Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Kis szegedi őslénytörténet

Szeged - Békés dinók, sárkányszerű medvék, törzsellátó mamutok, dögevő szárnyasok éltek egykor Szegeden és környékén. Nézegessen bestiákat!
Az egykor Szeged környékén előforduló vadakból szemezgettünk néhány kiemelkedőt.

1. Mélyen nyugvó dinók

Minden gyerek, de a felnőttek többsége is szinte már patológiás dinórévületben tör ki, ha kihalt állatokról van szó. Bár a Szegedhez legközelebbi lelet pécsi, sejthető, hogy a több ezer méterrel alattunk található hegyek, völgyek rejtenek néhányat belőlük, csak éppen senki nem fúr olyan mélyre. 150-160 millió éve valószínűleg legelészett erre jó pár növényevő, környékünkön azonban bizonyítékot még nem találtak erre.

A Stegosaurus egyike lehetett a Szeged környékén legelő dinóknak.

2. A Pannon-tenger kincsei

Az ezelőtt körülbelül 12,5 millió év és 4,5 millió év között a Kárpát-medencét uraló Pannon-tenger most a világ második legnagyobb tengere lenne. Térségünknek olyan „hungarikumokat“ adott, amelyeket Washingtonban is mutogatnak, illetve külföldi tudósok vizsgálják őket Szegeden, hiszen máshol nem fordulnak elő. Spéci kagylók e korszak fő attrakciói, amelyek közül számos darab megtalálható az SZTE Földtani és Őslénytani Tanszékén. Nem félelmetesek, nem meghökkentőek, egyszerűen csak egyedülállóak.

A tavi szívkagyló Szeged nevezetessége. A szerző felvétele

3. Őscápa – hosszában is bekapna egy embert

Az impozáns rágószervvel rendelkező fenevad 16 millió évvel ezelőtt jelent meg, és 1,6 millió évvel ezelőtt pusztult ki. Hogy falatozott-e bálnákat Magyarországon, arra nincs bizonyíték, de nem lehet kizárni. Mindenesetre annyira horror, hogy kár lett volna kihagyni, nem igaz?

Bár bizonyíték nincs rá, itt is vadászhatott az őscápa.

4. Messzi tájak csigái

Törpe csiga

A mindössze 2,5 milliméteres házú kis élőlény mintegy 23 ezer éve nyálkázta össze Szeged környékét (is). Az évi átlaghőmérséklet akkoriban 0 fok körül alakult, ezt szeretik, ma a Magas-Tátrában találhatunk rájuk. Nem egy kipusztulós fajta.

A Törpe csiga Szeged-Öthalmon is felbukkant.

Altáji trombitacsiga

Nem kell rögtön rosszra gondolni. Hasonlóan az előző puhatestűhöz, a trombitacsigát is Szeged-Öthalomban találták meg, és ugyanakkor is fordult elő itt. Ma 2500-3000 méteren él a közép-ázsiai Altáj-hegységben és magasabban is, a Bajkál-hegységben.

E csigák érdekessége, hogy itt találták meg őket az Alföld legmélyebb területén, miközben igazi hidegkedvelő hegymászók.

5. A jégkorszak zord emlősei

Barlangi medve

Ugyan nem kifejezetten a mai Szeged környékén, inkább Erdélyben riogatott külsejével ez a jó kötésű maci, de azért van annyira közel, hogy az itteniek találkozhattak vele vándorlásaik során. Ez az állat szolgált a középkori sárkányábrázolások alapjául, ami koponyáját elnézve, nem is csoda. Apropó, pusztán ezért a részéért ma több ezer eurót adnak egy ásványbörzén. Bár valóban szörnyetegnek hihetnénk, igazából hidegen hagyta az élő hús cafatokra szaggatása, növényeken élt.

A Barlangi medve a közelben élt.

Írországi óriásszarvas

A Tisza medréből kotorták elő több más kortársával együtt. Kedvelt pecsenyealap az akkori vadászoknak, akik a szügyéig alig értek. Nem is próbálták háziasítani, igaz, ekkoriban még mást se nagyon. Szép nagy agancsaik szép nagy darabokban maradtak meg, a szegedi egyetemen is őriznek belőlük.

A Tisza medréből kerültek elő az Írországi óriásszarvas maradványai.

Gyapjas orrszarvú

A mai rinocéroszokhoz hasonló méretű pihepuha „tank" a „hideg szavanna" növényeit legelte. Rájárt a rúd: nemcsak az időjárás fordult nyaralósabbra, de vadászták is rendesen.

