Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Kis szegedi parkolási kultúra - galériával

Szeged - Van aki a vonalra, van aki mellé, de olyan is akad, aki keresztben parkol. Nekik biztos jó, ellenben egy helyett három helyet foglalnak. Kis szegedi parkolásikultúra-körkép.
Többször beszámoltunk róla, hogy több százzal csökken a belvárosi parkolóhelyek száma. Ami önmagában még jó is lenne, azt a gondolatmenetet követve, hogy kevesebb a parkoló esetén, kevesebb autó is lesz. Egy biztos – kevesebben férnek el.

A klinikák környéke mindig problémás, alig találni szabad helyet. Rövid sétánk alatt megfigyeltük – a parkoló autók néha több helyet foglalnak, mint amit nekik szántak. A Tisza Lajos körút Árvízi emlékmű és Aradi vértanúk tere közötti szakaszán a parkolást a menetirányra merőlegesen kellene megoldani – azaz a megálló autós tövig csavart kormánnyal kell, hogy bepréselje magát a fehér vonalak által határolt helyre. Egyeseknek sikerül, másoknak nem. Utóbbiak elég széles skálán nem tudnak parkolni. A klasszikus – úgy érzi, hogy ő egy vadászgép, és a fehér vonal útmutató, tehát az autó pontosan a fehér vonal közepére kell, hogy essen. A hibázó csak nem figyel – nem merőlegesen parkol, a kilógó autó a következő helyből is jókora darabot leszakít – akár önkéntelenül is két helyet foglal el. A Tisza Lajos körúti versenyzők kedvence még a járdán parkolás. Úgy érzik, bizonyos helyeken felesleges a gyalogosnak épített aszfalt, ők újrahasznosítják – várakoznak rajta.

Így parkolunk Szegeden - kiskörút sok képpel. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Várakozás

41. § (2) Tilos várakozni:
(...) d) ahol a jármű szabályosan várakozó másik jármű megközelítését vagy elindulását akadályozhatja;

Megállás

40. § (8) A járdán - részben vagy teljes terjedelemben - csak akkor szabad megállni, ha
a) azt jelzőtábla vagy útburkolati jel megengedi,
b) a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalja el,
c) a járdán a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad.

A rakparton sem egyszerű a helyzet. A Belvárosi híd lábánál sokan nem tudják eldönteni, hogy akkor most egyenesen vagy éppen srégen. Ennek következménye, hogy egy autó két helyet elfoglal, az amúgy ingyenes helyből. Az árvízi emlékműnél is újra divat, hogy a járdán parkolnak – a szabálytalansággal gondolom sokszázezres bevételt biztosítva a városnak.

Az úttal párhuzamos parkolás is gondokat okozhat – van akinek sikerül a padka mellé állni, másoknak viszont a másfél méter is “közel" van. Utóbbinál a fél autó kilóg, rosszabb esetben feltartva a forgalmat.

További érdekesség, hogy ha már nincs hely, második sorban megállnak. A bátrabbja az autóját hátrahagyva dolgára indul, azzal nem törődve, hogy jó pár autóst bezár a parkolóba, és a Kresz szerint is tilos a dolog.

Sokan felszisszennek, hogy persze, a terepjárósok még annyira sem figyelnek, hogy hová állnak. A Toldi utcában egy terepjárós több helyet elfoglalva parkolt, méghozzá úgy, közel s távol sem láttunk másik autóst. Talán érdemesebb tömegben parkolni, akkor jobban észrevehető a fehér csíkok által kijelölt parkoló.


És olyan is előfordul, hogy a vonalon parkolókat megbüntetik. Micsoda világ...

Egyik legújabb forgalmi rendű utcánk a Feketesas. Az autósokat segítendő, boxokat festettek az aszfaltra, ennek ellenére sokaknak nem egyértelmű, hogy a kijelölt kis fehér ketrecbe kellene parkolni.


No comment. Nem éppen klasszikus megállás, de a vicces parkolóvideók között jó találat.

És, hogy miért nem gondolnak másokra az idétlenül parkolók? Ezt kommenteljék meg önök, kedves olvasóink!

