Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Kis lakást akár egy hét alatt is el lehet adni

Csongrád megye - Átlagosan mennyi idő alatt kel el egy lakás? Ezt a kérdést tettük fel profi ingatlanosoknak. Az épülő lakásokat már ,,lábon" elviszik, két hét, legfeljebb egy hónap alatt kelnek el a kis otthonok, a nagy házak hosszú idő után áron alul mennek el.
Jó fotó, jó szöveg

Aki gyorsan szeretné eladni a lakását, ügyeljen a következőkre: csak profi ingatlanirodát szabad megbízni az értékesítéssel. A szakember abban is segít, hogyan „lőjük be" a reális árat. Olyan fotókat készítsünk, amelyek valós képet adnak a lakásunkról. Takarítsunk, pakoljuk el a személyes tárgyakat, akasszuk szekrénybe a kabátokat, tüntessük el a cipőket. A hirdetéshez figyelemfelkeltő, de tárgyilagos szöveget írjunk, amelyben szerepeljenek a lakás előnyei. Jó, a beleírjuk, hány éves az ingatlan, és mekkora a rezsije.
– Még csak egy hete hirdetem a lakást, de máris van érdeklődő – mutatta meg a Cső utcai 10. emeleti, 56 négyzetméteres, 1+2-es panellakást Berényi Zsuzsanna, a Városi Ingatlaniroda munkatársa. – Az irányár 8,9 millió forint. Ha az első emeleten lenne, 9 millió feletti árat kérne a tulajdonos, Erzsébet.

A lakásban a nyílászárókat kicserélték, új a konyhabútor, a járólap, a laminált padló. Berényi Zsuzsanna szerint most, hogy kicsit pörög a piac, nagy a különbség az árakban. Szerinte a Cső utcai ingatlané reális, hamar meg fogják venni.

– Az egyik ügyfelem egy szegedi házért 39 millió forintot akart kapni, hiába győzködtem, hogy sokat kér. Három év múlva 33 millióért adta el, holott, ha rám hallgat, akár 36-ot is kaphatott volna érte – mondta Maklári Andrásné, az Androméda Ingatlan Centrum munkatársa. – Fontos, hogy az eladó reális áron hirdessen. A kis, 40–50 négyzetméteres, 10 millió forint körüli lakások például akár egy hét alatt is vevőre találnak. De a 80–90 négyzetméteres, 10–15 éves otthonokat azért nehéz eladni, mert a 20–22 millió forintba kerülnek és az emberek ennyi pénzt nem tudnak kifizetni.
 
Berényi Zsuzsanna ingatlanközvetítő (balról) és  a tulajdonos, Nagy Erzsébet a kitűnő állapotban lévő 10. emeleti panellakást mutatja - szerintük hamar el fog kelni. Fotó: Frank Yvette
Berényi Zsuzsanna ingatlanközvetítő (balról) és a tulajdonos, Nagy Erzsébet a kitűnő állapotban lévő 10. emeleti panellakást mutatja – szerintük hamar el fog kelni. Fotó: Frank Yvette

Sándor Zsuzsanna ügyvéd, aki 26 éves tapasztalatokkal rendelkezik az ingatlanpiacról, ugyanezt magyarázta: rövid idő alatt csak akkor megy el egy ingatlan, ha reális áron kínálják. Szerinte most az új lakások főleg a befektetők fantáziáját mozgatták meg, a már épülő társasházakban szinte hirdetés nélkül is elkelnek a lakások. A CSOK-osok egyelőre még csak tájékozódnak. Azoktól a házaktól, lakásoktól a legnehezebb megszabadulni, amelyek nagy méretűek vagy hitellel „túlterheltek": ez az ügyvédek számára is próbatételt jelent.

Hamarabb találnak gazdára a panellakások, mint a téglaépítésű társaik – derül ki egy országos felmérésből. A házgyári otthonok eladásához átlagosan 63 nap kell, a téglaépítésű lakások 82 napig várnak vevőre, ami mindkét kategóriában 10 nappal rövidebb az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest. Az ingatlanbazar.hu idei tapasztalatai szerint érzékelhető a pörgés, több megbízás érkezik a forgalmazókhoz. De még túl kevés idő telt el ahhoz, hogy a létrejött üzletek alapján a 2016-os lakáspiacról következtetéseket lehessen levonni.

Szeged belvárosában 1–2 nap alatt elkelnek a kis lakások

Bozsó Bence, a LIMIT Ingatlaniroda vezetője szerint a családi házaknál a legfeljebb 25 millió forintos kategória pörög talán a leginkább a lakáspiacon, de átlagosan még itt is hónapok, vagy inkább fél év kell ahhoz, hogy elkeljenek. Az újszegedi házak esetében a legfeljebb 30–35 millió forintos kategória iránt van érdeklődés, ha lenne minőségi kínálat a piacon. Ezeken a kategóriákon felül sajnos szinte minden ház esetében 1 év feletti az átlagos átfutás Szegeden, valamint a megyében is. 

Lakások esetében ennél jobb a helyzet. A belvárosi 10 millió forint körüli lakásokat például szinte azonnal el lehet adni, sokszor csak 1–2 napos átfutásra van szükség. Ahogy a Belvárosból haladunk kifelé, általában úgy nő az átlagos átfutási idő, de a reális áron árult lakások esetében 1–2 hónapnál nem kell többet várni a vevőre. A 20 millió forint feletti kategóriában azért itt is magasabb az átfutás.

A legnehezebben a nagy értékű lakásokat és családi házakat, valamint a Szegedtől távolabb eső településeken lévő ingatlanokat lehet eladni. Irodánkban csak a Szeged és a várostól számított első település a keresett.
A jó ingatlanos Bozsó Bence szerint nem ismer lehetetlent, minden eladható, csak ár kérdése. Természetesen az irreálisan magas áron kitartott ingatlanokkal mindig megszenvednek, de ha a tulajdonos is partner és fokozatosan csökkentik az irányárat, akkor egyszer minden ingatlan megtalálja a maga vevőjét.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka László kibukott a szocialistákra

Botka László kibukott a szocialistákra
Kifakadt Botka László az MSZP választmányának szombati ülésén amiatt, hogy arra kényszerítik,… Tovább olvasom