Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Kiskapukat keresnek a kőrösys végzősök

Szeged - A felsőoktatási keretszámok csökkenése miatt számos kérdés merül fel a végzős középiskolások között. Az egyik leginkább érintett terület képviselőivel, 6 közgazdásznak készülő végzős szakközépiskolással beszélgettünk jövőjükről.
– Keressük a kiskapukat – mondja Gabona Attila, a Szegedi Kereskedelmi, Közgazdasági és Vendéglátóipari Szakképző Iskola Kőrösy József Tagintézménye végzős diákja.

Neki és az országban több mint 100 ezer, érettségire készülő középiskolásnak hidegzuhanyként jött a hír a felvételi keretszámok csökkenéséről. Mint arról már beszámoltunk, az államilag támogatott felsőoktatási férőhelyek számát drasztikusan csökkenti a kormány szeptembertől. A gazdaságtudomány területén 4900-ról 250-re csökken a férőhelyek száma, az SZTE-en nem maradt államilag támogatott hely.

Attila kiskapuja az, hogy olyan területen marad, ahol hangsúlyos a közgazdaságtan, de a szak nem a gazdasági képzéshez tartozik. Ezt a hónap elején döntötte el, egészen addig úgy tervezte, hogy a szegedi gazdaságtudományi karon próbálkozik, mert a Kőrösyben megszerette a közgazdasági szaktárgyakat.

Az idei felsőoktatási tájékoztatót akár a hajukra is kenhetik a diákok, annyit ér. Fotó: Schmidt Andrea
Az idei felsőoktatási tájékoztatót akár a hajukra is kenhetik a diákok, annyit ér.
Fotó: Schmidt Andrea

Mivel érdekli az informatika, változtatott: gazdasági informatika szakra adja be első helyen a jelentkezését. Ez a természettudomány képzési területéhez tartozik. Így marad esélye arra, hogy államilag finanszírozott képzésben tanulhat szeptembertől, mégis az érdeklődési területének megfelelő helyen.

Hiteltelenül

A megkérdezett diákok kijelentették: diákhitelt nem vesznek fel. Az új típusú kölcsön fedezné ugyan az önköltséges képzésüket, de azt mondják: ők arra nem jelentkeznek, nem akarják mínuszban kezdeni felnőtt életüket. Külföldi munkát pedig nem szívesen vállalnának, de ha nem tudnak elhelyezkedni itthon, akkor más kiskapu nem marad számukra, mint a határátkelőhely.

– Fokozatosan kellett volna bevezetni ezt a változtatást – mondja Varga Réka Julianna, aki szintén felvételi előtt áll. Neki és a megkérdezett diáktársainak egybehangzó a véleménye arról, hogy egy efféle drasztikus változás kialakításához több évre lenne szükség.

A diákok azt mondják: a megjelent felsőoktatási tájékoztatóval nem mennek semmire, az ottani adatokat nem tudják hasznosítani. A határidő pedig sürget, a jelentkezést február 15-éig be kell küldeni.

– Várható volt, hogy a felvételi követelmények szigorodnak. Ezért olyan lehetőségeket teremtettünk tanulóinknak, amelyekkel egyrészt más szakirányba is eséllyel indulhatnak, másrészt többletpontokat szerezhetnek: újabb nyelvvizsga-bizonyítvánnyal, emelt szintű érettségivel – magyarázza Tráserné Horváth Annamária tagintézmény-igazgató.

– Emellett megfigyelhető, hogy végzőseink egyre jobban érdeklődnek iskolánk szakképzései iránt, piacképes szakmát keresve.

Az érdeklődés a keretszámok csökkenésének hatására vélhetően még tovább nő. A pénzügyi-számviteli szak az egyik ilyen népszerű képzésük, mert ezzel a végzettséggel a tanulók könnyebben elhelyezkednek a munkaerőpiacon.

Az igazgatónő elmondja: attól függetlenül, ha valaki nem közgázra megy tovább tőlük, rendkívül hasznos tudásra tesz szert. A gazdaság, a pénzügyek ismerete nélkül ugyanis ma már alig lehet boldogulni.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. allegro 2012. január 24. 15:10
  „Tényleg sok volt a közgazdász hallgató és képzések száma! Hogy lehet ennyi alkalmas hallgató, borzolt fel néha, amikor 1990-ben még mi a legjobbak sem mehettünk tovább közgazdász egyetemi szakokra!! El nem tudom képzelni, hogy általános iskolai osztálytársaim harmada ma közgazdász diplomás lehessen, képességeiket illetően nonszensz. Ennyire megtáltosodott az újabb nemzedék? Nem úgy hírlik.

