Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Kirándulás, néptánc, operett, konferencia

Csongrád megye – Csodaréttúra, néptáncműhely két helyszínen is megyeházi konferencia Nagy Imréről. Indul a Makói Operettfesztivál. Ízelítő a hétvége programjaiból.
Pénteken megint elindul a Mesebárka. Bogaras mese, avagy a Nyolcpöttyös Katica – a Grimm-Busz Színház műsora. Zümmögi Zozó (darázs), Katica Kata és Botkezű Benő (sáska) vígan élik életüket a virágokkal teli tisztáson. Az agyafúrt Prücsök Tücsök megígéri mindenkinek, hogy segít vágyai elérésében. Katics Katának nyolc pettyet ígér, Botkezű Benőnek azt, hogy világhírű karmesterré válik, Zümmögi Zozónak pedig azt, hogy gyönyörűen fog táncolni. Igen ám, de a drága pénzen vett „segédeszközök" nem válnak be. Minden szépen indul, de később kiderül, hogy turpisságról van szó. Hőseink nem hagyják magukat, és megleckéztetik a gonosz tücsköt. Belépő: a 3 év alatti gyermekeknek ingyenes, 3-tól 14 éves korig 1450, 14 év felett és felnőtteknek 1950 forint. Csoportoknak minden tizedik fő után egy jegy ingyenes. Helyfoglalás és további információ: 62/423-638.

Véget ér a francia újhullámos horrorhét: az Alliance Française-ban a záróesten a Mártírok című mozit vetítik.

19 órakor az Újszegedi Rendezvényház dísztermében rendezik a Cuháré Táncműhely évadzáró gálaestjét, amelyet táncház követ. Talpalávaló: Rozsdamaró Zenekar, vendégek: Fábri Géza és tanítványai, a Bábabokra Néptáncegyüttes Seprence gyermekcsoportja Balástyáról, a Cuháré Népzenei Műhely. Az esten a Kárpát-medence egyes tájegységeinek néptáncát és népzenéjét mutatják be, belépő: 700 forint, 14 év alatt ingyenes.

Szentesi fürdőzés

Nappali és esti programmal is várja a fürdőzőket a szentesi üdülőközpont. Pénteken éjszakai fürdőzés lesz – fergeteges vízi buli koncertekkel, változatos programokkal és forró nyáresti hangulattal (várhatóan minden pénteken megismétlik). Vasárnap egész napos strand vakáció nyitóbulit tartanak, ízelítő a programokból: vetélkedők, játékos programok, koncertek a család apraja-nagyjának.

Vásárhelyen a Mozaik moziban zárul a háromnapos diákturisztikai kiállítás, amelyen Hódmezővásárhely és térsége turisztikai látványosságait mutatták be.

Szombaton fél tízkor indul a Mocsárikardvirág-túra a Csodaréten. A túra hossza: 6 kilométer. Időtartama: 4 óra. Találkozó helye, megközelítés: Mórahalom Kissori út és az arról leágazó Csipaki bekötőút kereszteződésében. Megközelíthető Szegedről a 8.30-kor induló Szeged–Baja–Pécs autóbusszal, Mórahalom autóbusz-állomáson átszállással a 9.10-kor induló Mórahalom–Ásotthalom Kissori úton buszra „Tüsök sor" megállóig, vagy személygépkocsival Mórahalomról Kissor felé a település szélétől kb. egy kilométer. Látnivalók: a mocsári kardvirág világállományának 50 százaléka az ásotthalmi Csodaréten található. A túra során megismerkedhetünk a fokozottan védett ritkasággal. Túravezető (információ, jelentkezés): Szűcs Anikó 30/257- 7541.

Fél tízkor a megyeházán konferencia kezdődik Nagy Imréről: A kivégzéskor Nagy Imréről. Előadók: Gulyás Martin: Nagy Imre és Kádár János a forradalomról, Fekete Pál: Nagy Imre, a forradalom miniszterelnöke. Házigazdák: Géczi József és Sipos József (Nagy Imre Társaság). A konferenciát követően megkoszorúzzák Nagy Imre szobrát.

Az Emékpontban: Múzeumok éjszakája. A legkisebb korosztály tagjai válogatást tekinthetnek meg a „szabad világ" és a „keleti blokk" rajzfilmjeiből; miként harcol Tom és Jerry Lolka és Bolka ellen, avagy hogyan csapja le Popeye Maját, a méhecskét? A nosztalgiázni vágyókat egy harmincéves időutazásra várják 18 órától, 1982 júniusába. Az interaktív előadáson kiderül, hogy mennyibe került akkor egy kiló kenyér, mit jelentett egy lottó ötös, és melyek voltak a 80-as évek legmenőbb slágerei. 19 órától a legvidámabb barakk legjobb poénjai hangzanak fel Hofi Géza és a Markos–Nádas duó előadásában. A múzeumi este folyamán több alkalommal lesznek tárlatvezetések az Emlékpont Megfigyelt művészet kiállításán.

18 órakor Csalog Gábor Liszt-díjas zongoraművész és Bán Máté (fuvola) ad hangversenyt a szentesi Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola és Hangversenyközpontban.

20 órától Makón a Hagymaház színpadán megkezdődik az idei Operettfesztivál. Elsőként Nóti Károly–Márkus Alfréd–Nádasi László: Maga lesz a férjem operettje van műsoron. Hazudik-e egy nő? Á, dehogy – legfeljebb csak füllent. Mert szerelmes, vagy csak azért, mert az akar lenni... És mit füllent? Hát azt, hogy szabad... Vagy azt, hogy férjnél van... Mindegy, csak a cél a fontos, a szerelem. A kis füllentésekből azonban nagy kalamajkák tudnak képződni, igazi bohózati szituációk. Mondjuk az, hogy a mit sem sejtő „férj" menyasszonya megtudja, hogy szerelme nős... A sok füllentésből és komikus szituációból azonban kikristályosodik végül az igazság – a szerelem. Szereposztás: Dobokay – Sövegjártó Áron, Margit – Rárósi Anita, Veronika – Teremi Trixi, Bobby – Bozsó József, Szabó – Szacsvay László, Szabóné – Hűvösvölgyi Ildikó, Mimi – Germán Lívia, Szilveszter – Mikó István, Demeter – Zsolnay András, Pincér – Nagy Gábor. Közreműködik: Váradi Katalin és zenekara. Rendező: Szirtes Gábor. Esőnap: vasárnap.

Vasárnap 16.30-kor a vásárhelyi Fekete Sas nagytermében Egyszer volt... címmel táncjátékot mutatnak be a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ néptánccsoportjai. Előadják: Tücsökzene, Tökmagok, Bóbita, Kiscsillag és Kalamajka csoport, Forrai Fanni, Forrai Fruzsina, Varga-Tóth Alexandra, Csókási Imre és a Cicegő Néptánccsoport a Kertvárosi Katolikus Általános Iskolából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reménymenetet szervez a DK

Ha ön nem akarja kitölteni a Nemzeti Konzultáció kérdőívét, keressen egy Demokratikus Koalíciós politikust. Átveszi, és újrahasznosítja. Tovább olvasom