Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Kispolgári csipkevilág

Dajka Margit miatt szeretett bele Székhelyi József színidirektor Gabriela Zapolska tragikomédiájába, a Dulszka asszony erkölcsébe, amit szombaton mutatnak be a kisszínházban.
Kolozsi Kilián és Csarnóy Zsuzsa a főpróbán. Fotó: Frank Yvette
Az első világháború előtt Krakkóban, Dulszkiék kispolgári szalonjában játszódik Zapolska darabja. Dulszka asszony családjában példás rend honol, ám kínos botrány van születőben: Zbysko, a család reménysége teherbe ejti a csinos fiatal cselédet. Egymillió az ára, hogy Dulszkáék otthonába visszatérjen a kispolgári béke...

– A mi ezredfordulónk és a múlt századforduló szinte ikertestvérek. Sok vonatkozásban elképesztően hasonlítanak egymásra – állítja a tragikomédiát színpadra állító Székhelyi József. – Azért szerelmesedtem bele rögtön Zapolska darabjába, mert mindenféle aktualizálás, „komámnak mondom, hogy sógorom is értse" összekacsintás nélkül is érthető. Szinte átordít az évszázadon. Ugyanaz a megoldatlan és megoldhatatlan problematika, ugyanazok az archetípusok, ugyanaz a szóhasználat jellemzi a mi korunkat is. A család eróziója és a házasságeszmény összeomlása dermesztő módon aktuális ma is.

Gyermekként a szüleimtől hallottam először a darabról, és a címszerepet alakító Dajka Margitról, aki állítólag ördögi volt az előadásban. Az ötvenes évek közepén még nem volt televízió, a nézők a szájreklám hatására mégis ott tolongtak Madách Színházban, hogy Dajkát láthassák. Később, amikor nem sokkal a halála előtt együtt játszottunk Margitkával, jó barátságba kerültünk, és az öltözőjében nagyon sokat beszélgettünk.

Gazdag művészpályája összegzéseként megvallotta nekem, hogy a Dulszka volt a legkedvesebb szerepe. Mivel szerelmes voltam belé, általa a darabba is azonnal beleszerettem. Másfél évtizede rendezek, azóta vágytam arra, hogy egyszer színpadra állíthassam – meséli lelkesen a színidirektor.

A modern kisszínház színpadán kicsit meghökkentő, de nagyon találó Juhász Katalin díszlete: hatalmas csipke a szőnyeg, csipkéből vannak a függönyök, de a falak is. Nippek, családi képek idéznek fel egy igazi kispolgári otthont. A jelmezeket Molnár Zsuzsa tervezte.

Fekete Gizi betegsége miatt krízishelyzet nehezítette ugyan a próbaidőszakot, hiszen Szilágyi Annamária csak egy héttel a premier előtt vette át a főszerepet. Régi ismerősként köszöntheti a közönség a Juliette szerepét alakító Csarnóy Zsuzsát, aki elragadó Elisa volt a kilencvenes évek közepén Helyey László partnereként a szegedi My Fair Lady-ben, és egy évtized múltán ősszel szerződött vissza. A kolozsvári színészképzőben szerzett diplomát, majd a gyergyószentmiklósi társulatban kezdte a pályáját a Zbyskóként bemutatkozó Kolozsi Kilián. Érdemes odafigyelni rá. A lengyel színészek legendás, irigyelt szerepnek tartják Dulszki urat, aki némán vesz részt a játékban, és csak a végén üvölti el véleményét, de akkor aztán úgy, hogy leszakad a mennyezet. Ki más játszhatná Szegeden, mint Király Levente?


Színésznőből drámaíró

Gabriela Zapolska egy lengyel nemesi família sarjaként 1857-ben született Kiwercében. Családjával szakítva 1879-ben színésznő lett, Krakkóban, Varsóban, Lembergben lépett fel. Később hat éven át Párizsban játszott, majd hazatérése után évekig tárcaíróként és színházi kritikusként dolgozott, színiakadémiát szervezett. 1955-ben játszották először Magyarországon a Dulszka asszony erkölcsét. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezárt a Krisna-templom

Bezárták a Sándor utcai Krisna-templomot. A szerzetesek a pappal együtt elmentek Szegedről. A… Tovább olvasom