Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Kis haszon, vagy a túlélés a tét

A válság és az apadó forgalom miatt bérleti díjuk csökkentését kérik a kereskedők. Az önkormányzatok azonban sok helyen megválogatják, kinek adnak kedvezményt. Egy szegedi multiáruházban az egyik üzlethelyiség bérlője 480-ról 380 ezerre tudta lealkudni a havi díját.
Vajon a bérből élők és a munkanélküliek mellett az önkormányzatot vagy a vállalkozókat sújtja jobban a válság? Ha egy kereskedő önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségben működteti boltját, és a gyengülő forgalomra hivatkozva bérletidíj-csökkentést kér, jól teszi-e az önkormányzat, ha enged? Ha nem enged, lehet, hogy a kereskedő bezár – és akkor nem fizet bérleti díjat, se helyi adót. De honnan lehet tudni, hogy a vállalkozó csak a csorbítatlan hasznáért vagy tényleg a túlélésért küzd? Ezek a kérdések majdnem mindegyik önkormányzati képviselő-testületben szóba kerültek. Érdekes válaszok születtek.

Makón már tavaly levelet írt a városnak 17 kereskedő, 25 százalékos bérletidíj-csökkentést kérve. A város úgy reagált, hogy a márciusban esedékes inflációkövető emelést nem érvényesítette 47 bérlő esetében. Ez 2009-re 2,6 millió forintos bevételkiesést jelentett a városi kasszának. A díjmérséklést a Bérpalota sarkán működő Kígyó Gyógyszertár is kérte. A patikában azt mondták lapunknak, a liberalizációs törvény nyomán nem az ellátatlan helyeken, hanem Makón is a központban, az ő közelükben nyílt két új patika. Emiatt is csökkent a forgalom, így a Kígyónak nehézséget okozott kifizetni az iparűzési adót, és már a takarítást is maguk oldják meg. Úgy tudjuk, havi 400 ezret fizetnek bérleti díjként.

A  belvárosi üzletek hozzátartoznak Szeged nagyvárosi arculatához  – a bérleti díjak kérdése itt is érzékeny pontnak számít. Fotó: Karnok Csaba
A belvárosi üzletek hozzátartoznak Szeged nagyvárosi arculatához – a bérleti díjak kérdése itt is érzékeny pontnak számít. Fotó: Karnok Csaba

A város képviselő-testülete idén februárban úgy döntött, a legtöbb üzlet számára most sem emel – a patikák, a bankok és a kereskedelmi lánchoz tartozó üzletek esetében viszont igen, az infláció mértékével. A képviselők úgy látták, a bérlők közül ennek a három csoportnak még mindig jobban megy a sora, mint a többieknek.

Csongrádon szintén az inflációval szokott emelkedni a bérleti díj, de 2009-ben ezt nem érvényesítette a testület, sőt nyár közepétől év végéig 15 százalékkal csökkentette a bérleti díjat – a kocsmákét és a játéktermekét kivéve. Idén – bár volt olyan javaslat, hogy ne emeljenek – végül az inflációval növelték a díjat.

Szentesen most tették rendbe a szabályozást, és lehet kedvezményt kérni. Hódmezővásárhelyen alig van üzlethelyiség az önkormányzat tulajdonában, de például az egyik bank ilyet bérel. Nem kért engedményt, fizeti az inflációval emelt bérleti díjat. Szegeden azok kérhetnek kedvezményt, akiknek az üzlete előtt valamilyen munka zajlott. Az IKV Zrt. 50 százalékos kedvezményt ad, ha a kérelmező igazolja, hogy csökkent a forgalma.

20–25 százalékos „akció".

Jó hír volt, hogy Szegeden az IKV által kezelt helyiségekben sem emelték az inflációval a bérleti díjakat, de a legjobban mégsem az önkormányzatok érezték át a kereskedők helyzetét, hanem a nagyobb „kereskedők", a multik – halljuk Martonosi Istvántól, a Csongrád Megyei Kereskedők Egyesületének titkárától.

– Például a Cora Áruház, nyilván saját bőrén is érezve a helyzetet, 20–25 százalékot engedett a bérleti díjból. Akadt olyan kereskedőnk, aki ott bérel helyiséget, és az eddigi havi 480 ezer forint helyett most 380 ezret fizet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogtalanul használták a rokkant parkolási igazolványt

Jogosulatlanul használta más rokkantkártyáját pénteken két szomszédos megyékből érkezett személy.… Tovább olvasom