Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

Kis- és nagydolgok a röszkei átkelőhelyen

Röszke - Hivatalos és nem hivatalos szemétgyűjtők is folyamatosan dolgoznak a röszkei határátkelőhelyen, de hiába. A Magyarországra be- és az onnan kilépő, egyébként órákat várakozó törökök többsége nem a szeméttartókba dobja az üres palackokat, a feleslegessé vált papírokat, hanem gépkocsija mellé.
– Hajnalban, negyed ötkor álltunk be a sor végére, most háromnegyed 11 van. Nem számítottunk ekkora forgalomra, ha tudjuk, nem erre jövünk – mondja nagyot sóhajtva, a több mint hat órája tartó várakozás ellenére mégis meglepően higgadtan Kiszel Róbert.

A fővárosi férfi a feleségével Bulgáriából tart hazafelé. Amikor szombat délelőtt a röszkei határátkelőhelyen, a senki földjén rájuk bukkanunk a több ezer, Nyugat-Európába tartó, főleg török családokkal teli járművek között, már csak mindössze ötven méterre rostokolnak a magyar határtól.

Csak nagyon kevesen használják a nyilvános WC-t. Fotó: Miskolczi Róbert
Csak nagyon kevesen használják a nyilvános WC-t.
Fotó: Miskolczi Róbert

Tőlük alig száz méterre, a szerb és a magyar határátkelőhely közti területen újabb magyarokkal találkozunk. A szolnoki Bodor Istvánék, Kálmán Ferencék és Papp Tiborék együtt nyaraltak Bulgáriában. Bodor előbb a több kilométeres sorra, utána a nyilvános vécék irányába, majd az út szélét szegélyező szeméthegyekre mutatva megjegyzi: – Ez katasztrófa!

A középkorú férfi tíz év körüli fia előbb egyedül, majd a többiekkel együtt unszolva arra kér, sétáljunk el az utat szegélyező korlátig, közben nézzünk be a vécé mögé is. Hogy ne érthessük félre, miért kérik ezt tőlünk, a srác az apjára nézve világosan fogalmaz: – Meg tetszenek látni, mindenütt kupacokban áll a szar. Ezek itt mindent összeszarnak.

Nagydolgok és nagy dolgok, avagy bokorvécé a határ mentén. Fotó: Miskolczi Róbert
Nagydolgok és nagy dolgok, avagy bokorvécé a határ mentén.
Fotó: Miskolczi Róbert

(Annyira élethűen írja le még az „illatokat" is, hogy előbb úgy döntünk, nem hallgatunk rá, de pár perc múlva mégis elsétálunk a senki földjén lévő vécéhez. Megállapítjuk, nagyon visszafogottan fogalmazott...)

A fiú után a családfők visszaveszik a szót. Azt mondják, ők sem gondolták, hogy ennyit kell várakozniuk, ugyanakkor hozzáteszik, még ha akartak sem tudtak volna kiszállni a hömpölygő gépkocsifolyamból.

A magyar oldalon jóval kevesebbet várakoznak a kilépők, „alig" egy-két órát. A terület gazdája, a Vám- és Pénzügyőrség több tucat kisebb és nagyobb ideiglenes szemétgyűjtőt szállított a határátkelőhelyre. Feleslegesen. A törökök ugyanis a hulladékot nem a szemétgyűjtőkbe teszik, hanem kidobják az ablakon. Egyes helyeken térdig lehet gázolni az üres palackokból, papírdarabokból, cigarettásdobozokból álló szeméttengerben, noha a vámosok megbízásából ketten, magánszorgalomból pedig hárman próbálják eltüntetni a mocskot.

Szemétgyűjtés a határon. Fotó: Miskolczi Róbert
Szemétgyűjtés a határon. Fotó: Miskolczi Róbert

– Hallgatólagosan vagyunk itt. Mi összegyűjtjük a szemetet, közben, ha van egy kis időnk, lemossuk a parkolóba beálló autók szélvédőjét. Kapunk érte pár centet vagy fél eurót, az a jövedelmünk, abból élünk meg – magyarázza Bagi Tibor, aki Szegedi Károlynéval és Sztojan Zsolttal hatalmas műanyag zsákokba gyűjti a szemetet.

VÁM – ZOLL

– Hiába teszünk meg mindent azért, hogy legalább a határátkelőhelyeket tisztán tartsuk, az utasok többsége nem használja sem a vécéket, sem a szemétgyűjtőket. Szerencsére most a hőmérséklet nem erősíti fel a szagokat, a rekkenő hőségben a kollégáim még a levegővétellel is küszködtek – kesergett Némedi Varga Éva százados, a Vám- és Pénzügyőrség Dél-Alföldi Régió sajtószóvivője.

