Délmagyar logó

2016. 10. 21. péntek - Orsolya 10°C | 15°C

Kisokos tanévkezdésre

Szeged - Tájékoztatót készített az Emberi Erőforrások Minisztériuma a tanévkezdésről azzal a céllal, hogy megismerjék az érintettek a változásokat.
„Az új tanév zökkenőmentessége érdekében" az Emberi Erőforrások Minisztériuma 20 oldalas tájékoztató füzetet készített. A Tanévkezdő EMMInensben olyan kérdésekre adnak választ, amelyek a változások miatt merülhetnek fel a szülőkben.

Sok újdonságot nem találtunk a kisokosban: sok adminisztrációs kérdést tisztáz például a hiányzások számával, a tankönyvek átvételével és a diákigazolvánnyal kapcsolatosan. A legfontosabb kérdéseket viszont – például hogy pontosan mit tartalmaznak az új tantárgyak, vagy hogy a mindennapos testnevelésnél milyen más lehetőségek vannak a tornatermi ugráláson kívül – csak felületesen érinti.

„Az erkölcstan tantárgy tartalmát a Nemzeti alaptanterv és a hozzá kapcsolódó kerettanterv szabályozza, követve a köznevelési törvény azon alapelvét, amely szerint a vallási, világnézeti információkat tárgyilagosan, sokoldalúan kell közvetíteni, a teljes nevelési-oktatási folyamatban tiszteletben tartva a gyermek, a tanuló, a szülő és a pedagógus vallási, világnézeti meggyőződését" – áll a kisokosban, amiből mi arra következtettünk: erkölcstan címen is vallásoktatás lesz, csak nem egy, hanem több felekezet tanaival ismerkedhetnek meg a gyerekek. A hittanoktatás kapcsán azok rosszul járnak, akik olyan vallást választottak, amely felekezet nincs jelen az iskolában. Ez esetben ugyanis a szülő vagy más vallást választ, vagy az erkölcstant. Az is kiderül, hogy a bizonyítványban és egyéb tanügyi dokumentumokban minden tanuló esetében az „Erkölcstan/Hit és erkölcstan" megnevezés szerepel, vagyis nem azonosítható, melyiket választották a szülők gyermekük számára.

A kisokosban szó esik az egész napos iskola és a napközi kérdéséről is. Mint ismeretes, minden általános iskolás gyerekeknek 16 óráig az iskolában kell tartózkodnia, napközis ellátásról azonban az új Köznevelési Törvényben már nem esik szó. A minisztériumi kiadványban az szerepel: természetesen lehet napközit szervezni, igazgatói engedéllyel pedig a szülő kérésére hamarabb is elhagyhatja az iskolát a diák – kivéve, ha egész napos iskolaként működik az intézmény.

Az idei tanévtől vezetik be a Nemzeti alaptantervet is az első, ötödik, kilencedik, valamint a hatosztályos gimnáziumok kezdő évfolyamaiban. A NAT-ról a kisokos azt írja: „a közjóra való törekvés megalapozása annak érdekében, hogy a felnövekvő nemzedék megtalálja helyét a családban, társadalomban és a munka világában". Emellett leszögezi: bár kerettanterv szerint kell oktatni minden intézményben, az iskolák a rendelkezésükre álló óraszámok 10 százalékával szabadon rendelkeznek. Emellett az egyes tantárgyakon belül az időkeret 10 százalékának felhasználásáról is szabadon dönthetnek, vagyis az iskolák nem lesznek egyformák.

A kiadvány a www.kormany.hu oldalról letölthető.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szájsebészek hetedhét országból

Szájsebészeti továbbképzést rendeznek pénteken az Agórában. Tovább olvasom