Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Kisregényt írt Pajor professzor

Szeged - Pajor László szegedi urológus egyetemi tanár kisregényt írt az apósáról, akit 1950-ben 4 év fegyházra ítéltek. Ő mindvégig abban a hitben élt, hogy egy rendszerellenes vers miatt kellett elszenvednie a büntetést, holott tudományos munkája szúrt szemet a pártnak.
Boldogok a félkezűek címmel egy versfoszlány kering a családi legendáriumukban, ugyanezzel a címmel jelent meg Pajor László szegedi urológus professzor szépirodalmi írása. A verssor az ötvenes évek tapsolási kényszerét pellengérezi ki, ugyanis Rákosi Mátyás és a többi pártvezető beszéde alatt mindenkinek kötelező volt tapsolnia.

Pajor László a könyvével. Fotó: Karnok Csaba
Pajor László a könyvével.
Fotó: Karnok Csaba

A legendáriumból

A regény főhősét politikai elítéltként az oroszlányi szénbányában dolgoztatták, egy katolikus pappal és egy, az országot korábban az ENSZ-ben képviselő agrármérnökkel együtt. Kitalálták, hogy intellektuális játékkal tornáztatják az agyukat: mindennap előadást tartott valamelyikük a szakterületéről, egy általuk kevésbé használt idegen nyelven. A nyelvésznek – a családi legendárium szerint – feladták a leckét, hogy a magyar nyelvészetről görögül beszéljen. Ő erre visszakérdezett: ógörögül vagy újgörögül?

A könyv főszereplője a professzor apósa, egyetemi oktató, nyelvész. Lóránt a neve a történetben, amelyet az elbeszélő szigorúan a tényekre alapoz; mozaikszerűen meséli el a tehetséges kutató életét az 1950-ben ellene indított koncepciós pertől az 1990-es évekig, amikor az Alzheimer-kór miatt teljesen elveszíti kapcsolatát a valósággal. A család azonban kikéri az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából a rá vonatkozó III/III-as iratokat. Tisztán akarnak látni, mivel érdemelte ki egy intelligens fiatalember a börtönt, miért tört ketté a karrierje, és miért volt élete végéig megbélyegzett. A vers egészében nem maradt fenn, az sem egyértelmű, hogy ki a szerzője. Ennek ellenére a nyelvész mindvégig abban a hiszemben élt, hogy azért hurcolták meg, mert előkerült a vers.

A levéltári iratokból kiderült: a debreceni egyetem négy fiatal tanársegédje, nyelvészek, történészek 1948–49-ben összefoglaló kötetet írtak a forradalom és szabadságharc centenáriumára. A korban jellemző megközelítéstől eltérően dokumentumok segítségével tárták fel, milyen személyes és politikai ellenszenvek, viták övezték a száz évvel korábbi történéseket. A párt valójában a könyv miatt indított pert a kutatók ellen. A főhős 4 év fegyházat kapott; négyéves volt az elsőszülött lánya, amikor először láthatta. Az 56-os forradalom alatt már szabadlábon volt, higgadtan értékelte az eseményeket, nem zavarta bosszúvágy a tisztánlátását, disszidálni sem akart. Nyelvészként ugyan dolgozhatott, sikereket ért el, de az egyetemi ifjúság oktatásától eltiltották. Annak ellenére, hogy többször rehabilitálták, 1988-ig megfigyelte a rendőrség.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2012. február 27. 10:08
    „Sajnos a társadalom mind a mai napig nem vitte végig - elejétől a végéig - a "rendszerváltás" óta ezt a III/III-s, III/II-es ügyeket, melyeket valójában már régen lezártnak kellene tekinteni.De úgy látszik, hogy ez magyar specialitás,hogy valamibe belekezdenek, de semmi nincs tökéletesen befejezve! Ez a rákfenéje többek között a mi magyar társadalmunk fejlődésének!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejlesztő programok a Százszorszépben

Szeged - Törpe Ovi várja a 2–4 éves gyerekeket a Százszorszép Gyermekházban. Tovább olvasom