Szeged környékén legelt egykor a Gyapjas orrszarvú.

Mamut

Néhány hétre elég élelmet biztosított 60-70 embernek, a mamuttakaró pedig felérhetett egy fűtőrendszerrel. Legközelebbi élő rokonaik az elefántok, de ők is sokáig húzták: 4-5 millió évvel ezelőtt jelentek meg, és csak 3600 éve haltak ki. Öthalomban találtak maradványokat.

A mamut a Szeged környékén élőknek is bőséges táplálékforrásul szolgált.

Ősbölény

Az óriásszarvashoz hasonló méretű, böhöm állat. Hatalmas csordákban vándoroltak az akkor még nem szögedi, de pusztában. Igazi préda: Nyugat-Európától Kelet-Szibérián keresztül Alaszkáig vadászták.

A

6. Fakó keselyű - a dögvadász

Ez a szép darab dögtakarító a Kárpátokból szállt alá környékünkre tömegesen még a 19. században is, hogy a marhacsordák elhullott maradékán falatozzon. Mivel aztán megoldották a tetemek elhelyezését, már nem merészkedett ide ilyen nagy arányban. Az 1950-es években is látták még a szegedi Fehér-tón, de aztán eltűntek Romániából is. Számuk az utóbbi időben újra növekszik Európában.

A Fakó keselyű a Kárpátokból szállt alá Szeged környékére. Fotó: Segesvári Csaba

7. Aranysakál - a csapatjátékos

Az 1880-as években tűnt el a térségből ez az okos kis állat, bár mostanában újra fel-felbukkan, valószínűleg a Dél-Alföld csúcsragadozójává válik majd. Vadászata speciális, a gyengébb egyedek terelik az áldozatot az erősebbek felé, ami bámulatos csapatjáték. Emberre nem támad.

A csapatjátékos aranysakál kezd visszatérni. Fotó: Segesvári Csaba

8. Reznek - túzokszerű ritkaság

A minitúzoknak kinéző madárka a 17–19. században még nagy számban pusztította a bogarakat vagy éppen a lucernát, aztán a mezőgazdaság térnyerésével nyugalmasabb tájakra távozott. Az 1950-es években Szentes mellett találtak még egy fészekaljat, de ez kivételes megjelenés.

A reznek egykor elterjedt madár volt Szeged térségében. Fotó: Segesvári Csaba


Összeállításunk létrejöttében az SZTE Földtani és Őslénytani Tanszékéről Dr. Sümegi Pál tanszékvezető egyetemi docens és Gulyás Sándor tudományos segédmunkatárs, valamint Gaskó Béla, a Móra Ferenc Múzeum igazgatóhelyettese segített.

Olvasóink írták

 • 9. TrombiFrédi 2009. október 04. 13:35
  „Hol vannak a szabad madarak???:)”
 • 8. Léni 2009. október 03. 20:48
  „7.! Elnézést, rád nem vonatkozik az előbbi észrevételem! Bocs.”
 • 7. Léni 2009. október 03. 20:35
  „5-ös, 7-es ! Félelmetesen sötétek vagytok!”
 • 6. antikos 2009. október 03. 20:10
  „Jó a cikk!!! Végre! Egy szakember írta látszik is rajta!!!”
 • 5. Mathiasking 2009. október 03. 18:34
  „Horn Gyuszi és Lendvai Ildikó fényképe hiányzik az őstörténeti kiállításról, mint még nem kihalt őskövületek. :-)))”
 • 4. maradando 2009. október 03. 18:11
  „2.A kedvenc Ősturulod a városháza bejárata felett figyel téged.Már elég rég! :-))”
 • 3. lapkamalacka 2009. október 03. 17:26
  „Én most is szoktam találkozni egy két ős ökörrel és dinoszaurusszal. Elég kimenni az utcára és rá köszönni egyik másik szomszédra. Nem hogy nem szól rá semmit de a testéhez aránytalanul kicsi fejéből legalább olyan gyilkos tekintettel néz, hogy azt hiszem én leszek a vacsora.”
 • 2. flexsnake 2009. október 03. 15:22
  „kimaradt az ősturul amivel a sziriuszról csabakirályfi vezetése alatt jöttünk :D”
 • 1. Yucca 2009. október 03. 14:25
  „Jó kis összeállítás, érdekes!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lépésszámlálót kapnak a szegedi hivatalnokok

Az aprócska műszereket az ülő munkát végző hivatalnokok használják majd. Tovább olvasom