  Én is kőrösys voltam, a rendszerváltás táján végeztem. Akkor volt az országban 3 db közgazdász képző intézmény: bp-i és a pécsi közgáz, valamint a pszf.
  Ezeket nekünk anno nem is hozták közelebb. Hiszen megvoltak rájuk az elit gimnáziumok jelentkezői. A Kőrösy igen kemény iskola volt, gondoskodtak arról, hogy ne legyünk tovább kitűnő tanulók. Mi pedig azt gondoltuk csak azon kevesek jelentkezhetnek egyáltalán tovább. El is fogadtuk a helyzetet, nyilván legtöbbünk szülei sem voltak értelmiségiek, akik harcoltak volna továbbtanulásunk érdekében. Ezért mégcsak nem is járt a kezemben felvételi tájékoztató az érettségim évében.

  Később én is nagyfokú igazságtalannak tartottam, hogy mi is legtöbben kitűnő tanulókként jelentkeztünk a Kőrösybe, hogy legtöbben az elit gimnáziumi jelentkezésünket/biztos helyünket cseréltük fel a közgazdasági szakközépiskolára (A vidéki szülők még inkább arra bíztatták a tehetséges gyereket is, legyen szakmád!), és azután éppen még mi sem tanulhattunk tovább államilag támogatott formában! A legjobbak sem!

  Azután tanulhattam munka mellett, sok éven át költségtérítést, tandíjat fizetve. 6 havonta 3 havi fizetésem. Minimálbérrel, ez arányaiban ma is ennyi.

  Voltak, akik követték példámat, munka mellett tanultak, egyikük mentálhigiénés szakember, az ő szavaival egyetértek: ,,nem sajnálja a mostaniakat, nekünk se volt könnyű, kaparja ki mindenki magának a gesztenyét!"
  Erről van szó!
  Még mindig jóval több a lehetőség a továbbtanulásra, az államilag támogatottra is, mint volt akár a mostani 18 évesek szüleinek - nem kell elfelejteni.
  1990-ben 180 ezer 18 éves gyerekből felvettek 9500 főt összvissza!! továbbtanulni az országban, mellé még 7500 újrafelvételizőt.
  Közgazdászok, nem közgazdászok, szabad számolni!
  Az a sok tovább nem tanuló fiatal munkába állt és már 17-18 évesen az államkasszát kezdte gyarapítani!
  Akinek pedig volt és van rá ambíciója az bevállalja munka és tandíjfizetés mellett is a tanulást. Sőt élethosszig tanulás van.
  S ne feledje el egyetlen 18 éves sem, még a saját szülőjének is tanulnia kellene, lehet, hogy miatta mond le róla! S lehet, hogy már magának sem meri bevallani. Élethosszig tanulás van, és azt is fizetni kellene. A nyugdíjkorhatárok emelésében pedig nagyban közreműködött a csak eltanulgató, munkát nemigen vállaló ifjú generáció. Éppen azokét emelve, akik amúgy is korán munkába álltak már..

  Ma természetes módon 30 évesen még pályakezdők sokan. Én 26 évesen jelentkeztem először a munkaügyi központba, és látta az ügyintéző a papírjaimat tanulmányaimról, és azt szegezte nekem rögtön:
  - "Nem kellene már dolgoznia, nem mindig csak tanulni? Ha az ember 30 éves koráig nem tanul meg dolgozni, utána már nem fog tudni! Beilleszkedni sem!"
  - "Tessék? Miről beszél? Már 8 éve dolgozom!" Tettem elé munkaügyi papírjaimat is - büszkén mondhatom!
  Mellesleg azóta is munka + tanulás van folyamatosan.
  S most először: államilag finanszírozottan. Ez már járt is. A sors tehát még sokmindent hozhat, amit ma elvett, holnap visszaadhatja, lehet, még jobb is lesz.
  Sokkal többet ér, nagyobb tapasztalat birtokában az, amit akkor kapok meg, amikor valóban felnövök hozzá, mint ha azt képzelem, minden magától értetődően jár nekem.

