Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Kísértet ellen tükörtakaró

Szeged - A múzeumi világnap alkalmából a Móra-múzeumban tárlat nyílt a legnagyobb dél-alföldi néprajzi magángyűjteményből. Börcsök Attila Maros menti textíliái Szegeden először most láthatók.
Egy magángyűjtemény jelentős lépés a tárgyak és hagyományok megőrzésében. „Örök életet" azonban csak a közgyűjtemény jelenti számukra. A távoli jövőre gondol a makói Börcsök Attila is, aki a legnagyobb dél-alföldi néprajzi magángyűjteményét egyzser majd a közre hagyja. Miért gyűjt textilt? A kereken negyvenéves kertész végzettségű fiatalember úgy emlékszik, nagyanyái csupa piros mintás kalocsait hímeztek gyerekkorában. Ezt látva érdekelte, miért nincs saját makói motívumuk. Utánajárt, és rábukkant a makói, később az apátfalvi, magyarcsanádi fehér hímzésekre. Attila 21 éve gyűjt. Területe tartozik a román határtól Szegedig és Vásárhelyig terjed.

A Dél-Alföld legnagyobb néprajzi magángyűjteményét mutatja be Börcsök Attila a Móra-múzeumban. Fotó: Karnok Csaba
A Dél-Alföld legnagyobb néprajzi magángyűjteményét mutatja be Börcsök Attila a Móra-múzeumban. Fotó: Karnok Csaba

– Mennyit ér a gyűjtemény? Soha nem számoltam, nem ez a fontos. Ez életforma. Ripsz-ropsz begyűjteni nem lehet semmit; ismerősök adnak kézről kézre – magyarázza a „beszerzésről" Börcsök Attila. Beszélteti az időseket, feljegyzi a tárgyakhoz fűződő információkat. Van, amit végül megkap ajándékba, de van, amiért pénzt áldoz. A párnahuzatokat, terítőket, ruhadarabokat – múzeumi restaurátoroktól tanult – speciális vegyszerekkel fertőtleníti. A patyolatfehér anyagokat vasalja, savmentes selyempapír közé, hatalmas tárolószekrényekbe teszi.

Közel tízezer műtárgyával megtelt már a háza. Mielőtt őt magát is kiszorították volna, a rokonok fogadták be a 400 bútort és 500 kerámiát – nála a 2500 textil maradt. A kollekció védett, kiállításokra szívesen kölcsönöz belőle. Így a szegedi múzeumban most először mutatja be kincsei töredékét. A tárlat augusztus 3-áig látogatható. Innen az összeállítást Németországba viszik, a műtárgyakat 6 millió forintra biztosították.

Törülköző a koporsóvivőknek

Börcsök Attila gyűjteményének legbecsesebb ritkasága a magyarcsanádi tükörtakaró kendő. Háziszőttes, feketével leheletvékony szádára hímezték a 30-as években. Amikor valaki meghalt, ilyennel takarták le a tükröt a temetésig, hogy az elhunytból távozó lélek meg ne lássa magát benne, mert akkor kísérteni fog. A fekete hímzett koporsóvivő törülközőt a vállukra terítették a koporsót cipelő férfiak, aztán ajándékba nekik adták.

Olvasóink írták

  • 2. Makói 2008. május 23. 17:14
    „Gratulálok Börcsök Attillának a színvonalas kiállításhoz!
    Reméljük, hogy a hazai és európai (no-i) kiállítások után itthon is ki fog állítani.
    Van még idő megszervezni a következő jubileumra! makói”
  • 1. nem makói 2008. május 23. 08:21
    „ÉRDEKES........”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajós András már most készül a Turandot szegedi bemutatójára

Szeged - Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatóhelyettese szerint olyan… Tovább olvasom