Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Kisorsolt bosszúság

A kisorsolt maradékföldek gondot okozhatnak Ásotthalmon, ahol ezerötszáz egykori téesztag kapott földet – ha akarta, ha nem.
– Földeket sorsoltak ki a három egykori ásotthalmi téeszből. Nekem is jutott belőle, de csak a bosszúság jutott mellé – panaszkodott a hajdani Felszabadulás Tsz. jogásza, Papp Flórián. A Csongrád Megyei Földművelésügyi Hivatal a részaránykiadást és a kárpótlást követően kiosztotta a fennmaradó területeket. Ezerötszázan kaptak egy-egy holdnyi területet. A nyugdíjas jogász azt fájlalja, hogy a földek kiosztását a hivatal az érintettek értesítése nélkül sorsolta ki. Mivel Papp Flórián jelenleg Szegeden él, és nem tervezi, hogy gazdálkodni kezd – a földje csak bosszúság.

– Nem tudom, mi van rajta. Művelni nem tudom. Eladni nem lehet, mert még nincsen a nevemre bejegyezve a földhivatalban. A gazról és a művelés hiányáról pedig nyilván értesít majd a hivatal. Sőt ha parlagfű terem, még büntet is – méltatlankodott. – Szerettem volna lemondani a földdarabomról azok javára, akik ott élnek Ásotthalmon, és művelnék. A kisorsolt földről viszont nem lehet lemondani sem.

– A „van" nem okozhat gondot. A földtulajdon bejegyzése után szabadon rendelkezhet vele mindenki. Eladhatja, elajándékozhatja vagy felajánlhatja az államnak életjáradékért cserébe – tájékoztatott Seres Márta, a földművelésügyi hivatal jogásza. Ehhez természetesen a földhivatalnak be kell jegyeznie a tulajdonost.

A nem gazdálkodó földtulajdonosok tehát haladékot kaptak, nem büntethető a parlagfű és a parlagon maradt terület, ha nincsen bejegyezve a tulajdonosa. A bejegyzésig viszont mozdulni sem tudnak, nem rendelkezhetnek felette.

A föld életjáradékra váltása jelenleg szünetel. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet szegedi irodájában megtudtuk: a két lezárult akció után egyelőre szünet van, a soron következő csereeljárást várhatóan ősszel indítják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mérgező víz miatt pusztulnak a madarak

Tömegesen hullanak el a madarak Csongrád megyében az úgynevezett tavi bénulás miatt. Az állatok egy… Tovább olvasom