Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Kisfröccsmustra a nagy melegben

Magyar ember torkának igen kedves a fröccs, főleg ilyenkor nyáron. Napközben is könnyű borfogyasztókat találni a szegedi talponállók pultjainál. Utánajártunk, hogy a poharazók milyen lehetőséget nyújtanak szomjoltásra, ha valaki a kisfröccsben látja erre a megoldást.
Szegedi kocsmákban néztünk utána: mennyiért juthat egy kiszáradás küszöbén álló ember fröccsért, ami bizony az egyik legjobb szomjoltó. Öt krimóban is mustrát tartottunk, a legnagyobb kánikulában, délelőtt 11 és délután 3 között.

Cápa

Elsőként az alsóvárosi Cápába vezet utunk, ahol meglepetésünkre mindössze egy férfi üldögél az utcán elhelyezett asztalnál. Hűs kisfröccsöt fogyaszt, de melegebb éghajlatra küld bennünket, amikor szomjoltási szokásairól kérdezzük. A pultos lány azonban készségesen meséli, hogy 65 forint a folyóborból készült nedű, inkább a fehéret részesítik előnyben a betérők. Egy álló és egy fali ventilátor próbálja elkeseredett nyikorgással felkavarni az izzó levegőt a kocsmában, nem túl sok sikerrel, marad a hideg ital a lehűlésre.

Resti

A Resti a következő állomásunk, ahol szintén kevés vendég ül asztaloknál. – Sokan isznak ilyenkor fröccsöt, legtöbben hosszúlépést kérnek – meséli a pultosnő.

Szavai szerint – és ezt magunk is látjuk – azért inkább a sör a népszerűbb szomjoltó erre felé, úgy néz ki a vonatról leszállva jobban esik a folyékony kenyér. Itt is pontosan 65 forint egy kisfröccs, hiszen a szódának húsz, a folyóbornak 45 forint decije. Légkondival sajnos itt sem találkozunk, mindössze egy ventilátor próbálja elviselhetőbbé tenni a kánikulát. Azon gondolkodunk, hogy ez valamiféle trükk lehet, hiszen tényleg csak a jéghideg ital enyhíti a borzasztó hőséget.

– Nekem a sör a védőitalom, bort soha sem iszok – emeli a szájához az üveges malátalevet Tandari Károly, az egyik a kevés vendég közül. - Fröccsöt utoljára egyetemista koromban ittam, amikor nem volt pénzem másra. Ma már megtehetem, hogy sörrel oltsam a szomjam, nálam csak ez válik be.

Vár

A Nagy Posta mögött található Vár szintén híres talponálló a városban. Törzshelyül szolgál postásnak, egyetemistának, építőmunkásnak, ügyvédnek egyaránt, sokan megfordulnak erre, így nem meglepő, hogy itt időzünk legtöbbet. Ottjártunkkor pocakos középkorú szomjazók kérik ki a spriccereket a pultnál.

– Mindegy, hogy bor vagy sör, ami hideg és meg tudom fizetni, azt iszom – húzza le a fröccsét egyikük.

A pultosnő rákérdez, hogy kérek -e valamit, nemleges válaszomra a pocakos úr ki akarja fizetni a cechemet. Hahotázva issza meg második pohár italát lendületből. Egy harcsabajszos férfi vörösbort rendel tisztán két decivel. Kérdésemre válaszolva elmondja: nem fél attól, hogy a nap majd fejbe kólintja, úgyis hazamegy aludni délutánra. Hatalmas arcszőrét már kicsit megszínezte a 45 forintos vörösbor, aminek kiváló minőségéről egyre nagyobb meggyőződéssel beszél.

– Csongrádi borokból ez a kedvencem, szerencsére több helyütt is megtalálható ez a márka városban, sokfelé megfordulok, ha inni kezdek – büszkélkedik a férfi.

