Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Kisérletező diákok otthona

Szeged - Népszerű az egyetem természettudományos diáklaboratóriuma, amely a Ságvári-gimnázium tetőterében működik. Tizennyolc iskola diákjainak tartanak itt kísérletezős természettudományos órákat.
– Jobb, mint a suliban ülni. Itt sokkal könnyebb tanulni – foglalták össze a SZERETED laborral kapcsolatos élményeiket a minap az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola hetedikesei. Az ő órájukkal zárult az idei tanév a természettudományos diáklaboratóriumban. A pályázati pénzből létrehozott és tavaly decemberig abból is működtetett labor igazi sikertörténet lett: gyerekek és tanárok egyaránt kedvelik.

– Az elmélet mélyül el itt a kísérletek során. Helyre kerül minden, amit az iskolapadban a gyerekek megtanultak – fogalmazott Nagyné Pál Edit biológiatanár, akivel a diákok éppen rovarokat vizsgáltak mikroszkóp alatt. – Ez az értelme annak, amit a pedagógus csinál. Hagyjuk csodálkozni és felfedezni a fiatalokat.

A Ságvári diáklabora nem véletlenül lett sikeres: itt tényleg hagyják felfedezni a fiatalokat. Fotó: Frank Yvette
A Ságvári diáklabora nem véletlenül lett sikeres: itt tényleg hagyják felfedezni a fiatalokat. Fotó: Frank Yvette

A Szegedi Regionális Természettudományos Diáklaboratórium elsődleges célja, hogy itt elvégezhessék azokat a kísérleteket, amelyekre az iskolákban nincs lehetőség – például a műszerek vagy a szükséges anyagok hiánya miatt. Ráadásul a diákok nem csak nézik, amit a tanár csinál: ők maguk hajtják végre a feladatokat. A régió tizennyolc iskolájából járnak ide természettudományos órákra a gyerekek földrajz-, biológia-, fizika- és kémiaórákra.

– Tekinthetjük ezt a jövőbe való befektetésnek, hiszen a fiatalokat a természettudományok irányába tereljük ezekkel a foglalkozásokkal – válaszolt Csiszár Imre laborvezető arra a kérdésre, miért éri meg az egyetemnek finanszírozni a labort, amelynek használata az iskoláknak nem kerül pénzbe. Ráadásul nem csak tanórákat tartanak itt.

– Vannak tehetséggondozó foglalkozásaink is: szakkörök és érettségi előkészítők. Emellett rendszeresen szervezünk alsó tagozatosoknak tudománynépszerűsítő programokat, természettudományos kalandtúrának nevezett iskolai csapatversenyeket, pedagógusoknak pedig természettudományos tanári műhelyt – sorolta a laborvezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4 évvel tovább élünk

Közel 4 évvel nőtt Magyarországon a várható élettartam 2012-re a 2010-es adatokhoz képest. Tovább olvasom