Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 7°C Még több cikk.

Kisebb tartozás, kisebb baj: 60 napnál tovább nem vár a szolgáltató

Szeged - Megírtuk, hogy a gáz- és áramszolgáltató szerint nem segített a nehéz helyzetbe került családokon a 90 napos fizetési határidő. Ezért azon vannak, hogy már 60 napos nemfizetés után kikapcsolhassák az ügyfelet a fogyasztásból, a törvénytervezetről az országgyűlés márciusban szavaz. Megnéztük az érem másik oldalát is: kinek jó a sietség?
A szegedi önkormányzat szociális irodáján háromszor annyian vettek részt tavaly az úgynevezett adósságkezelésben: a 2009-es 250-hez képest 800-an – tájékoztatott Novkov Veszelinka irodavezető. Ez azt jelenti, hogy egyre több a fizetési gondokkal küzdő, hátralékokat maguk előtt görgető család.

Mit jelent az adósságkezelés? Aki a Tabán Családsegítő Közösségi Ház munkatársaihoz fordul, annak segítenek a szakemberek. 6 havi, 50 ezer forintnál nagyobb fűtésszámla-tartozásnál lehet kérelmet beadni: kedve-
ző elbírálásnál az adósnak csak az összeg egynegyedét kell részletekben kifizetnie, a többit az önkormányzat állja.

– Ha azonban valakinél kikapcsolják a gázt, azonnal kérhet tőlünk támogatást – mondta Boldogné Árva Anna adósságkezelési tanácsadó. – A tervezett intézkedés tehát egyedül abban "segíthet", hogy a bajba jutottak már 60 nap múlva jelentkezhetnek nálunk.

A GDF Suez ügyfeleinek több mint fele csúszik meg a fizetésekkel. Illusztráció: Schmidt Andrea
A GDF Suez ügyfeleinek több mint fele csúszik meg a fizetésekkel.
Illusztráció: Schmidt Andrea

A tapasztalt szakember hozzátette: a szolgáltatók nem "szociális intézmények", őket is meg lehet érteni. Az a baj szerinte, hogy sok a munkanélküli, és hogy a rendszeres jövedelemmel rendelkezők is nagyon keveset keresnek. Novkov Veszelinka is azt mondta: a kisebb összegű adósságok kezelésében jobban tudnak segíteni, és fontos, hogy az ügyfelek időben hozzájuk forduljanak. Akinek például még nem gyűlt össze az 50 ezer forintos hátraléka, az átmeneti segélyt kérhet, amit az önkormányzat egyenesen az GDF Sueznek utal át.

Előre fizetős árammérő, védendő fogyasztó

A nehéz helyzetben lévő ügyfeleknek az EDF Démász felajánlja az előre fizetős mérés lehetőségét. A GDF Suez szociálisan rászoruló, valamint fogyatékkal élő ügyfelei kérhetik a védendő fogyasztói státuszt, amellyel különféle kedvezmények illetik meg őket. A hátralékosok részletfizetési kedvezményt is kérhetnek.

Az adósságkezelési programban csak a gázszolgáltató vesz részt, a EDF Démász pedig a magánszemélyek, cégek, szervezetek támogatásaiból gazdálkodó Védőernyő a Díjhátralékosoknak Alapítványt támogatja. Szerettünk volna kérdéseket feltenni az alapítvány kuratóriumi elnökének, Majláthné Lippai Évának is a feltételekről, de ő szabadságát tölti, munkatársai pedig nem válaszolhattak.

Az országgyűlés márciusban dönt arról, hogy 90 nap helyett már 60 nap múlva ki lehet kapcsolni a nem fizető ügyfelet az áram- és gázszolgáltatásból. Az új rendszer április 1-jén lép életbe – ezt szinte biztosra lehet venni.

A szolgáltatók szerint a családokon nem segített a 3 hónapos türelmi idő. A GDF Suez Energia Magyarország Zrt.-nél – amely a tervezet kidolgozásában is részt vett – állítják: a 90 napos haladék rontja az ügyfelek fizetési hajlandóságát, emiatt egyre többen késve fizetnek. A tartozás ugyanakkor megmarad, sőt tovább hízik, tehát a szerintük hosszú határidővel csak elodázzák a probléma rendezését.