– Géppel készítem a szódát, ami egyben hűtőként is üzemel – mutat a pult alá Fodor Krisztina a kocsmáros. - Életkortól függnek a fröccsözési szokások: a diákok általában házmestert rendelnek, a nyugdíjasok pedig kisfröccsöt isznak – fejti ki csinos kiszolgáló. A hűs italokon kívül itt légkondi is segíti a meleget túlélni kívánókat, a 15 forintért mért szóda pedig tovább csábítja a vendégeket.

Tót kocsma

Aki ilyen forróságban gyalog vagy biciklivel átküzdi magát a Belvárosi hídon, annak nem kell sokat tovább mennie, ha egy hideg italra vágyik: a Tót kocsmáig csak balra kell fordulnia 50 métert.

– 47 forint decije a folyóbornak, 15 a szódának, szóval 60 forintért juthatnak kisfröccshöz a vendégeink – újságolja Hell Sándorné, Icuska, aki 42 éve oltja a szomját az embereknek. - Annak idején lovaskocsival hordták nekünk hatalmas tömbökben a jeget, magunknak kellett darabokra törnünk, ha nem akartuk, hogy meleg legyen az ital. Ma már szerencsére jól tudjuk hűteni a bort és a szódát is. Ezen kívül a vályogfalak is hűvöset biztosítanak, nem kell külön klímára áldoznunk.

Icuska 42 éve oltja a szomját az embereknek.
Icuska 42 éve oltja a szomját az embereknek.

Törzsvendégnek tetsző urakkal próbálunk szóba elegyedni, de a válaszon kívül, hogy bármit isznak ami hideg, nem kívánnak szomjoltásról csevegni.

Vakegér

Újszegedi ismert panelkocsma a Vakegér nevű talponálló. Amikor a pulthoz érünk, épp fröccskészítés zajlik, a láthatóan párás pohárba plusz két jégkockát helyez a pultosnő. - Egész nap gyártom a jeget, sokan kérnek a már amúgy is hideg italukba.

Itt már egészen sok vendéget látni, legtöbben fehérborból készült spriccert fogyasztanak, a pultosnő elmondása szerint a száraz a legnépszerűbb. Ezt egy törzsvendég is megerősíti.

– Az a kis savanykás íz oltja legjobban a szomjat – fejti ki Farkas János, aki szódáját iszogatja egy bárszéken ülve. - Sajnos most nem ihatok, mivel autóval vagyok, de ha vége a napnak, biztos, hogy legurítok egy pohárkával.

Ahogy azt egy kivétellel megszoktuk: itt sem hűti semmi a betérőket a hideg italokon kívül. Egy mozdulatlan ventilátor szerénykedik csak az ivóban. Kicsit drágább ez a söntés az eddigiektől: 70 forintot számolnak fel egy kisfröccsért, ebből 20 a szóda és 50 a folyóbor. - Sokan szaladnak be ilyenkor a buszmegállóból és hajtanak fel tisztán egy pohár szódát, nehogy rosszul legyenek a melegben – meséli a kocsmárosnő és újabb jégkockákat készít elő későbbre.

Úgy döntünk: mi is iszunk három decit, természetesen jégkockát is kérünk bele. Legfőbb pozitívumként azt tapasztaljuk a mustra végére, hogy mindenhol jéghideg bort mérnek a pohárba. Ebből pedig igazi fröccs lesz, hiszen nem ásványvizet, hanem szódát kevernek hozzá.

