Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Kis patikák nagy bajba kerülhetnek

Csongrád megye - Utolsó szög lehet a kis, falusi patikák koporsójában az a rendeletmódosítás, amely megszüntetné a számukra nyújtott állami támogatást. A tulajdonosok azt ígérik az ott élőknek, kitartanak – amíg tudnak.
A pénzügyminisztériumi tervek szerint jövő évtől megszüntetik a kis forgalmú patikáknak nyújtott anyagi támogatást. A havi 35 és 120 ezer forint közti összeget 2006 óta kapják az egy-egy településen egyedüliként működő kis gyógyszertárak, hogy segítsék az életben tartásukat. Információnk szerint Csongrád megyében jelenleg legalább 25 olyan patika van, amelyet érinthet a változás.

– Most is csak úgy ad megélhetést a patika, hogy 90 százalékban én dolgozom benne, és kapom a kiegészítő támogatást. – mondta el a legújabb megszorítás híre kapcsán Kopasz Ágnes, a domaszéki patika tulajdonosa.

Inkább hivatás- és kötelességtudatból csinálom, mint az üzlet miatt – amíg bírom anyagilag. Nem tudom, mi lesz, ha megvonják ezt a pénzt is, de semmiképpen sem szeretnék bezárni Úgy véli azonban, hogy lesznek olyan idősebb patikusok, akik inkább lehúzzák a rolót, és nyugdíjba mennek, ha ezt a kapaszkodót is elveszítik.

Fotó: Miskolczi Róbert
A domaszéki gyógyszertárat nem szeretnék bezárni, de nagyon tartanak a megszorításoktól.
Fotó: Miskolczi Róbert


– Nagy segítséget jelent ez a havi 80 ezer forint, szükség van rá. De ha megszüntetnék, akkor sem zárnék be. Sok az idős, beteg ember a faluban, akik nem tudnak bemenni a városba: nem lehet őket patika nélkül hagyni – hangsúlyozta Balogh Szabó Dianna, a tiszaszigeti gyógyszertár vezetője, aki szerint a támogatás megvonása tovább nehezíti majd a helyzetüket.

– Évek óta küzdünk az életben maradásért. Örülök, ha hónap végére nullszaldósra kijövök, gyakorlatilag vegetálok – magyarázta Bereczki Andrásné, a szatymazi patika tulajdonosa, akinek éves szinten közel másfél millió forintos mínuszt jelentene a támogatás megvonása. Az már régen nem kérdés – mondta –, hogy megéri-e egyáltalán működtetni Szatymazon a patikát. A tulajdonos azonban azt ígérte, kitart, amíg csak képes rá – különben a betegek utazhatnak a legközelebbi kisvárosba gyógyszerért.

Utolsó szög

Mások, nevük elhallgatását kérő patikusok úgy nyilatkoztak: a liberalizáció és a gyógyszer-gazdaságossági törvény negatív hatásai mellett a támogatás megvonása lehet az utolsó szög a falusi patikák koporsójában.

Olvasóink írták

  • 2. Haho66 2009. augusztus 28. 13:20
    „Ha jól tudom, a bordányi patikai szegedi tulajdonosának terepjáróra van. Az a 80ezer úgysem lenne elég a lízingdíjra.”
  • 1. varadipal 2009. augusztus 26. 15:32
    „A kis élelmiszer kereskedések mennyi támogatást kapnak?
    Milyen árréssel árulják a patikusok a nem gyógyszernek minősülő gyógyhatású méregdrága készítményeket, és kozmetikumokat.A marketing költségük több, mint a támogatás. Ha másfél milkától esik el, akkor 80000 a havi támogatása? matek zsenik. Holnap ráérek sajnálkozni. Ma nem. Orvos-patika maffia van, támogatás nélkül sem fognak Trabanttal járni, és putriban lakni.Ha megéri, nyitva marad, ha nem, bezár.Mint a boltosok. Legalább nem fogunk annyi vegyiárut bezabálni, meg a képünkre kenni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 20 kilós harcsát fogtak Szegednél

Több mint 20 kilós harcsát fogtak a Tiszán Szegednél - videóval! Tovább olvasom