  Ajánlom figyelmetekbe, a jövőt illetően, hogy miféle alapképzésekről lehet ide jelentkezni, simán lehet még bárkiből rendes közgazdász, ha nagyon akarja:
  http://www.mesterek.bme.hu/

  Sőt, meggyőződésem, hogy a mérnöki tudásra lehet a legbiztosabb közgazdasági tudást építeni.
  S már azt is tudom, a Kőrösy tényleg biztos és erős alapokat ad.
  Lehet menni dolgozni ezzel a szakmával, és nem kell elfogadni, hogy nincs lehetőség tovább tanulni. Van, csak meg kell találni. Lehet, hogy nem olyan egyértelmű, de ebben fog mindenki versenyképessége rejleni.”
 • 33. szentmiki 2012. január 24. 13:42
  „29. Atka122.Az álmod soha ne add fel! A nehezen megszerzett tudás örökké megmarad az elmédben, különben meg a döglött hal úszik az árral, az életre való a forrás felé tart! Kitartást és sok sikert!”
 • 32. Smerdis 2012. január 23. 20:47
  „26. nemjogasz 2012.01.23. 17:01

  igazad van, csak a megvalósítással van itt k. nagy probléma...”
 • 31. JABBA 2012. január 23. 20:34
  „Mint előttem mondta valaki, hogy aki jó szakot választ, annak nem kell félnie a diákhitel visszafizetése miatt. A cikkebn is szerepel, hogy nem akarnak felvenni diákhitelt. Azoknak meg, akik eleve így kezdik, jó ha nem is mennek felőoktatási intézménybe, hanem menjenek el dolgozni.”
 • 30. JABBA 2012. január 23. 20:29
  „A mostani felvételizős diákoknak szívás. DE! Legalább aki valóban tanulni akar és nemcsak bulizni, akkor neki nem lesz gondja. Aki meg lusta, az fizessen. Mikor én főiskolára jártam 1993-ban, akkor még jobban tanultak a diákok, mint most. Sajnos a jelenlegi diákok többsége még olvasni se tud folyamatosan. Sőt olvasni a sorok között és kikeresni a lényeget sem tudnak.”
 • 29. Atka122 2012. január 23. 19:45
  „Tisztelt előttem szóló!
  Én teljes mértékben tisztában vagyok azzal, hogy a gazdaság informatikai szak nem habostorta, főleg a programozási része...már tavaly eleje óta rágódok az egészen, hogy mit döntsek, mi mellett válasszak, s nyáron végérvényesen eldöntöttem, h gazdinfó lesz. Tudom, h szenvedés, mert azért vannak ott ismerőseim, de sokkal többet elérek azzal, mintha egy sima közg-s diplomám lenne, s igazából én teljesen nyitott vagyok az informatikai területre... Ha szenvedni kell, hát szenvedni, programozás tudom hogy nem egyszerű, viszont a mai modern világban hasznos, s lassan szüségessé, s értékessé válik számunkra a minél mélyebb tudás az informatika területén.
  Nyilatkozatomban az szerepelt, h félek az egyre több olyan embertől, aki kiskapukat keresve kutat gazdasági képzések után, s kis morzsáját egy általam választott szakon is megleli, s ha sokan azzal az ésszel gondolkodnak, menövekedhet ott is a ponthatár, ami igazán a hátrányommá válik, nehezebb lesz a bekerülés, szóval ily módon hatással lehet ez a 0 gtk állami műszaki menedzser, agrármérnök, vagy gazdinfó szakra, ahova a diákok bár más irányban kezdenek el tanulni, de találkoznak az általuk már egy alapfokú szinten tapasztalt gazdasági szakágakkal. Sajnos a cikkben valahogy úgy jött le, h én választottam szimplán a keretszám változások miatt eme szakot, viszont ennek hátterében hosszú gondolatsorok, illetve barátoktól, szakmabeliektől való érdeklődés, tanácskérés volt.”
 • 28. flightmode 2012. január 23. 18:13
  „Kedved Attila! Nem szeretnék a lelkedbe gázolni, vagy elvenni a kedved az egésztől, de ezt a gazdaságinformatikus szakot lehet át kellene még gondolni...”
 • 27. norkocka 2012. január 23. 17:10
  „A gazdaságinformatikus NEM közgazdász szak!!!!! Programozói szakról van szó, nagyon minimális gazdasági ismeretanyaggal.
  Nem felvételi tájékoztatót, hanem mintatanterveket kellene nézegetni (internet), abból legalább a tantárgyak természetéről lehet tájékozódni. (pl. http://www.mik.vein.hu/docs/4/GazdInfBsc_07dec.pdf)”
 • 26. nemjogasz 2012. január 23. 17:01
  „Egyetemista vagyok és véleményem szerint szükséges és jó lépés volt. Már nagyon kellett egy ilyen döntés. Túl sok felesleges "szakembert" képeznek...
  A kreditrendszer "segítségével" pedig nehéz kibukni...”
 • 25. szatyi 2012. január 23. 16:02
  „"7. igazságkereső 2012.01.23. 10:53 "