A GDF Sueznél azt mondták, hogy az ügyfélkör több mint fele csúszik meg a fizetésekkel. Nem ugyanazok az ügyfelek tartoznak, hanem pénzügyi helyzetétől függően más és más kerül hátralékba: tavaly több mint 1 millió felszólító levelet küldtek ki. Csongrád megyében jelenleg 1300 olyan háztartás van, amelyben nincs áram, mert kikapcsolták.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. horvathi 2011. február 03. 08:51
  „24. macs

  Ez csak részben igaz, ugyanis az energetikai cégeink privatzációjakor, még Horn elvtárs és az SZDSZ-es banda kormánya idején a szerződésekben kikötésre került az ún. eszkoözarányos nyereség (akkor úgy emlékszem még 8 % volt) érvényesítésének a lehetősége. A működési költségek felturbózása az odff shore cégeken keresztül pedig korlátlaN lehetőséget biztosít a francia, német stb. (de a részvényesi hátterüket tekintve mindegyik egy kis közel-keleti államban összpontosul) cégeknek, hogy mindenféle nem indokolt költségek kimutatására és a lakosságon való behajtásásra.

  Ezért indokolt lenne a Démász-Dégáz stb. cégek valódi tulajdonosainak visszazavarására Tel Avivba, szórakozzanak ott a fogyasztókkal, minket meg hagyjanak békén.”
 • 27. jozko 2011. február 02. 15:20
  „Egyenlő minőségű és hasznú munkáért egyenlő bért az Unióban-
  ezt lehet és kell is követeni az éppen regnáló párttól és kormánytól!

  Annyian képviselnek minket itthon és külföldön-jól megfizetve-
  ha elzavarnánk őket, már a megspórolt javadalmazásaik szinte megoldanák a problémáink egy részét...

  A " rászorulóknak " viszont milyen alapon engedik el vagy fizetik ki helyettük a tartozásukat?
  Akárcsak egy részét is?!
  Ez diszkrimináció, súlyos igazságtalanság!
  Vannak, akik a szájuktól vonják el a falatot, de valahogy kigazdálkodják a közüzemi díjakat-
  mások odaállnak segélyekért , közben a cigi, a pia azért valahogy mégis kikerül!!