Olvasóink írták

84 hozzászólás
 • 84. ifj. Nagy Gábor 2011. március 30. 14:10
  „84. (A)
  "Valaki meg tudja nekem azt magyarázni, hogy miért kellett a Feketesas u. Dugonics téri végénél megváltoztatni a régi rendet, melyben srégen lehetett parkolni kb. 3x annyi autónak, mint jelenleg párhuzamosan?"

  A magyarázat egyszerű: az addig egyirányú utca kétirányúvá vált.

  Így a korábbi 3 m forgalmi sáv + 1,5 m kerékpársáv + kb. 5 (?) m ferde parkolás helyett kellett 2×3 m forgalmi sáv a kétirányú forgalomnak, a maradékon meg nem fér el a ferde parkolás, csak a párhuzamos.”
 • 83. (A) 2011. március 27. 13:28
  „Tisztelettel megjegyzem, hogy a hozzászólások elég egyoldalúak.
  A Feketesas utcán valóban eléggé káosz a helyzet, de úgy hiszem, hogy ez (általában) a legkevésbé az ott parkolók hibája. Természetesen a legkönnyebb megoldás a kemény büntetés lenne.
  A kérdésem az, hogy valóban a megfelelő embereket büntetik???
  Én a Kölcsey utcában lakom, valamikor a Feketesas utcában parkoltam, de már feladtam. Ha nem akarok szabálytalankodni, akkor lehetetlen a lakóhelyem környékén parkolni.
  Valaki meg tudja nekem azt magyarázni, hogy miért kellett a Feketesas u. Dugonics téri végénél megváltoztatni a régi rendet, melyben srégen lehetett parkolni kb. 3x annyi autónak, mint jelenleg párhuzamosan?
  Arról nem is merek írni, hogy a Feketesas utca többi részén mi a helyzet a parkolók kiosztásával...
  Aki a belvárosban merészel lakni, annak a kifizetett lakossági bérletével sem lehet parkolnia??? Miért van nekünk kevesebb jogunk az autónk elhelyezéséhez, mint annak, aki kevésbé frekventált környéken lakik???”
 • 82. adm 2011. március 25. 12:26
  „A Bocskai utcán is rendszeresen a járdára állnak az autósok, miközben az alapból mintegy 1,5 m széles, de annak min. a felét elfoglalják így. Egyébként a repülős baba kapcsán még annyit, hogy én általában a lámpás átkelőknél is szét szoktam nézni, különösen az olyan helyeken, ahol nagy a forgalom (krt. pl.), illetve, ha biciklivel megyek és nekem van elsőbbségem (van jogsim) akkor is megnézem, hogy nincs-e egy állat autós, aki el akar gázolni. Amúgy szerintem van egy jó néhány értelmes autós is, akik átengednek a zebrán pl. Ők szerintem azok, akik voltak már gyalog vagy biciklivel is a nagyteszkóban:)”
 • 81. bambinaXX 2011. március 25. 09:36
  „81! Ez jó ötlet!

  szerintem aki úgy parkol, hogy más rendesen mellete nem tud(a kijelölt helyen), azt szintén büntetni kell.
  Aki böhöm járművel több helyet foglal - fizessen is a több helyért!”
 • 80. saturnus 2011. március 25. 07:45
  „Mindenki figyelmébe ajánlom ha lefényképezi a szabálytalan parkolást és azt elküldi az ORSZÁGOS RENDŐRFŐKAPITÁNYSÁG honlapján megadott címre akkor nekik ell kell índítani az eljárást szabálysértés ügyében,merttudják,hogy a katonai ügyészségre is elkerülhet a dolog ha nem índítanak eljárást mert a törvények szerint akkor "bűn pártolást" kövenek el és nemcsak,hogy elbocsájtják a bűnpártoló rendőrt hanem még bőrtönbe is kerülhet bűnrészesség miatt.”
 • 79. okz63 2011. március 25. 06:42
  „78. info 2011.03.24. 21:53