  Már megint rossz helyen és téves információk tudatában keresed az igazságot!”
 • 24. Szerzetes 2012. január 23. 15:35
  „Amikor én bekerültem a rendszerbe 600-an voltunk elsősök informatika szakon. Innen aztán indult szépen a lemorzsolódás és a hasonlók. Nem tudok pontos számokat, de azt hiszem ezek közül 30-an ha végeztek 7 félév alatt a képzésükkel. Lehet, hogy az iparnak kell az informatikus, de biztos nem a bulizós, lógósakat fogják felvenni.
  Bölcsészből tényleg kevesebb kell, ki akarna tanár lenni ennyi fizu reményében, de hogy gazdasági szakember és jogász nem kell. Ez biztos nem az ország érdeke!
  De minek tépni a szánkat? Lesz jobb? Nem.”
 • 23. racionalitás? 2012. január 23. 14:36
  „majd szavazáskor emlékezzetek meg szeretetttttttttttt viktátorunkról...”
 • 22. theseus 2012. január 23. 14:10
  „5 év alatt sok minden változhat, de közgaszdászok várhatóan könnyedén tudják majd törleszteni a diákhitelt.
  Fontos, hogy mindenki olyan szakra menjen, ami érdekli és amiben tehetséges, de azért nem árt megnézni a várható jövedelmeket sem.
  Bizonyos szakmákban simán vissza lehet majd fizetni a diákhitelt, más pályákon meg hitelterhek nélkül is elég szerényen lehet csak megélni a magyar értelmiségi fizetésekből.”
 • 21. joy 2012. január 23. 14:07
  „12!
  Te talán Summa Cum Laude aranygyűrűvel diplomáztál?
  Nem az S.P. féle badarságra gondolok, hanem arra, aki a középiskola 1. orsztályától a diplomáig minden tárgyból jeles eredményt produkált!
  Akkor járhat a csőröd.
  /Én ismerek ilyen személyt -ma nem itthun osztja hatalmas eszét. Nem is olyan csóró, mint egy itthuni egyetemi tanár. :o/”
 • 20. macs 2012. január 23. 14:06
  „15. mivaan?,
  idézek:
  "Igy legalább nem külföldi befeketetők kezében lesznek és nem euróban keletkezik a kötelezettség."
  Egyébként én úgy tudom, hogy pl. az USÁ-ban dollárban, Frankfurban euróban fizettek a kibocsájtott állampapirokért. A jelenlegi államadósság közel 40%-a külföldiek kezében és devizában van.”
 • 19. Larsson 2012. január 23. 13:39
  „17.

  Egy indexre belinkelt blogger is ezt fejtegette, vissza lehet keresni, nem ördögtől való a számítsa sem és úgy van, ahogy leírod! ;)
  Csak mindeközben a diák is azonnal adós lesz és ki fogja őt 10 év múlva megmenteni??? A diákhitel visszafizetése alól úgy tudom a munkanélküliség se ment fel...”
 • 18. dokmed 2012. január 23. 13:03
  „Megtaláltam a jelszavam...őőő izé... a jelszavad. XDD”
 • 17. dondongó 2012. január 23. 12:48
  „Tartok attól, hogy a diákhitelek kamatának állami támogatása többe kerül annál, mintha nem piszkáltak volna bele a rendszerbe. Persze, hogy van lúzer jogász/közgazdász. A baj csak az, hogy begyűjtötték őket kormánytanácsadónak.:))))”
 • 16. Én2 2012. január 23. 12:32
  „Ezt nem szabadna hagyni a diákoknak, miért nem szólaltok fel allene hiszen rólatok van szó!”
 • 15. mivaan? 2012. január 23. 12:30
  „8! egyetértünk. 10! az államkötvényt úgy tudom Ft-ban lehet venni és Ft-ban keletkezik a fizetési kötelezettség..
  12! erről nem is beszélve! nem1 csoporttársam volt, aki doktorizhatna a hogyanlógjunk minéltöbbet és bulivan hát igyunk mindennap témakörben.. nekik valóban kár volt éveket vesztegetni az egyetemen, ahogy azoknak is, akik VALÓBAN nem odavalók. vannak olyanok, akik egyszerűen nem képesek elvégezni az egyetemet.
  De azért azt gondolom, hogy ez túl drasztikus lépés volt, túl hirtelen..”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ágynak esni ma már luxus

Százezer forintos fizetéséből naponta egy ezrest „bukik", aki beteg – ágynak esni tehát tényleg luxus. Tovább olvasom