Az átutazók a hulladékot nem a szemétgyűjtőkbe teszik, hanem kidobják az ablakon. Fotó: Miskolczi Róbert
Az átutazók a hulladékot nem a szemétgyűjtőkbe teszik, hanem kidobják az ablakon. Fotó: Miskolczi Róbert

Foglalt és szabad határok

– A tompai határátkelőhely „üres" volt, várakozás nélkül lehetett be- és kilépni. Röszkénél viszont a belépőknek 4–5–6, a kilépőknek 1-2 órát kellett várakozniuk a hét végén. Azok, akik szombaton a tiszaszigeti határátkelőhelyet választották, bár egy órát várakoztak, de még mindig jobban jártak, mint akik Röszkénél lépték át a határt – összegzett Pál János alezredes. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy vasárnap mindkét irányban folyamatosan csökkent a várakozás, estére megszűnt.

Olvasóink írták

 • 8. budiha 2008. augusztus 11. 18:50
  „Rohadt törökök, nem elég, hogy legyaktak minket mohácsnál, még a határ is bedugult miattuk, reménytelen.”
 • 7. maci52 2008. augusztus 11. 15:08
  „Így bosszúuják meg Jumurdzsákot.”
 • 6. Piki 2008. augusztus 11. 14:31
  „És most mi legyen?
  Építsünk a határ mellé egy óriási, több ezer m2-es budit???
  Na né mááááá!!!!!? Miért nem sz*rnak a szerb oldalon?”
 • 5. cyt 2008. augusztus 11. 14:09
  „Természetesen elfogadhatatlan az a szemetelés és higéniás viselkedés, amivel a határátkelők környékén találkozhatunk. Az is igaz, hogy elsősorban a "balkáni népek" a kialakuló mocsok okozói. De ...
  ...De, amíg a nagyobb játszótereink mellett nem találkozhatunk ingyenes illemhellyel, ahová a kisgyermekekkel is el lehet vonulni szükségletei(n)k kielégítésekor, addig bizony önkéntelenül is belenevelődik az emberekbe a "naturalista" megoldás. Az is tény, hogy nyugaton is nagyon sok helyen fizetősek az illemhelyek, de ott legalább vannak, sűrűbben vannak, és a díjuk az ottani átlagjövedelmekhez képest harmada/negyede az itthoniaknak. Azaz itt is eljutunk ahhoz, amihez mindig eljutunk, de amiről szinte senki, sehol és semmikor nem beszél: az átlagjövedelmeket kell emelni, mert már szinte mindenben a nyugati szinten kell fizetni, csak az emberek munkáját nem fizetik meg nyugati szinten. Ez pedig a kommunista szemléletmód továbbélése kapitalista öntettel a tetején.”
 • 4. Humgor 2008. augusztus 11. 09:24
  „Sziasztok!


  Ha van valakinek 10liter sütőolaja, de beleönt 1 liter parfümöt, az attól még sütőolaj marad. Ha van valakinek 10 liter parfümje, az és beleönt 1 liter sütőolajat, az viszont sütőolaj lesz....

  Rengeteget járom Európát (közel 15 országot)
  A török, szerb, román, stb vendégmunkások egyszerűen még nem tartanak ott, hogy a szemetüket maguknál tartva, azt egy kukába dobják. Köpködnek, hangoskodnak, az autóból a földre és a fűre dobálják a szemetet. Azért mert tudják, hogy itt megtehetik, és ott is ahonnan jönnek.

  Ahol dolgoznak, ott már nem.....

  Sajnos nem egyszer látom, hogy magyarok is dobálnak ki szemetetet autópályán vagy városban az autóból (cigarettacsík, üdítős doboz, stb)

  Nem tudom, mennyibe kerülne, csak egy db -egyetlen egy- olyan jelöletlen autó üzembentartása, amely minden oldalán egy kamerával venné az ilyen eseteket, és azonnakl intézkedhetne. Szemét kidobása vagy kirakása az autóból: 100.000 Ft. Az első havi bírságból lehetne venni a következő autót.”
 • 3. toalett 2008. augusztus 11. 08:56
  „Én valamelyik nam voltam a röszkei határon, tele van szemetessel. Miről beszélsz? A vécé pedig egy százas. Ausztriában is fizetni kelll!”
 • 2. magda 2008. augusztus 11. 07:53
  „Talán a WC-t ingyenessé kellene tenni és mellé elhelyezni a szemétgyűjtőket...Ausztriában az utak mentén rengeteg ingyenes illemhely van /meg persze tisztaság is/.Nálunk még az ember legalapvetőbb szükségleteiből is üzletet csinálnak /Magdolna/.”
 • 1. Patriot 2008. augusztus 11. 07:10
  „Beszarás! A Gazdálkodj okosan társasjátékbab volt egy mező, amiben SZEMETELTÉL AZ UTCÁN, FIZESS 10 FORINTOT. Miért nem büntetnek? A bokorvécézésről nem is beszélve! Osztrák területen is ezt teszik? Kétlem!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belehúznak az Anna-kúti építők

Szeged - Lassan halad az Anna-kúti építkezés. Adminisztrációs csúszás után az előkészítésnél is adódtak problémák. Szeptember 19-ére várhatjuk a villamosforgalom újraindítását. Tovább olvasom