Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Király Levente: Amíg van mondanivalóm, addig érdemes folytatni

Szeged – Berlioz szerepét alakítja Király Levente az Ők tudják, mi a szerelem című Hubay-darabban. A Nemzet Színésze 55 éve szerződött a szegedi társulathoz; most is olyan izgalommal készül a pénteki premierre, mint amikor 2010-ben, betegségéből felépülve a Mikszáth különös házasságát próbálta Fekete Gizivel.
– Ahogy Görgey Gábor darabja, a Mikszáth különös házassága, Hubay Miklós egyfelvonásosa is Sándor Jánosnak jutott az eszébe. Évtizedek óta barátok vagyunk, sokat dolgoztunk együtt. Rettentő hálával tartozom neki, mert rendezőként tud bennem gondolkodni; mindig jól megdolgoztat, kiforgat, beforgat – ez a színjátszás lényege. Mindenkibe beleás, és addig nem nyugszik, amíg ki nem kaparja, amit akar. Hubay pedig fantasztikus író, akinek az élete sem volt piskóta. A drámáiban szereplő figurákat, vélt igazságukat, mindazt, amiben hittek, olyan mélységes emberismerettel, hitelesen tudta megírni, ami ritkaság. Mintha mindegyikben ő maga lenne benne – mondja Király Levente, aki a népszerű író, Mikszáth Kálmán után most egy másik legendás alkotót, Berlioz francia zeneszerzőt kelti életre a kisszínházban.

Király Levente: Hubay megmutatja, hogy Berlioz egy fantasztikus egyéniség volt. Fotók: Frank Yvette
Király Levente: Hubay megmutatja, hogy Berlioz egy fantasztikus egyéniség volt. Fotók: Frank Yvette

– Klasszikus felépítésű, egyszerűségében is roppant bonyolult ez a dráma. „Minden érzésnek és minden gondolatnak egyszer be kell teljesednie. Ebben a tekintetben tökéletes egyetértésben van a szívem, mely Shakespeare-től tanulta a szenvedélyt, az eszemmel, mely Descartes-tól tanulta a mindhalálig logikus gondolkozást" – replikázik Berlioz a darabban. Kevés író képes ilyen találó cikornyát megfogalmazni úgy, hogy pont a szituációhoz passzoljon. Hubay megmutatja, hogy Berlioz egy fantasztikus egyéniség volt, aki amikor már világhírűvé vált, addig ment, amíg ifjúkori eszményképe, Estella, aki már szintén nem egy ifjú hölgy, végre hajlandó volt fogadni – beszél az 1959-ben született darabról a Nemzet Színésze, aki friss diplomával a zsebében épp abban az évben szerződött a szegedi társulathoz.

Hubay egyfelvonásosa színészóriások jutalomjátéka. Az 1985-ös filmváltozatban Sinkovits Imre alakította Berlioz, Tolnay Klári pedig Estella szerepét, a fiatal párt pedig Haumann Péter és Schütz Ila keltette életre. Most Fekete Gizi lesz Estella, lányát Szabó Gabi, vejét Borovics Tamás játssza.

Szokásom szerint tartok a bemutatótól, és ilyenkor olyan állapotba kerülök, hogy szegény feleségem is nehezen visel el otthon.
"Szokásom szerint tartok a bemutatótól, és ilyenkor olyan állapotba kerülök, hogy szegény feleségem is nehezen visel el otthon."

A 209. bemutató

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet adattára szerint 208 regisztrált bemutatójával Király Levente a legtöbb színpadi szerepet eljátszott magyar színészek egyike. Mercutio, Figaro, Kean, Firsz, Sancho, Tevje, Svejk, Tót, Doolittle, Willy Loman, Falstaff, Galilei, Lear király, Mikszáth – és még hosszan sorolhatnánk legemlékezetesebb alakításait. Szeged Kossuth-díjas díszpolgára 3 hét múlva, március 6-án ünnepli 77. születésnapját.

– Gizivel mi már félszavakból is értjük egymást, ő az én színpadi feleségem. Valahogy a sors mindig úgy hozta, hogy jókat játszhattunk együtt, már ifjonc korunkban is. Szeretem, mert nagyon tehetséges, jó vele a színpadon, és értjük egymás lelkét is. Sok a tanulsága ennek a darabnak: rossz, amikor valaki megöregedve jön rá, hogy valamit nem úgy kellett volna csinálnia az életben. A fiatalok már nem is értik Berlioz túláradó, romantikus szenvedélyét. Ebben a világban már minden csak a pénzről szól, még az emberi kapcsolatok is. Berlioz pedig katapultálja magát a család nyugodt, polgári életébe. Ez a katapult mozgás, robbanékonyság, amely Berliozt jellemzi, benne van a zenéjében is. Hubay jól ismerte a komponista műveit, mert ezeket is fantasztikusan beleszőtte darabba. Berlioz arról beszél, hogy nem rózsavíz a szerelem, hanem vannak benne rejtélyek, amelyeket nem kell szégyellni. Az a lényeg, a szívben mi van. Berlioz a szerelemnek, a szeretetnek és a ragaszkodásnak csuda egységét adja; addig nem nyugszik, amíg Estella nem akar vele emlékezni. Amikor két öregember 48 év múltán így találkozik, végül emlékezniük kell. Annyi lehetőség van ebben a darabban! Szokásom szerint tartok a bemutatótól, és ilyenkor olyan állapotba kerülök, hogy szegény feleségem is nehezen visel el otthon. A félelemtől néha úgy viselkedem, ahogy egyébként soha nem szoktam. A sikert nem lehet matematikailag kiszámolni, mert a színházban a 2×2 lehet néha 16 vagy dupla 0 is. Csak reménykedni tudok, hogy a munka meghozza az eredményt, és most is lesz talán egy 10-esünk.

A Bob hercegben is kitaláltam a magam kis üzenetét: a gyerekünkért mindent meg kell tennünk.
"A Bob hercegben is kitaláltam a magam kis üzenetét: a gyerekünkért mindent meg kell tennünk."

Király Leventét a Bob herceg Tom apójaként is láthatja a közönség, a Huszka-operett végén gyakran ő kapja a legnagyobb tapsot. – Engem már többször is visszaküldtek fentről; nem gondoltam, hogy ennyit és ilyen szerepeket játszhatok még. Úgy érzem, a színház szeretete, a belső tűz tudott visszahozni az életbe. A játék szinte megfiatalítja az embert. Amíg van mondanivalóm, addig érdemes folytatni. A Bob hercegben is kitaláltam a magam kis üzenetét: a gyerekünkért mindent meg kell tennünk. Ebben a darabban pedig a makacs Berliozt szeretném megmutatni, aki el akarja érni, hogy az ifjúkori élmény visszajöjjön, és ő legyen Estella gondolatainak központjában. Addig nem nyugszik, amíg ezt el nem éri. Jókor jött most ez a produkció, ahogy 2010-ben a Mikszáth különös házasságai is, amivel kapcsolatban még mostanában is megállítanak a Kárász utcán.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégis el lehet jutni busszal Szabadkára

A Tisza Volánnal nem, a szerb társaságokkal, valamint a Volánbusszal továbbra is el lehetet jutni Szabadkára, Zentára és Óbecsére. De már nem. Tovább olvasom