Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Kis pénzért lehet gályázni a Balatonon

Szeged - "Versenyképes fizetéssel" próbálnak toborozni szakácsokat, pincéreket a Balatonhoz, mivel kevés a képzett munkaerő. Akinek ugyanis szakmája van, de állása nincs, az Nyugat-Európában dolgozik. Idénymunkás viszont bőven lenne.
– Nagyon nehéz képzett munkaerőt találni a szezonra – nyilatkozta lapunknak Hoffmann Henrik, a turizmus fejlesztésével foglalkozó Balatoni Regionális TDM Szövetség elnöke.

– Mindig is voltak munkaerőgondok, de idén már olyan szükségmegoldásokat kell választani, amilyeneket korábban soha. Még Romániában is adtak fel hirdetéseket.

Hoffmann Henrik, aki szállodát üzemeltet Siófokon, kifejtette: képzetlen idénymunkás bőven lenne, rájuk szükség is van a háttérben, gereblyézik a strandot, kirakják a nyugágyakat, mosogatnak. De a teraszokon már nem tudnak felszolgálni.

– A képzett munkaerőt felszívja Nyugat-Európa, az ottani, a többi szakmához képest kevesebb fizetésért ugyanis a helyiek már nem gályáznak – folytatta a szakember. – A vendéglátás ugyanúgy gályamunka ott is, mint nálunk, vége nincs, csak abbahagyni lehet: de a kivándorló magyarok azt mondják, legalább megélnek belőle.

Felszolgálóból is sokkal több kell a nyári szezonban. Fotó: Bors/Birton Szabolcs
Felszolgálóból is sokkal több kell a nyári szezonban. Fotó: Bors/Birton Szabolcs

Kiderült: a Balatonon főszezonban akár napi 12–14 órát is dolgoznak az emberek, ehhez képest nagyon kevés a bruttó 100–150 ezer forintos fizetés. Minimum a dupláját kellene keresniük, de ez a szállodák alacsony jövedelmezősége miatt elképzelhetetlen. Hoffmann szerint a megoldás az ágazatot terhelő adók csökkentése lehetne.

 14 óra talpon, 4 óra papíron

A hirdetésekben olvasható versenyképes fizetésekkel kapcsolatban azt hallottuk: a 100–150 ezer bruttót, korrekt munkaszerződéssel a nívós szállodák adják meg. A büfékben legfeljebb 4 órára jelentik be az alkalmazottakat, ehhez mérten fizetnek bruttó bért, a többit zsebbe adják az egész napos munkáért.

– Ha többet tudnánk fizetni, a fiatalok szakmát tanulnának, és nem felesleges diplomákat szereznének.
Szegeden vendéglátósokat kérdeztünk arról, elszívja-e a Balaton a képzett munkaerőt. Azt mondták: aki jó a szakmájában, egy szezon kedvéért nem megy el, igaz, mindig voltak vándormadarak. Úgy tudják, a hirdetésekre inkább diákok vagy munkanélküliek jelentkeznek.

– Éppen a napokban találkoztam egy munkanélküli szakáccsal, akivel együtt dolgoztam, és újságolta, hogy a Balatonra készül, talán már ott is van azóta – mondta Bánfi László, a Botond étterem és a Kárász csárda volt üzletvezetője. – A kolléga aggódott, mivel tavaly úgy járt, hogy az utolsó hónapját nem fizették ki. Azt tanácsoltam neki, csak heti fizetésről szóló szerződést írjon alá.

– Tavaly kibéreltem egy éttermet a Balatonnál, innen vittem a teljes személyzetet, fizettem nekik a szállást. Annyit buktam a szezonon, amennyi pénzt te 20 év alatt se keresel meg – saccolta meg anyagi helyzetemet egy ismerős. – Mindent lepapíroztam, minden járulékot kifizettem, így jártam.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tündérkönyvtáros Zákányszéken

Idén első alkalommal jutalmazták azokat a könyvtárosokat, akiket az olvasói szavazatok alapján méltónak találtak a Tündérkönyvtáros név viselésére. Tovább olvasom