  Ez egy örök téma marad! Akit felháborít, az természetesnek veszi, hogy ne legyen kitakarva a rendszám.
  Aki viszont szakmabeli - azaz a médiában dolgozik - az meg tudja, hogy szabálytalanságot követ el a rendszám fényképes közzé tételével. K. Tamás által említett ombudsmani ajánlás után rádióműsor is készült a témáról. Ott a kerékpárosok ügyvédje is saját szájíze szerint értelmezte a törvényt, meg az ombudsman képviselője is, mert nincs egyértelműen megfogalmazva. És lássuk be, hogy mégiscsak személyes adat, mert ha nem lenne az, akkor a rendőrség se juthatna el az autó tulajdonosához egy esetleges szabálysértés esetén. Abban, hogy "személyes adatnak" minősítik a rendszámot, az nincs benne, hogy minden átlagállampolgár számára elérhető. Pl. az adókártya számod is személyes adat, pedig érdekes módon ha valaki csakis azt tudja, még nem tudja meg belőle, hogy valójában te ki vagy és hol laksz.

  Te úgy teszed közzé, ahogy akarod, mert azért te vállalod a felelősséget. Viszont egy újság már ezt nem teheti meg, mert neki ezzel sokkal nagyobb teher van a vállán és valljuk be, egyetlen újság sem szeret pereskedni.”
 • 78. okz63 2011. március 25. 06:34
  „68. Nátrix73 2011.03.24. 20:02

  Ha nincs mackósajt a bringásnak, akkor igen, neki is elsőbbsége van. Viszont ha van, akkor meg kéne várnia, hogy szabadon átkelhessen. No ezt sok kerékpáros nem tudja pl. a Vidra utcánál vagy a Vár utca végénél a múzeum felöl...
  Vagy egységesíteni kéne, vagy külön felhívni a figyelmüket valamilyen táblával, hogy álljanak meg, ha forgalom van az adott úton.”
 • 77. info 2011. március 24. 21:53
  „6. K.T. 2011.03.24. 07:12 -az utca közterület, az készít fotót aki akar, nincs jelentősége, hogy szabályosan parkol vagy nem. Akkor kellene reklamálnia, amikor a két hely helyett egyet fizet a parkoló mert a vonalon áll, akkor miért nincs reklamálás?”
 • 76. Zsoltee0716 2011. március 24. 20:58
  „Feketesas utca, az a tuti lelőhely!

  hoppá van ilyen is! Tanulj és nem lesz ilyen szidd az anyámat én is a tiedet!

  http://www.delmagyar.hu/forum-kepek/223/B2225271.jpg
  http://www.delmagyar.hu/forum-kepek/223/B2225270.jpg

  Ha kapsz egy ilyet!

  http://www.delmagyar.hu/forum-kepek/223/B2226121.jpg

  Akiknek gondjuk van a parkoló járművekkel:
  http://www.szegedvaros.hu/yellowpages.html?sobi2Task=sobi2Details&catid=7&sobi2Id=161

  A rendőrségre ne számítsatok, nem fognak ki jönni.”
 • 75. K.T. 2011. március 24. 20:52
  „68. Nátrix73 2011.03.24. 20:02
  Épp úgy működik, mint egy normál útkereszteződés.
  Pl. ha nincs mackósajt (elsőbbség adás kötelező tábla) akkor "jobb kéz szabály" van.
  Eklatáns példája a Dugonics térre a Petőfi S. sgt.-ről érkező kerékpáros.
  Ott hiába van kint a kerékpárút vége tábla, mivel nincs macisajt, így az alig látható és leejtőn közeledő kerékpárosnak van elsőbbsége.
  Szerintem nem lenne gépjárművezető, aki ezt ott, az adott helyen tudná. :(
  (Még a rendőrségi helyszínelők is benézték.)”
 • 74. K.T. 2011. március 24. 20:36
  „34. eurocyberfilm 2011.03.24. 10:58
  5 méter!”
 • 73. K.T. 2011. március 24. 20:28
  „18. favágó 2011.03.24. 08:12
  Ne aggódjon kedves Favágó, hamarosan megoldódik a probléma. Már csak párat kell aludni, hogy ne tudjanak behajtani a parkba autóval. :)”
 • 72. THE 2011. március 24. 20:26
  „70. Ez nevelés kérdése. Sajnos rengetegen nem kaptak belőle.”
 • 71. K.T. 2011. március 24. 20:26
  „13. segesvarics 2011.03.24. 07:51
  Kedves Csaba!
  Ugye nem azt akarja ezzel írni, hogy nem akar többlet munkát adni a rendőrségnek?!