  Az ilyen segítség nem nevel takarékoskodásra, annál inkább ingyenélésre!
  Semmilyen segélyt nem látok indokoltnak épkézláb embernek!
  Tessék, a kormánnyal együtt leget szidni engem is!
  A véleményemtől akkor sem tágítok!”
 • 26. saturnus 2011. február 02. 06:49
  „husi 17./ Kire szavaztál tavasszal és rendszerválltáskor?? És hól van az a nagyon okos értelmiség aki állítlag a társadalom vezető szerepét tölti be? Diktátórt melengetett a keblén?”
 • 25. saturnus 2011. február 02. 06:40
  „Mától drágul az áram - suttyomban intézte a kormány - 2011.02.01
  A gáz árának januári növekedése után most az áram is 6-7 százalékkal drágul valamennyi háztartásban. A többlet nem a szolgáltatók, hanem az állam bevételeit növeli. A rendeletet semmilyen előzetes bejelentés nem előzte meg, a Fidesz korábban az árak szintentartását ígérte. Ha valakinek az emlékezete rövid lenne vagy annyira elhomályosította a narancsasárga köd, akkor emlékeztetném a vizit díjra ami 300 Ft volt és népszavazást kezdeményeztek. Most ez a eltitkolt áram ár emelés minden háztartásban 300-350 Ft/hó lessz. Április 1-től a gázt is emelni fogja,nyolc hónap alatt elpazarolta a megtakarításokat és szétszorta híveinek a pénzeket. Lázár AUDI A8-asa havi hátszázezer ft adófizetők pénzéből,Kósa három miliiós karórája és röhejes Pécsena fideszes vezetés villamost tervez itt meg Szegeden tépték a szájukat a villamos felújítás ellen??!!”
 • 24. macs 2011. február 01. 23:50
  „horvathi,
  "Ha sikerülne visszazavarnánk oda, ahonnan a nyakunkra küldték őket a Dégáz-Démász stb. jelenlegi urait, akkor kapásból 20-30 %-kal olcsóbb lenne a gáz és a villany ára hazánkban."
  Ezzel a logikával csak az a baj, hogy az áram és a gáz árát a magyar állam, ismétlem a MAGYAR ÁLLAM határozza meg. Vagyis, semmi jelentősége sincs annak, hogy egy francia tuljadonban lévő magyar cég, vagy egy magyar tuljadonban lévő magyar cég a szolgáltatód,”
 • 23. rezsóka 2011. február 01. 18:16
  „Ja,két szolgáltató felé ez alapból a havi fizu.Élj meg,ahogy tudsz!”
 • 22. rezsóka 2011. február 01. 18:13
  „A családsegítő akkor segít,ha az aktuális havi számládat befizeted,plusz a 25%.Ez segítség?Szerintem nem!”
 • 21. horvathi 2011. február 01. 14:23
  „Ha sikerülne visszazavarnánk oda, ahonnan a nyakunkra küldték őket a Dégáz-Démász stb. jelenlegi urait, akkor kapásból 20-30 %-kal olcsóbb lenne a gáz és a villany ára hazánkban.”
 • 20. deszkás 2011. február 01. 13:11
  „A "Démász" tegnap azt se tudta megmondani mennyibe kerül a 14órás éjszakai melegvizfűtésről visszatérni a 8órásra!! Az meg hogy ők is(!) résztvettek véleményeztek azt bizonyitja számomra ők az etalon a többi meg le van ....!További kérdés miért nem éri meg a villanyszolgáltatónak egy helyben befizető pénztárat üzemeltetni?? Mert akkor azonnal pénzhez jut (na),de igy a delikvens szaladgál a posta és a szolgáltató között miközben otthon (esetleg) már le is szerelték az órát.”
 • 19. dodó 2011. február 01. 12:04
  „18.) Ami még kimaradt: A pártokat és az egyházakat tartsák el a tagjaik ill. a híveik!
  Talán ezeket a (falra hányt) ötleteket megvalósítva nem kellene aggódniuk a becsületes dolgozóknak a számláik miatt!”
 • 18. dodó 2011. február 01. 11:57
  „Senki nem beszél arról, hogy választások után a kormány (bárki is került volna hatalomra) első intézkedésének kellett volna lennie a családtámogatási rendszer gyökeres átalakítása, a családi pótlék csökkentése, összegének maximalizálása 3 gyermek után, az igénybe vehető szociális ellátások körének szűkítése, áttérés a természetben történő juttatásra. Segélyt csak az arra érdemesnek adni és csakis természetben. Az utazási kedvezményeket drasztikusan csökkenteni, az ingyenességet megszüntetni, a rászorulóknak utalványt adni. Az álláshalmozást úgy megszüntetni, hogy akárhány beosztása van (gondolok itt a politikusokra és a sleppjükre), csak egy állás után vehessen fel fizetést.Az önkormányzatok számát drasztikusan csökkenteni (kissé abszurd, hogy 30-50 fős településeken fizetett önkormányzatok működnek). A multik adókedvezményét megszüntetni, azonos elbírálással, mint a hazai cégeket. A börtönöket önfenntartóvá tenni, bővítés és korszerűsítés helyett a kisebb súlyú gazemberek szigorú ellenőrzés mellett munkával vezekeljenek.A bűnözőktől megkövetelni a kár megtérítését. A rokkantnyugdíjasok teljes körű átvilágítása és a csalókkal szembeni büntető és kártérítési eljárás indítása. Szociális bérlakások felülvizsgálata, az érdemtelenek kirakása és az állagmegóvás szigorú megkövetelése.
