Délmagyar logó

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 6°C | 16°C

Kiskundorozsmai romák: a telep egy nagy család

Szeged - Mi vezetett oda, hogy a dorozsmai Árpa és Búza utcában lakó roma közösség embertelen körülmények között él? – kérdeztük Hajdú Géza romológustól. Ő első lépésként nem lakóparkot építene a szegregátumban élőknek.
– Nem rosszabb emberek, mint bármelyikünk. De ha sokáig nyomorban tartunk valakit, akkor az válik életformájává. Meg lehet kérdezni, miért nincs igénye jobbra. Azért, mert nem volt rá tehetsége, mert nyomorúságban élt – magyarázta Hajdú Géza romológus, a dorozsmai Petőfi Sándor Művelődési Ház igazgatója, amikor a szegregátumban élő cigányokról kérdeztük.

– A magyar gazdaság hiánygazdaság volt, a cigányok ezt a hiányt próbálták meg a saját mesterségükkel betölteni.

Kiskundorozsmai romák: a telep érzelmi biztonságot ad Fotó: Schmidt Andrea
Kiskundorozsmai romák: a telep érzelmi biztonságot ad.
Fotó: Schmidt Andrea

Elfogytak a lehetőségeik. Amíg a társadalomnak szüksége volt erre, nem is volt akkora gond. Megváltoztak a viszonyok, egyre kevesebben vették igénybe a cigányok szakértelmét és munkáját, így elfogytak a lehetőségeik. Felnőtt egy olyan generáció a rendszerváltás óta, amelyik azt látja, hogy az apja, anyja sem dolgozik – önhibáján kívül –, mégis megélnek valamilyen szinten. A cigány nem gyűjtögető, felhalmozó típusú ember. Az itt és most létezik, és ha nincs pénze ennivalóra, akkor azon gondolkodik, miből lehet pénzt csinálni – hallottuk Hajdú Gézától. Hangsúlyozta: a telep egy nagy család, ahol mindenki mindenkivel rokon, és megosztják egymással, amijük van. Ez olyan érzelmi biztonságot ad, amit semmi sem tud pótolni. Ezért nem költöznének be panellakásba sokan, és ezért „ragaszkodnak" a nyomorúsághoz.

Asszonyok szorgoskodnak a  kiskundorozsmai Búza utcában. Életkörülményeik javítását kérték a püspöktől. Fotó: Schmidt Andrea
Asszonyok szorgoskodnak a kiskundorozsmai Búza utcában. Életkörülményeik javítását kérték a püspöktől.
Fotó: Schmidt Andrea


A munka lenne a legfontosabb. – Nehéz kimondani, de a lakóparkkal nem értek egyet, mert újabb problémahalmazokat fog fölvetni. Viszont nem tisztem ezt kritizálni, továbbra is végzem a magam eszközeivel azokat a dolgokat, amikre szükség van – utalt Hajdú többek között a gyerekeknek szervezett nyári táborra, a vers- és prózamondó versenyre, a nőnapra, a cigány karácsonyra és a roma tanodára. – A munka lenne a legfontosabb, hogy legyen olyan jövedelmük, amelyből ki tudják fizetni a közműveket. Piacorientált, zárt munkahelyeket hoznék létre.

Több mint 20 éve épült az Árpa utca

Hajdú Géza röviden összefoglalta lapunknak a dorozsmai romák elmúlt néhány évtizedét. 1961-ben kezdték el felszámolni egy határozat alapján a cigánytelepeket Magyarországon, mert úgy ítélték, egészségre ártalmasak. Dorozsmán 1979-ben szüntették meg a Vándor utca végén, lápos talajon lévő telepet. 1980 tavaszán adták át a komfort nélküli lakásokat a Búza utcában, 24 épült. 32 négyzetméteres, szoba-konyhás lakások voltak, házgyári panelból. 300 fő költözött a lakásokba, 10-12 ember lakott egyben. 5 úgynevezett csökkent értékű ház is készült, két szobával, konyhával, spájzzal és világítással. Tíz évvel később jött egy elköltözési hullám, sokan a szegedi Cserepes sorra, a repülőtérre és a Hunyadi térre költöztek. 1990-ben az Árpa utcában téglablokkos házakat építettek, két szobával, főzőfülkével és folyosóval. A Búza utcát szétszedték, a házgyári falakból építették az Árpa utcai út alapját. Többen komfortosították az Árpa utcai lakásokat, hárman fürdőszobát is építettek, és bevezették a vizet.

Eltérő tapasztalatok. Egy idős dorozsmai olvasónk felháborodva telefonált, miután olvasott a roma lakópark tervéről. „A második világháborúig megértők voltak, utána elkezdődött a cirkusz" – idézte fel a neve elhallgatását kérő férfi. Úgy emlékszik, régen mindenféle munkát elvállaltak a helyi romák, például elvitték az elhullott állatok tetemeit, és kipucolták az emésztőgödröket. Mára az Árpa és a Búza utcában „sok mindent szétszedtek, a villanyszámlát egy ideig a községi tanács fizette helyettük. Kijelentették, hogy nekik ez ingyen jár. Elszemtelenedtek, követelőznek, lassan már mindenki fél tőlük".

Van, aki másként látja a helyzetet Dorozsmán. – Nem tapasztaltam még, hogy a romák durvák lettek volna. A magyarok között is van rossz szándékú, mint néha a romáknál is, de alapvetően a roma és a magyar ember egyforma – mondta Páli Györgyné az egyik élelmiszerbolt előtt.

Megírtuk: kérelmet adtak át november 20-án az Árpa és a Búza utcában élő romák képviselői Kiss-Rigó László megyés püspöknek, hogy segítsen rendezni az életkörülményeiket. A püspök azt ígérte, előteremtik az Árpa és a Búza utca közti területre építendő új lakóparkhoz szükséges anyagi forrást. 22 család, összesen 116 ember kért lakást és legális lakhatási jogviszonyt. A tervek szerint nehéz sorsú magyar családok is költözhetnek majd a lakóparkba.

Területet kérnek a várostól. Szerettük volna megtudni a szegedi önkormányzatnál, hogy biztosítanák-e a szükséges területet – az Árpa és a Búza utca között – az építkezéshez, és mit szól a városvezetés a romák kérelmében lévő megfogalmazáshoz, amely szerint „az önkormányzat helyi viszonyainak rendezése köréből kívül esik a helyzetünk – égetően sürgető – kezelése", de lapzártánkig nem kaptunk választ.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bíróság elé kerülhetnek a gázolajtolvajok

Az egyik szegedi üzemanyagtöltő állomás telephelyén ért tetten a biztonsági őr három férfit, akik mintegy 189 liter gázolajat loptak el még május 21-én. Tovább olvasom