Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 12°C | 17°C Még több cikk.

Kiskukára válthatnak az egyedül élők - fél pénzen

Kiskukára válthatnak az egyedül élők - fél pénzen
Életkortól függetlenül januártól 60 literes kiskukára térhetnek át az egyedül élők - fél pénzen. 80 literest választhatnak azok, akik ketten laknak, de esetükben a szolgáltató mérlegelhet.
Kilencen kértek igazolást

A szegedi önkormányzattól 9 hatósági igazolást kértek egyedül élők az első héten. Horpácsy András egyelőre nem változtat. A nyugalmazott főgyógyszerész azt mondja, kell a 120 literes kuka a kertje miatt. Fa-, rózsa- és szőlőmetszéskor elviteti a zöldhulladékot, hiszen ezt nem lehet komposztálni, kályhás tüzelésre is alkalmatlan. Az újszegedi nyugdíjas úgy látja, rosszul jár, ha megszűnik a nyugdíjas kedvezmény, mert a fizetnivalója a kéthavi 2751 forintról a duplájára, 5502-re nő. Takarékosságból megfontolja majd, hogy áttérjen-e 60 literes kukára, amiért kéthavonta 2760-at számláznak.
Januártól lehet kisebb, 60 vagy 80 literes kukát használni a jelenlegi 120 literes helyett egy új jogszabály szerint. A 60 literesre az egyfős, a 80 literesre a kétfős háztartások térhetnek át – de csak szigorú feltételekkel. Aki egyedül él, annak érdemes az önkormányzatnál kezdeni az ügyintézést, ahonnan beszerzi a hatósági igazolást a bejelentett lakosok számáról. Szegeden az űrlap letölthető a környezetgazdálkodás (szkht.hu) és az önkormányzat (szegedvaros.hu) honlapjáról, illetve beszerezhető a szegedi polgármesteri hivatal humán közszolgáltatási irodájának ügyfélszolgálatán (Szeged, Széchenyi tér 11.). A nyomtatványra 3000 forintos okmánybélyeget kell ragasztani. A hivatal pár napon belül kiküldi az igazolást, amit a környezetgazdálkodás ügyfélszolgálatára (Szeged, Stefánia 6.) kell bevinni.

Vidéken szintén az önkormányzatoknál célszerű érdeklődni a hatósági igazolásról. Akik ketten laknak, azoknak egyszerűbb a dolguk. Nekik nem kell hatósági igazolás, ők a környezetgazdálkodásnál kezdhetik az ügyintézést. 
– 60 literes kukára át lehet váltani, ha teljesülnek a feltételek, a 80 literesnél viszont társaságunk mérlegelhet. Szerződésmódosításkor az ügyfél kijelenti, hogy valóban egy-, illetve kétszemélyes háztartásban él. Ha ellenőrzéskor kiderül, hogy többen laknak egy fedél alatt, az jogszabálysértésnek minősül.

A szerződéssel arra is kötelezettséget vállal az ügyfél, hogy beszerzi a megfelelő, szabvány méretű kukát. Ha pedig mégis többletszemete keletkezik, annak elszállításáért pótdíjat fizet. És ha ez sorozatosan előfordul, társaságunk visszaállíthatja az eredeti nagykukás szolgáltatást és árat – tájékoztatott Koltainé Farkas Gabriella, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. gazdasági igazgatója. A szolgáltató kukásautóihoz való gyűjtőedényt a jogosultak a társaság Városgazda sori telephelyén bérelhetnek vagy vásárolhatnak. Ilyen műanyag gördíthető szabványkukát elvileg másutt is lehet kapni. Lapunk két szegedi barkácsáruházban és gazdaboltokban nézett szét, de nem találtunk megfelelőt.
Látszólag egyforma a három kuka, mégis különbözik. Megfejtés: a kék 120 literes, a középső 80, a jobboldali 60 literes. Fotó: Schmidt Andrea
Látszólag egyforma a három kuka, mégis különbözik. Megfejtés: a kék 120 literes, a középső 80, a jobboldali 60 literes. Fotó: Schmidt AndreaA kisebb, 60-80 literes kukák a környezetgazdálkodásnál 7 ezer forintért vásárolhatók meg. Bérelni havi bruttó 415 forintért lehet. A kisebb edények külsőre nagyon hasonlítanak a mostani, 120 literes nagykukákra, de keskenyebb az aljuk. A hulladékszállítási díj bruttó 345 forint alkalmanként. Ez heti egy ürítéssel számolva kéthavonta 2760 forint. Tehát ugyanannyiba kerül, mint jelenleg a szolgáltató által Szegeden biztosított 50 százalékos nyugdíjas ár, ami 2751 forint kéthavonta. A nyugdíjasoknak szóló és a kiskukás kedvezmény egyszerre nem vehető igénybe.

Ha egy ügyfél mindkettőt kéri, a szolgáltató csak az egyiket biztosítja. Nagyot változik a helyzet, ha mint megírtuk, az új törvénymódosítás alapján áprilistól valóban államosítják a hulladékszállítást. Akkor ugyanis – jelenlegi információink szerint – megszűnik a nyugdíjas kedvezmény. (Tízezer nyugdíjasnak drágulhat a szemétdíj, 2015. december 18.) Marad viszont a kisebb kukákra vonatkozó engedményes tarifa, amivel családi házas övezetben az egy- és kétfős háztartások élhetnek – életkortól függetlenül.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüskebokorba nyúl az ügyészség

Tüskebokorba nyúl az ügyészség

Kárt okozunk-e azzal, ha lenyírunk néhány ágat egy tüskés szederről, amely kilóg elénk az útra,… Tovább olvasom