  Hirtelen ezek jutnak az eszembe. Így talán ki lehetne lépni a segélyezés soha véget nem érő, egyre bővülő, egyre nagyobb (gazdaságilag finanszírozhatatlan) erőforrásokat igénylő, az adófizetőktől lassan elviselhetetlen áldozatokat elváró öngyilkos spiráljából.”
 • 17. husi 2011. február 01. 11:19
  „Eü. bér 2011. február- 01: 71 E Ft nettó!!! Minden nap 6-14 ig, valamint 5 alkalommal ügyeletben 6-másnap 6-ig!!
  Ez a szomorú, nem a gyomorrontás okozta felületes hámsérülések imitt-amott! JAh, és a slusszpoen! 2 gyerek, CHF-es lakáshitel, rezsielmaradás (más most is!!)... Buszjegyet már évek óta nem vesznek, nem telik rá...
  Miből fizessen horror rezsit a közalkalmazott (is)? Miért nem becsüli meg az állam a dolgozóját? NE adjon inkább enni a gyereknek? Ne fizessen ovodát, iskolát? Ne vegyen cipőt, kabátot? Persze.. (nektek ott a magasban futi!!)
  Az eü-s,v agy tanár, vagy közalkalmazott szívjon, mert nem termel bevételt? Nyomatjuk mi vállalkozásban is, ha erről van szó! Lehet itt kérem privatizálni az egészségügyet, csak akkor a 70 éves nyugdíjas fog belehalni, mert nem lesz pénze a biztosításra..
  Ha már ennyi az annyi, az éhbér, az alamizsna, nevezzük bárminek, csak nem elismerésnek, akkor legalább az elvett és mégis adható pótlékokat, és juttatásokat adják vissza!!!!!!!!
  Lakásfenntartási támogatást nem kap a csóró eüs, mert túl sokat keres, és a lakáshitelt nem számítják bele a rendszeres költségekbe, hiába is még 20-25 évig fizet(né) minden hónapban! Jah, és az (államilag) elismert rezsiköltség annyi, mint a fűtészámla.. ezért is elutasítás jár!
  Lopjunk, csaljunk, hazudjunk? HA már a becsületünk is elvész, semmink sem marad!!
  Gondolkodjunk már egy kicsit! Kinek jó ez? Az orvosok elmennek külföldre, akár konzervgyárba kaját csomagolni. A kifogástalan munkát végző nővér elmegy Ausztriába dolgozni szoc. otthonba, mert ott ugyan nem jut előbbre szakmailag, de több pénzt keres még akkor is, ha ingázik Mo-Ausztria között...
  Igazság? Ugyan már? Miféle igazság? Ez tömény igazságtalanság! Legális népritkítás.. ez megy itt kérem.”
 • 16. igazságkereső 2011. február 01. 11:17
  „Jó lenne ha végre rájönnének az illetékesek arra,hogy itt nem a 90 és 60 nap határidővel van a baj,hanem azt kellene és illenék végre vizsgálni, hogy a fogyasztó miért nem tudja fizetni a szolgáltatási számláit?! Ebben a kérdésben miért nem történik végre intézkedés? Bizony itt lenne az ideje,mert a kikapcsolás és a többi jogi intézkedés nem oldja meg a súlyos problémát addig amíg a hatóságok és arra illetékesek nyugodtan veszik tudomásul az árverezéseket és kilakoltatásokat! Bizony illene végre európai módon eljárni és támogatni azokat akik önhibájukon kívül kerültek fizetésképtelen helyzetbe! Pl.: munkanélküliség,teljes pénzügyi ellátatlanság stb, de ezt pontosan tudják azok, akikre ennek a problémának a kezelése, megoldása tartozik,csak azt nem lehet tudni, hogy miért nem történik hatékony és végleges megoldás ezekben a súlyos esetekben,helyzetekben?!!”
 • 15. zoltanszabo 2011. február 01. 10:20
  „Ha nem emelnék a havi díjat a csillagos égig---az embereknek volna munkahelyük--normális fizetéssel---mindenki kifizetné a számlákat időben.
  Nem azért nem fizetnek sokan--mert kötöszködni akarnak a szolgáltatóval. Lehet választani : v..eszik és megfagy---v, fűt és éhenhal ? Lehet választani.
  Jó lenne ha viktor és bandája betartaná az ígéreteit : nem lesz gázár emelés ! Minden ígéretük--csak hazugság !!!”
 • 14. LukSzusz 2011. február 01. 09:16
  „Ha nekünk is JÁRNA havi 5-600 ezres fizetés,80% prémium,cafetária 600000 Ft ingyen telcsi stb. akkor nem lenne hátralék ,itt mindent eladtak külföldnek,holnaptól felállítják a rabszolga piacot is.
  Ez az ország csak a tolvajoknak,adócsalóknak kedvez,becsületes munkát feletsük el ,abból legfeljebb éhenhalhat a magyar. Ez van.”
 • 13. baaecb 2011. február 01. 09:07
  „EDF DÉMÁSZ és GDF SUEZ ez a 2 kedvenc neve! a GDF Démász az vmi hibrid lehet, akikkel nem szivesen szerződnék :)”
 • 12. allwin 2011. február 01. 09:01
  „Mindenünket adjuk oda a franciáknak!!!!

