Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

Kirendelt védő - önkéntes alapon

Szeged - Csak nagyon nyomós indok esetén nem láthatja el a védelmet az az ügyvéd, akit a hatóság rendel ki olyan bűncselekmények elkövetői mellé, akiknek nincs pénzük a jogi képviseletre. A kirendelt védő így néha komoly erkölcsi dilemmába kerülhet.
Részletes beismerő vallomást tett P. Erika, a kaposvári gyermekgyilkosság egyik gyanúsítottja, a megölt és azóta már el is temetetett 11 éves Szita Bence nevelőapjának volt élettársa. Védője, Berlik Zoltán arra a kérdésre, hogy kirendelt ügyvédként továbbra is ő látja-e el a gyanúsított védelmét azt mondta: a gyanúsítottnak nincs elég pénze, hogy ügyvédet fogadjon, de nem is találna senkit, aki elvállalná.

„Én magam sem vállalnám" – jelentette ki, hozzátéve, hogy kirendelt ügyvédként mégis kötelessége a legjobb tudása szerint ellátni a feladatát.
Magyarországon senki sem tekinthető bűnösnek mindaddig, amíg büntetőjogi felelősségét a bíróság jogerős határozata nem állapította meg. A büntetőeljárás alá vont személyeket az eljárás minden szakaszában megilleti a védelem joga. Ez azt jelenti, hogy ha valakit egy bűncselekmény elkövetésével vádolnak, az ellene folyó büntetőeljárás során ügyvédet bízhat meg azzal, hogy képviselje az érdekeit. Ha valakinek nincs pénze arra, hogy ügyvédet fogadjon, akkor a hatóság rendel ki számára egyet, mert senki sem maradhat védelem nélkül.

– Minden területi ügyvédi kamaránál jelentkeznie kell azoknak az ügyvédeknek, akik kirendelt jogászként is vállalnak munkát. Tehát senkinek nem kötelező a kirendelt ügyvédi státusz: Szegeden a listán nagyjából 70 ügyvéd szerepel, akiknek elérhetőségét a hatóságoknak küldjük meg. A kirendelés névsor alapján történik – mondta lapunknak Kertész József. A Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke szerint nem volt etikus jogászkollégájától az a mondat, ami arra utalt, hogy meghatalmazott védőként nem vállalná az emberöléssel gyanúsított nő védelmét. Megtudtuk azt is, hogy egy gyanúsított az eljárás bármely szakaszában kérhet új kirendelt védőt.

Orosz János szegedi ügyvéd kirendelt védőként már nem egy brutális emberölés elkövetőit képviselte. Védence volt többek között Miklósi Viktor Gábor, aki 2005-ben egy vascsővel a nagyanyját verte agyon, rá két évre egy fejszével megölte 23 éves élettársát, majd megfojtotta 9 hónapos kisfiát. A gyálaréti férfi végül tényleges életfogytiglant kapott.

– Ha a listán szereplő ügyvédnek nincs nyomós oka arra, hogy ne vállalja a gyanúsított védelmét, kötelező ellátnia feladatát a legjobb tudása szerint. Nyomós indok például ha az ügy valamilyen okból másik városba kerül, vagy védő és védence minimális szinten sem tud együttműködni. Nem egyszerű feladat kirendelt védőnek lenni emberölésügyben: erkölcsileg a védő elítélheti ügyfele tettét, de a tárgyaláson mégis képviselnie kell – mondta Orosz János.

Olvasóink írták

  • 1. klj-54 2012. november 12. 10:04
    „Köszönöm a felvezetőt, meg van a mai napi első jóleső röhögésem :)
    "A kirendelt védő így néha komoly erkölcsi dilemmába kerülhet."
    Hihetetlen, hogy ennyire hülyének néznek bennünket.
    Nincs erkölcsi aggálya hisz hivatásának megfelelően ő csak az ügyfele érdekeit képviseli, tehát neki nem kell azonosulnia vele.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ahol a régi Makkosház és a Határ utca húzódott

Bármilyen egyhangúnak is látszik az Északi városrész, az itteni panelrengetegben találni meg a város legmagasabb építményét, a rókusi telefontornyot és az egykori Deszkás temetőt. Tovább olvasom