Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Kirúgással fenyegetik a nyomdászokat?

A szegedi nyomda ügyvezető igazgatója nem engedte szabadságra a dolgozókat, akik úgy tervezték, ma reggel buszra szállnak, hogy Budapesten, a Kossuth Nyomda Rt. székháza előtt tiltakozzanak, amiért nem fizetik ki munkabérüket. Tegnap esti információink szerint többen meginogtak, a hajnali indulás kérdésessé vált.
A Szegedi Kossuth Nyomda Kft. ügyvezető igazgatója, Névery Tibor – a nyomdászok állítása szerint – kilátásba helyezte, hogy kirúgják azokat a dolgozókat, akik ma mégiscsak Budapestre utaznak a Kossuth Nyomda Rt. Jászberényi úti székháza előtti tervezett tüntetésre. Mint ismeretes, a dolgozók az rt. elnök-vezérigazgatóját, a szegedi cég tulajdonosát, Székely Károlyt személyesen is hibáztatják amiatt, hogy a szegedi nyomda ilyen helyzetbe került.

A kirúgással való fenyegetést Névery Tibor kérdéseinkre válaszolva cáfolta. Elmondta, a Munka törvénykönyve értelmében igazolatlan napnak könyveli el a mai napot, mivel már 15 nappal korábban ki kellett volna íratni. (A dolgozók szerint ez nem így van, mivel nem egy eltervezett szabadságról van szó.) A vezető hozzátette: a májusi munkabérből tegnap újabb 35 ezer forintot utaltak át a nyomdászoknak, a korábbi 17 ezren felül.

A dolgozóknak tehát még mindig a májusi fizetés egy részével, továbbá a teljes júniusival, s egyéb járandóságokkal tartozik a cég. Nem vezetett eredményre az a másfél hétig tartó sztrájk sem, amelynek kudarca miatt ezen a héten hétfőn újra felvették a munkát. Eközben a kft. vezetője a sztrájkolókat tette felelőssé amiatt, hogy a megrendelők elpártolnak a cégtől.

Mára ugyan szabadságot vett ki közel 40 ember, hogy Budapestre mehessen tüntetni, de elképzelhető, hogy az utolsó pillanatban meggondolják magukat. Felajánlották a vezetésnek, hogy a kiesett munkanapot szombati műszakkal pótolják. Ezt azonban az ügyvezető nem fogadta el, gazdasági okokra hivatkozva. Kijelentette, jogában áll visszavonni a megbízott vezetők által kiadott szabadságokat a rendkívüli pénzügyi helyzetre való tekintettel. A dolgozók szerint tanúk előtt hangzott el az is, hogy a tüntetőket kirúgják a cégtől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ponthatárok a szegedi egyetem nappali tagozatain

A felsőoktatási intézmények kedden meghatározták az idei felvételi ponthatárokat, amelyeket aznap… Tovább olvasom