Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Kisebbségi választás: 21 megyei településen

Szeged - 4135 választópolgár kérte felvételét a kisebbségi választói jegyzékbe a július 15-i határidőig – tájékoztatott Kovalcsik Andrea megyei főjegyző.
A lakóhely szerinti település jegyzőjétől az a választójoggal rendelkező állampolgár kérhetett regisztrációt, aki az elismert 13 kisebbség valamelyikéhez tartozik, és a kisebbséghez tartozását nyilatkozatával vállalta. 41 bolgár, 2794 cigány, 77 görög, 115 horvát, 45 lengyel, 122 német, 139 örmény, 350 román, 33 ruszin,  209 szerb, 159 szlovák és 51 ukrán választópolgár élt jogával. Kisebbségi önkormányzati választást akkor tűzi ki a helyi választási bizottság, ha a településen a kisebbségi választói jegyzékben szereplő választópolgárok száma a választás kitűzésének napján eléri a 30 főt.

A helyi választási bizottságok ennek megfelelően a megye 21 településén tűztek ki 41 kisebbségi választást október 3-ára (az önkormányzati választás napjára). Szegeden 11, Hódmezővásárhelyen és Magyarcsanádon 3, Apátfalván, Csanádpalotán, Deszken, Makón, Szentesen és Újszentivánon 2, Ambrózfalván, Bakson, Csongrádon, Kisteleken, Kiszomboron, Kübekházán, Maroslelén, Mindszenten, Nagylakon, Pitvaroson, Szegváron és Tiszaszigeten egy önkormányzat alakulhat. 18 testületet a cigányok, 7-et a románok, 4-et a szerbek, 3-at a szlovákok, 2-t a németek és a görögök, egyet a lengyelek, bolgárok, horvátok, örmények, ukránok választhatnak.

Jelöltet csak társadalmi szervezet állíthat, és csak az, amelynek a választás évét megelőző legalább 3 éve alapszabályában rögzített célja az adott kisebbség képviselete. Független jelöltek indulására a törvény nem biztosít lehetőséget. Nincs szükség a választópolgár ajánlásra, azaz nem kell ajánlószelvényeket gyűjteni. Jelöltet bejelenteni csak nyilvántartásba vett jelölő szervezet tud, legkésőbb szeptember 3-án 16 óráig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakástűz Szegeden másod- és harmadfokú égési sérülésekkel

Másod- és harmadfokú égési sérüléseket szenvedett egy férfi kedd reggel egy szegedi lakástűzben. Tovább olvasom