Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Kis- vagy nagybirtok kell nekünk?

Szeged - Változik a kormány politikája, erősödik a nagybirtokok befolyása a kis családi gazdaságok rovására – húzták meg a vészharangot zöldszervezetek és radikálisok Ángyán József vidékfejlesztési államtitkár lemondásakor. Egy családi gazdálkodó szerint régen el kellett volna felejteni ezt a szembeállítást.
 Hátrányban az állattenyésztők


Nem érzem, hogy a kormánynak változott volna a hozzáállása a nagyobb agrárvállalkozásokhoz vagy a családi gazdaságokhoz – válaszolta lapunknak Antal Gábor, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója. – Szerintem ugyanolyan kihívások előtt állunk mi is, mint a családi gazdaságok, és mindkét formára szükség van, értelmetlen szembeállítani a két oldalt. A nagyobbak a nagyobb árualapot adják a nemzetgazdaságnak, a családi birtokok több adókedvezményt kapnak, viszont változatosabb általuk a kínálat – vallja a megye legnagyobb agrárvállalkozásának vezetője. Szerinte az egyensúly eltolódása inkább a növénytermesztők és az állattenyésztők megítélése, segítése terén tapasztalható. Másutt nincs ekkora előnye a növénytermesztésnek az állattenyésztéssel szemben. – Tény, hogy a mezőgazdasághoz értő szakemberek szava, hatása nem elég nagy a politikára. Talán azért, mert a jelentősebb változással járó intézkedések a politika számára nem vállalhatók – véli Antal.

„Szélsőségesen kisbirtokpárti államtitkár": így minősítette Ángyán Józsefet a Népszabadság. Az 59 esztendős egyetemi tanár, akadémiai doktor, mezőgazdasági kutató-szakmérnök 2006 óta politizált hivatásszerűen. A Fidesszel szövetségben lévő Magosz szakértője és országgyűlési képviselő lett, majd 2010 óta volt politikai államtitkára a Vidékfejlesztési Minisztériumnak. Január 19-én nyújtotta be a lemondását, amit nem indokolt. A sajtó és a politika a környezetéből származó információk alapján következtetett távozásának okára. A Magosz „megdöbbenéssel vette tudomásul" a lemondást, és egyeztetést kezdeményezett az utódról Orbán Viktor miniszterelnökkel és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel. A Népszabadság azt írta, Ángyán eltávolodott „a vidék békéjét szorgalmazó, a társas vállalkozásokkal békülékenyebb" minisztériumi vezetéstől. Más megközelítés szerint a lemondás oka az, hogy a minisztériumból rövid időn belül nagyon sok olyan tisztségviselőt küldtek el, akivel Ángyán szívesen dolgozott együtt.
Zöldszervezetek szerint a természetvédelmet, a környezetkímélő gazdálkodást és a vidékfejlesztési szempontokat fontosnak tartó személyek háttérbe szorultak, a „nagygazdalobbi" viszont megerősödött. Száz hazai zöldszervezet – közte a Csongrád megyei CSEMETE – közleményt adott ki: „a magyar kormánynak továbbra sem szabad követnie azon neoliberális indíttatású politikákat, amelyek szerint a gazdasági fejlődés útjában a környezetvédelem, a természeti erőforrások megóvása és a családi gazdaságokat előnyben részesítő vidékfejlesztés áll". A Jobbik Csongrád megyében indult országgyűlési képviselője, Varga Géza sarkosabban fogalmazott: „Ángyán József távozásával világossá vált, hogy a kormány eldöntötte a vitát, ami a szaktárcán belül régóta jelen volt, azaz a kis és közepes családi gazdaságok helyett a kizárólagosan profitérdekelt tőkés társaságokat részesíti előnyben". Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter viszont azt mondta, nem fog változni a minisztérium politikája Ángyán lemondása miatt.

Vetéshez készülő gazda Öttömös határában. Fotó: Frank Yvette
Vetéshez készülő gazda Öttömös határában.
Fotó: Frank Yvette

– Várjuk meg, ki lesz a professzor úr utódja, és hogyan fog dolgozni, nincsen pótolhatatlan ember – felelte kérdésünkre Hevesi István mindszenti gazdálkodó. – A nagybirtok és a kisbirtok szembeállításáról azt gondolom, meg kell férnünk nyugodtan egymás mellett, és meg is férünk. A gazdaságokat – kicsiket vagy nagyokat – nem a politika teszi tönkre, hanem a meggondolatlan gazdálkodás. A kormány persze tud mindkettőnek segíteni, nem csak egymás rovására. A piac olyan kihívások elé állítja a mezőgazdaságot, amelyek egyformán érintik a kisebb és nagyobb birtokokat, egyre több ügyben azonosak az érdekeink. Amikor üzleti tervet készítünk, és be kellene írnunk a sertésfelvásárlási árakat, ők sem tudnak biztosabb adatokat följegyezni, mint mi. 1996 óta, amióta elvégeztem a főiskolát, harmadára csökkent a hazai sertésállomány, és most ilyen üzemanyagárak mellett a szomszéd megyében lévő sertésfeldolgozó továbbra is lengyel, német, holland disznókat dolgoz föl. Az ésszerű önellátás helyett folytatódik a logisztikázás. Én 38 éves vagyok, és optimista: bízom abban, hogy a kisfiam családja majd annak idején, felnőve a hipermarketben hazai húst vásárolhat.

Olvasóink írták

 • 4. bubuk 2012. január 30. 07:37
  „hamada, a 12 Ág-n kívül volt még kb. 180-190 másik. Azokat ki kapta meg és kitől? Még a 12 sem igaz egyébként, amire céloztál.A szegedit pl. többfelé szedték szét, osztráktól a volt KISZvezérig mindenkinek jutott belőle egy jókora darab.”
 • 3. maci53 2012. január 29. 20:05
  „Gráf elvti mióta haver Orbánnal?”
 • 2. Hammada_Fleet 2012. január 28. 11:08
  „"...erősödik a nagybirtokok befolyása a kis családi gazdaságok rovására..."

  naná, hogy erősödik. Mit gondolnak kisgazdáék, Qrbán viccből adta oda a tizenkét állami gazdaságot a haveroknak? Egy frászt!”
 • 1. info 2012. január 28. 10:59
  „Majd kiderül!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

The art of John Lennon - Kiállítás Szegeden

A legendás énekes, zeneszerző, költő, filozófus, pacifista John Lennon grafikáiból és a művészhez kötődő relikviákból nyílt kiállítás pénteken a szegedi Reök-palotában. Tovább olvasom