Olvasóink írták

 • 17. Srác20 2010. július 18. 19:59
  „16 Tokaji Aszú, Hárslevelű, Szamorodni, Furmint..”
 • 16. flexsnake 2010. július 18. 19:04
  „15 alföldön nem iszol te olyan bort amit víz nélkül elbírnál szóval csönd :P”
 • 15. Srác20 2010. július 18. 01:47
  „14. hozzászólás Mignon 2010.07.16. 17:58

  Nem nagy pénzért dolgoznak szüleim, nem találtad el. Ez csak igényességen múlik, ennyi.”
 • 14. Mignon 2010. július 16. 17:58
  „apuci biztos egyetemi tanar, anyuci meg zongoratanarnö.(klasszikus)”
 • 13. Srác20 2010. július 16. 17:19
  „Soha nem ittam fröccsöt és nem is szeretnék. Ha bort iszok akkor minőségit és azt meg nem pancsolom.”
 • 12. flexsnake 2010. július 16. 14:47
  „muskétást kihagytátok, bent úgy megy a klima, hogy a jegesmacik kabátot kérnek :D”
 • 11. döndöm 2010. július 16. 13:51
  „mi a véleményetek az alsóvárosi kiméröröl?
  nem jut eszembe az utca , sarki ház....?”
 • 10. Tvmedve 2010. július 16. 12:00
  „3. GAgyi 2010.07.16. 08:17
  Tarjánon 50 Ft-nál indul :)”
 • 9. gavallér 2010. július 16. 11:59
  „De ha nem lőre az akkor nem is 65 ft. Akkor meg az a baj ,hogy drága.
  Van az pet palackos """ bor """. Na azt ajánlom bevizsgálásra . Az emberi fogyasztásra
  veszélyes ,de ÓCSÓ”
 • 8. tintasbarns 2010. július 16. 11:46
  „Amit a mai vendéglátosok fröcsként eladnak az nem bor hanem lőre amiért 65 ft-ot kiadni kár, legyünk már igényesek egy kicsit és ne a vendéglátosok zsebét tömjék.”
 • 7. helsinkirokker 2010. július 16. 11:37
  „Írjatok már légyszíves 400 Ft-os hosszulépésről is. Ugyanis a belvárosban nem egyszer fordult elő, hogy hosszúlépést kértem, a pincér szeme se rebben, és kihozza a 200 ft-os deci bort és a 200 ft-os bubis vizet. Majd leereszkedően közli hogy szóda nincs. Gondolkodom, hogy a fogyvédelmhez fordulok ha mégegyszer ez előfordul velem.”
 • 6. kowalsky 2010. július 16. 11:17
  „5. hozzászólás savos 2010.07.16. 10:11
  10 pontos hsz :)”
 • 5. savos 2010. július 16. 10:11
  „A Vakegér miért talponálló? Rengeteg asztal és szék van bent is, a teraszon is. Klasszikus talponálló asztal pedig nincs. Ha valaki szakcikket ír, legalább az alapfogalmakkal legyen tisztában. Ez persze túlzott elvárás lenne a Délmagyartól. Ha még a kocsmáról sem tudnak hiba nélkül összehozni egy írást, akkor mit lehet elvárni egy komolyabb cikktől?”
 • 4. rantotthus 2010. július 16. 08:23
  „Ilyenkor javarészt a lepukkant masszív alkoholistákat lehet megtalálni a kocsmákban, akik mereven bámulnak 1, több esetben egyszerre 2 folyóborból készült kisfröccsöt.
  Szerintem a normális, igényesebb emberek nem isznak folyó "bort" , ha pedig a mennyiségre és nem a minőségre megy az ember, hát az kérem szépen már erős alkoholizmus !! :D

  Munka után én is betérek a Hörpintőbe, legurítani egy csapolt Drehert :D Én is jobban szeretem a sört ilyen melegben.

  Szép napot mindenkinek :)”
 • 3. GAgyi 2010. július 16. 08:17
  „Körülnézhettek volna a tarjáni panelkocsmákban is :)”
 • 2. gróf 2010. július 16. 07:44
  „1 liter cukorcefréből készült "bor" kb 30 ft...”
 • 1. apatfalvifaszagyerek 2010. július 16. 07:16
  „kénes cukros viz”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legalább 100-zal repesztett a Szőregi úton - autónak csapódott a motoros

Motoros ütközött egy Volkswagen Transporterrel a Szőregi úton Újszegeden csütörtökön. A helyszínelés… Tovább olvasom