Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 15°C Még több cikk.

Kisebbségben a szegediek

Másfél millió forintos költséggel reprezentatív felmérést készíttetett saját közönségéről idén nyáron a szabadtéri. A fesztivál vezetőit is meglepte, hogy a nézők több mint 60 százaléka nem szegedi volt. A kutatás tanulságos eredményeit még elemzik.
Az idei sikerprodukció, a Rudolf jövőre is biztosan eladható. Fotó: Frank Yvette
Háromlépcsős felmérést tervez a Szegedi Szabadtéri Játékok menedzsmentje a fesztivállal kapcsolatban. A Dél-alföldi Regionális Társadalomtudományi Kutatási Egyesület a Szegedi Tudományegyetem szociológia tanszékének közreműködésével ezen a nyáron már elvégezte az első reprezentatív vizsgálatot: a Dóm téren 16 előadáson 1714 véletlenszerűen kiválasztott nézőt kérdeztek meg. A kérdőíves közvélemény-kutatás három fő témakört vizsgált: a látogatók előadásokkal való elégedettségét, pénzköltési szokásait és a közönség összetételét.

Második lépcsőben a teljes szegedi lakosság körében szeretnének majd választ kapni arra, hogy a távol maradók miért nem mennek el a szabadtéri előadásaira, hogyan lehetne őket megszólítani és rendszeres jegyvásárlóvá tenni. Harmadik körben országos felmérést terveznek, amely a Játékok ismertségét és a látogatói kör bővítésének lehetőségét vizsgálja. – Ezek a kutatások adják majd az egzakt alapot ahhoz, hogy tudományos módszerekkel is kidolgozhassuk a fesztivál stratégiai tervét. Szeretnénk pontosabban ismerni piaci pozícióinkat, lehetőségeinket.

Tulajdonképpen ez egy párbeszéd a nézőkkel és a lehetséges célközönséggel – mondja Herczeg Tamás, a fesztivál igazgatóhelyettese, aki szerint a belföldi piacnak máris jelentős résztvevője a Játékok, a turisztikai potenciál erősítése azonban továbbra is alapvető cél marad. A menedzsmentet is meglepte, hogy a nézők 61 százaléka nem szegedi volt, ugyanakkor a külföldi vendégek 2,7 százalékos arányán feltétlenül javítani szeretnének.

A2-es a szegedi fesztivál

A Nemzeti Kulturális Alap felkérésére a Magyar Fesztiválszövetség közreműködésével független szakértők 132 hazai fesztivált vizsgáltak meg több szempontból és soroltak A, B, C kategóriába. A Fesztivál-világ címmel most napvilágot látott, 2004-es adatfelvételen alapuló elemzésből kiderül: a Szegedi Szabadtéri Játékok A2-es besorolást, vagyis kiváló minősítést kapott. A legmagasabb A1-es, azaz kiváló minőségű és egyben kiemelkedő színvonalú rendezvény kategóriába a budapesti tavaszi fesztivált, Kapolcsot és a Szigetet sorolták. Szegedről a tavaszi fesztivál és a borfesztivál is B1-es, azaz jó minősítést ért el. A tervek szerint a vizsgálatot két-három évenként megismétlik.

– Nem volt eléggé letisztult, EU-konform a korábbi években a fesztivál műsorpolitikája és a produkciók megvalósítása sem. Az idei volt a második szezon, amikor már minden előadást angol vagy német nyelven feliratoztunk, ami alapfeltétele a külföldi nézők idecsábításának – véli az igazgatóhelyettes. Herczeg Tamás nem ért egyet azzal, hogy a látványos, nagyszabású operaprodukciók nagyobb vonzerőt jelenthetnének a nyugat-európai turisták számára.

– Bármennyire fontosnak tartjuk is a műfajt, a magyar operajátszás megítélése ma elég negatív. Külföldön is egyre kevesebben nézik az operaelőadásokat. Ráadásul nyáron megvizsgáltuk az egyes műfajok elfogadottságát is, és négyfokú skálán 3,7-tel a musical bizonyult a legnépszerűbbnek, a tánc 3,4-es, az operett 3,2-es, míg az opera csak 2,7-es értékelést kapott. Nemzeti operánk, a Bánk bán műsorra tűzésével azt is jelezzük: a hármas határ mellett a szerb és a román piac felé is szeretnénk nyitni, ahonnan néhány éven belül fizetőképesebb közönséget remélünk.

A felmérés szerint a vendégek minden szabadtéri belépőjegyre áldozott 100 forintjához 220 forint további kiadás társult, ami azért fontos, mert igazolódott a feltevés: a fesztiválnak nyújtott önkormányzati támogatás többszörösét költik el a látogatók a városban. A nézők között kétszer annyi a nő, mint a férfi, és a családok jegyvásárlásáról is elsősorban a hölgyek döntenek. Ezt a jövőben a marketingstratégia meghatározásakor is figyelembe veszik.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vandálok több tízmilliós kárt okoznak a szegedi járműveken

Több tízmilliós kárt okoznak évente a szegedi tömegközlekedésben a vandálok, akik a megállóktól a… Tovább olvasom