 1961-ben készült Harcsás fiújánál: a bronzszobor a hőskorban csobogó volt, a medencében teknősök hűsöltek. – Csapvízzel működött valaha, és mivel a medence eresztett, naponta fel kellett volna tölteni, ám ennek már nem tudtuk állni a költségeit – magyarázta Szakál József.

Jelen és múlt: modern nyomdaépület és a repkénnyel befuttatott víztorony. Fotó: Schmidt Andrea
Jelen és múlt: modern nyomdaépület és a repkénnyel befuttatott víztorony. Fotó: Schmidt Andrea

– A 90-es évektől kezdve egyre nehezebben bírtuk a versenyt a konkurenciával – emlékezett Harmati István –, a magas infláció, a forint leértékelése miatt gyakran a szakadék szélén táncoltunk. 1996-ban majdnem „bebuktattak" bennünket: egy budapesti befektetői csoport plázának nézte ki a helyet, de végül megmenekültünk.

Ki gondolta volna akkor, hogy csaknem 20 évvel később mégiscsak egy pláza jellegű kereskedelmi központ jön létre a Kossuth Lajos sugárút, a Pulz és a Teréz utca által határolt telken? Ma már rá sem ismernének a 3 hektáros ingatlanra azok, akik a múlt rendszerben a gyárban dolgoztak: a hőskorban egyszerre 3000-en vitték haza innen a fizetésüket.

A ruhagyár volt irodaépületét felújították. Fotó: Schmidta Andrea
A ruhagyár volt irodaépületét felújították. Fotó: Schmidta Andrea

Az első felszámolási eljárás idején, 2000 és 2002 között darabolták fel a területet és osztották 8, önálló helyrajzi számmal rendelkező telekre, ezek mindegyike igyekezett bejáratot szerezni a Kossuth Lajos sugárútról, valamint kerítéssel elhatárolódni egymástól. Majd egyik-másik telek osztódással szaporodott, így mára több mint tíz helyrajzi számot tart nyilván a földhivatal. A tulajdonosok száma is közel ennyi, miközben a bérlőkkel együtt több mint 40 vállalkozás lelt otthonra a volt ruhagyárban. Nemcsak elvesztek, de születtek is új munkahelyek.

Harmati István és Szakál József nosztalgiázik. Fotó: Schmidta Andrea
Harmati István és Szakál József nosztalgiázik. Fotó: Schmidta Andrea

Városképi védettséget élveznek a 3 hektáros telken álló gyárépületek, amelyeket a kötöttségeket tiszteletben tartva újítottak fel az új tulajdonosok. Legkorábban a volt irodaépület szépült meg, amely a terasszal és az azt tartó oszlopokkal „kifordult" az utca felé.

Dohánygyár volt a helyén

Idén lenne 54 éves az 1993-ban részvénytársasággá alakult, 2005-ben pedig végleg bezárt Szegedi Ruhagyár. Abban az évben számolták fel másodszorra. Eredetileg dohánygyár működött a helyén, még megvan a valahai szárító épülete is. A gyártást saját kút látta el vízzel: ez már nem működik, viszont áll és felújításra vár a repkénnyel befuttatott víztorony. Megvannak azok az oszlopok is, amelyek a henger alakú gőzvezetéket tartották a levegőben: a régi szegediek emlékezhetnek arra, hogy a Kossuth Lajos sugárút felett hozták át az energiát a ruhagyárba.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1, 8 milliárdból fejleszt a Sole-Mizo

Csongrád megye - Uniós támogatással megvalósuló, 1,8 milliárd forintos költségvetésű projektben a… Tovább olvasom