Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Kirándulások, séták, szerethető színdarabok

Csongrád megye – Ez a hétvége a sétákról, kirándulásokról szólhat. S ha jól elfáradt, lazításképpen menjen színházba. Érdemes!
Pénteken négy időpontban Alsóvárosi sétákat szerveznek. A séták 9.00-tól, 11.00-tól, 13.00-tól és 15.00-tól indulnak az alsóvárosi Napsugaras Tájháztól. Az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont és az alsóvárosi Napsugaras Tájház alsóvárosi sétára hívja az érdeklődőket. A séta során megismerhetik Szeged legarchaikusabb városrészét, annak épített örökségét és az ahhoz kapcsolódó szellemi örökségünket. A napsugaras házakon kívül felkeressük a Ferences Látogatóközpontot, ahol megtekintik a gyógynövénykertet, a kőtárat, a kerengőt, betekintést nyerhetnek a szerzetesi életbe a kolostorban helyet adó kiállítás révén. A séta során az épített szépségek mellett a részvevők megismerhetik Alsóváros múltját, népi kultúrájának jellegzetességeit is. A séta időtartama: 2,5 óra. A séta ára: 690 forint. Előzetesen kell bejelentkezni: 30/501-2822 vagy 20/502-1953. E-mail: szegedalsovarosi.tajhaz@gmail.com vagy info@latogatobarat.hu.

Színházi és komolyzenei műsor

Szegedi Nemzeti Színház
Pénteken a nagyszínházban 19 órától a Mária főhadnagyot játsszák, szombaton pedig Molnár Ferenc Doktor úr című darabját 15 és 19 órától. A kisszínházban pénteken este héttől szombaton délután háromtól a Pipás Pista nézhető meg. Vasárnap este héttől pedig a Bánk bánt játsszák.

A Pinceszínház színpadán
Április 13., szombat 19.30: Örkény István: Tóték – tragikomédia, a Szegedi Pinceszínház előadása.
Április 14., vasárnap 15.00: A tévedések összjátéka, Rejtő Jenő-kabaréest – a Genéziusz Színház előadása.

Stabat Mater
Szombaton a Dómban este héttől újra felcsendül a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Vaszy Viktor kórus előadásában felcsendülő Rossini-mű, a Stabat Mater. A koncert ingyenes.

Irodalmi emléksétát szerveznek a belvárosban. A Dél-alföldi Idegenvezetők Egyesületének közreműködésével rendhagyó irodalomórán vehet részt: megemlékeznek a 130 éve született Juhász Gyuláról. A séta útvonala a Dugonics térről indul: Juhász Gyula szülőháza–Dóm tér–Somogyi könyvtár (ahol megtekintik a Juhász Gyula–Kilényi Irma-kiállítást), Roosevelt tér: Juhász Gyula szobor–Széchenyi tér. A sétát Juhász Gyula lakóházánál fejezik be. A program ingyenes!

Szombaton ingyenes kertépítési szaktanácsadás a Virágpalettában 9 órától, Szegeden a Dorozsmai út 56. szám alatt. Ugyanitt egész nap egynyári virágok bemutatója és muskátlivásár lesz. Az Algyői Faluházban 17 órától a Kávészünet Duó koncertezik. Többek között Petőfi Sándor, Radnóti Miklós, Arany János, Juhász Gyula, Kosztolányi Dezső verseit zenésítették meg. Ezekből adnak ízelítőt.

A Közéleti Kávéház szervezésében a Korzó Zeneházban 10.30-tól a győri és szegedi fuvolás zeneiskolások közös hangversenyét lehet meghallgatni. Műsoron Mozart, Pachelbel, Terschak, Popp, Strauss, Vinci, Sinisalo, Köhler, Born, Filipowski, Chopin, Bolling és Vivaldi művei.

Vasárnap Máltai játszótéren 9-től 12-ig Baba-mama gyermekjáték- és ruhabörzét tartanak.

Szentesen a Kurcán a St. Jupát Sportegyesület szervezésében túrakenuzásra lesz lehetőség 10 órától.

* * *

Kirándulási javaslataink

Tavaszi hajtás
Április 13., szombat Szeged-Kecskéstelep, Fekete István Általános Iskola 8.30: Tavaszi hajtás – kerékpáros teljesítménytúra. A nevezés után folyamatosan, egyenként indulnak a résztvevők. A túra folyamán a KRESZ-t betartva kell közlekedni, kerékpáros fejvédő és láthatósági mellény használata ajánlott. A távokat a meghatározott szintidőn belül kell teljesíteni. Röszke, Mórahalom és Ásotthalom önkormányzatainak jóvoltából a túrázók az ellenőrző állomásokon frissítésben részesülnek. A túra részletes leírása a www.szegedsport.hu honlapon érhető el.

Hajnali madárles
Április 13., szombat, Kelebia, halastavak, 4.00: Hajnali madárles a kelebiai halastavaknál. Hossza: 6 kilométer, időtartam: 3 óra, találkozó helye: az ásotthalmi buszpályaudvaron. A gyülekező után együtt indulunk tovább autóval a túra kiindulási pontjára. Ajánlott felszerelés: vízálló lábbeli. A túra alkalmat ad arra, hogy megfigyeljük, hogyan telik meg madárdallal az erdő, és közben gyönyörködhetünk a napfelkeltében is. Túravezető: Krnács György, jelentkezés: Szűcs Anikó, 30/257-7541.

Kunszentmárton és Tőserdő körtúra
Április 13., szombat Szeged, Rókus vasútállomás 7.33: A résztvevők vonattal jutnak Kunszentmártonba, ahol megcsodálhatják a műemlék temetőkápolna festményeit, a szecessziós zsinagógát, a 230 éves tömlöcben pedig a helyi kismesterségek múzeumát. Az Alföld legmagasabb és legszebb barokk templomának freskóit helytörténész mutatja be, és átsétálhatnak a megáradt Hármas-Körös hídján is. A Tiszazug vasútja az Ördögárkában viszi el Tőserdőbe a túrázókat, ahol mesébe illő sétaúton érkezhetnek a Holt-Tisza-partra. Jelentkezés: Dósa Endre, 30/838-9450.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Simicska Lajos Szegedre is beteheti a lábát

Olyan céget bízhat meg holnap a városi közgyűlés jobboldali többsége a szegedi távhőszolgáltatás átalakításával, amelynek tulajdonosa végrehajtás alatt áll. Tovább olvasom