  A magyarázatát, bár nem fogadom el (egyébként ombudsmani ajánlás volt amit a dm is lehozott), értem én, csak következetlen. Ha személyes adat lenne a rendszámtábla, akkor a szabályosan parkolók rendszámát is ki kellene takarni, hiszen azzal sem szabad visszaélni!!!!

  Egyébként ha a képpel lebuktatná pl. Kovács urat aki azt füllentette a nejének, hogy Budapestre autózik aznap, lehet nagyobb "kárt" okozna, mint többletmunkát egy szabálytalankodó feljelentésével a rendőrségnek.”
 • 70. Ganxta 2011. március 24. 20:25
  „68. Nátrix73 2011.03.24. 20:02

  A Kálvin térnél nyugodtan elütheted a biciklist, mert ott neki kell elsőbbséget adnia, melyre fordított mackósajt is felhívja a figyelmét, melyet a nagy többség le se xar.
  A Dugonics térnél, mivel nincs mackósajt, nem szabad elütni őket.”
 • 69. Nátrix73 2011. március 24. 20:14
  „69. THE 2011.03.24. 20:03

  Hát igen, Valaki nagyon vigyázott rájuk odafent. Egyébként nem egészen az ilyen esetre gondoltam, sajnos elég gyakran tapasztalom, hogy a kismamák roppant felelőtlenül közlekednek a gyerekeikkel. Nekem kiskoromban az első fontos tudnivalók között tanították meg a szüleim, hogy a járda szélén álljak meg (mindig!!!) és nézzek körül. Ehhez képest sok anyuka tényleg úgy lép le a járdáról (és itt nem a jelzőlámpás átkelőkre gondolok), hogy közben (és előtte is) mereven előre néz.”
 • 68. THE 2011. március 24. 20:03
  „66. nem olyan régi sztori:

  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/tizenot_metert_repult_anna_/2110832/”
 • 67. Nátrix73 2011. március 24. 20:02
  „Ja, tényleg, azt esetleg tudja valaki, hogy az olyan helyeken, ahol osztott járda/bicikliút átkelőhelye van (zebra mellett a sárga négyzetekkel határolt kerékpáros átkelő), ott az átkelő biciklisnek ugyanúgy elsőbbsége van, mint a zebrán haladó gyalogosnak?”
 • 66. Nátrix73 2011. március 24. 19:55
  „64. Mandula 2011.03.24. 19:51

  És ne feledkezzünk meg a körülnézés nélkül a babakocsijukat maguk előtt az útra toló, öntudatos anyukákról se, akik azt hiszik, mindenki vigyáz rájuk! Isten őrizz, hogy akár egy ilyen baleset is legyen, de azért mi sípolás lenne, ha egy autós kivinné a kezéből a babakocsit!”
 • 65. Nátrix73 2011. március 24. 19:51
  „58. THE 2011.03.24. 17:46

  A szomszédom az ilyen helytelenül parkoló autókra rá szokott önteni kromofágot a motorháztetőre. Többet nem áll rossz helyre.

  A kromofág elég durva (ráadásul erősen környezetszennyező). Van egy sokkal finomabb módszer, direkt azoknak fejlesztettem ki, akik fel nem festett gyalogátkelőhelyre állnak (lakótelepeken van egy pár ilyen: a járda folytatódik az úttest két oldalán, csak épp nincs közte zebra). Kell hozzá egy pár cipő, meg némi sár. Az ember belemártja a cipő talpát a sárba, majd szépen csinál vele egy sor nyomot a kocsira ott, ahol amúgy átmenne az úton - kárt nem tesz az autóban, viszont finoman üzen vele a tulajnak. A módszert nem védi szabadalom, használja bárki tetszése szerint!”
84 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az alkotmányról vitáztak a jogi karon

Bárándy Gergely szerint jó lett volna, „ha jogászok, és nem PR-szakemberek fogalmazzák az alkotmányt", Gaudi-Nagy Tamás az ellenzéki pártok felelősségéről is beszélt. Tovább olvasom