  Juhééééj víz-gáz-villany oda! Ezaaaz!

  Aztán most mindenki boldog? Hogy sok a gáz? Meg miért drága a villany?
  Hogy kétszerese a csatornadíj a víznek, tehát 1 liter víz 3 liter árába kerül?

  Ez nem jelenthet problémát, hisz ez nekünk jóóó”
 • 11. keiner 2011. február 01. 08:51
  „Mondtam már többször, hogy az energiá árokrol a kormány nem sokkat tehet, vagy dotálja az árokat, akkor peddig eladósik magát az állam, vagy nem avatkozik bele és akkor egyenesen átmennek az árak. Ez a világgazdaság, mindenütt drágabb lesz.
  Ha nem akár az ember a számlakon meghülylni, akkor nagyaon meg kell gondolni mikor kinyit fütést stb. A mi lakásunkon peldaul ezzen a télen (és itt németbe már nagyon hosszú) az átlaghöfok 17°!”
 • 10. keiner 2011. február 01. 08:43
  „9. Besenyő_Pistabácsi, sájnos, 300ß Euró físzetésröl nyugaton is álmodnak.
  Ha nem éppen sikerül nagy cégbe elhélyeszkedni, akkor álmodhatsz ilyesmiröl.
  Egy pár példa: egy villányszerelö keres kb 1100 Nettó, egy osztályveszetö egy másik cégnél 1450, 200 orát dolgozik. Egy eladó 1250, fodrászoknak keszdik 3 Eurónal az orábér.
  Hosszútavo munkanélkülüek kapnak 359 havonta, plusz minimal lakbér, ebböl is físzetni kell nekik villányt st,
  Németbe olyan gáz és villányorákat beépitenek azzoknál, akik nem tudnak físzetni, ami olyan bityokkal megy, amit elötte venni kell. Bocs, a nevet nem tudom, német vagyok.”
 • 9. Besenyő_Pistabácsi 2011. február 01. 08:17
  „5. SandWitch! Isten hozott az ébredők között! :) Hát erről beszélek nyuszó-muszó, a fizetések mesterségesen lent az árak Európai szinten tartásával ide lehet eljutni! Példa: addig amíg egy nyugati polgár keres havi 3000 eur-t, de 2000 eur ból megél, hogy hova teszi a maradék 1000 eurót náluk senki sem érdekel! Nálunk ha keres valaki 100 ezer ft ot (370 eur-t) ebből kifizet 200 ezer rezsit, hogy a többit honnan veszi nálunk senkit sem érdekel?!”
28 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Osvay Károly: még nem tudni, mi rázza meg a világot

Ha a szuperlézerrel fotongázba lőnek a kutatók, modellezhetik, mi történt az univerzumban az ősrobbanás pillanatában. Tovább olvasom