Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Kiss Ádám a csúcson: 10 esztendő a színpadon, 30 gyertya a tortán

A Dumaszínház történetében először tart tripla előadást Szegeden Kiss Ádám, aki ezzel ünnepli meg, hogy 10 éve stand-upol. A humorista nemrég töltötte be a 30-at, vőlegény lett, és lassan szeretné elhagyni a tinibálványstátuszt.
– Pont 10 éve stand-upol. Gondolta volna a kezdetekkor, hogy a közösségi oldalakon közel félmillióan fogják követni, több mint 100 ezren figyelik a Juróp Tour című útivideó-sorozatát, telt házas stand-up előadásokat tart majd?
– Örültem, amikor belevágtam, hogy van végre ilyen műfaj, lehet vicceskedni. 2005. március 20-án volt az első hivatalos dumaszínházi fellépésem egy étteremben, ahol nekem háttal ülve 15 ember evett. Akkor nem gondoltam, hogy ekkora buli lesz ez az egész, szerelemből csináltam a mai fiatalokkal ellentétben, akik a Showder Klub sikerén felbuzdulva akarnak sztárok lenni. 10 éve nem érdekelt minket, mi lesz, összejött egy nagyon jó csapat, és mára kinőttük magunkat. Lehet bármennyi rajongója valakinek a Facebookon, vagy nézhetnek egy műsort milliók, de az, hogy fizikailag veszik a fáradságot, és eljönnek engem minden este meghallgatni, az a csúcs. Így lesz ez Szegeden is, ahol a Dumaszínház történetében először triplázom. Ennél szebb ajándékot nem is kaphatnék a tízéves évfordulómra.

– Háromszor lép fel Szegeden a Kiss Ádám a nagyvilágban című új, önálló estjével. Mivel tölti ezt a három napot a városban?
– Nem akarok egy este két előadást is lenyomni, hogy a második közönsége már egy félfáradt Kiss Ádámot kapjon. Így meg tudom élni az előadást, és át tudom magam adni az élménynek. Imádom-szeretem a várost! Hónom alá csapom majd a kis menyasszonyomat, akinek szerb kötődése is van, így lehet, hogy átugrunk a Délvidékre. Általában ilyenkor készüléssel, szaunázással töltöm a napomat, és sétálgatok a városban, élvezem a délelőttöt, de délután már bemegyek próbálni, mert ez egy összetettebb produkció, nem egy szál mikrofonnal állok ki, vetítek, és szól a zene is.

Fotó: DM
Egy humorista, aki 80 perc alatt körbejárja a Földet. Fotó: Dumaszínház

– Mit gondol, hány rajongója szívét törte össze azzal, hogy vőlegény lett?
– Nem tudom, de egy szívet nagyon boldoggá tettem – a sajátomról nem is beszélve! Ez a busz elment, lefoglalóztam a páromat, úgyhogy itt lagzi lesz.

– Februárban töltötte a 30-at. Megviselte?

– Nem ért váratlanul, és csodálatos ajándékot kaptam. Az összes barátom és kollégám, vagy 100-120-an, hónapokon át titokban forgattak egy áldokumentumfilmet rólam. Egyik nap, amikor a menyasszonyommal elindultunk a moziba, hogy megnézzük a Birdmant, késve, az utolsó sorba estünk be. Nem láttam, de a terem csak a barátaimmal, kollégáimmal volt tele, és a rólam készült filmet vetítették. Életem flash mobja (villámcsődület – a szerk.) volt, de tényleg! Döbbenten néztem, amikor a vásznon Janklovics Péter humorista, színész elkezdett rólam beszélni, nem tudtam elképzelni, kit érdekel egy ilyen bejátszás a Birdman előtt. Azután összeraktam, hogy nem a hollywoodi mozi megy, az előttem ülők pedig az ismerőseim, kitört a vastaps. Az áldokumentumfilm pedig óriási, csak nem nyilvános.

– A végén még tinibálványból érett humorista lesz. Bánná?
– Örülnék neki, ha végre megszabadulnék a tinibálványstátusztól, mert már jó 5 éve unom. Sőt, azok a tinilányok, akik a kezdetektől kedveltek, lassan kétgyermekes, harmincas családanyákká válnak. Nyilván ma sem 500 tini ül esténként a nézőtéren, de tény, hogy könnyebben befogadható vagyok, szélesebb rétegekhez jut el a műsorom. Ha megállít egy 70 éves néni a 10 éves unokájával, a gyerek is felismer.

Fotó: DM
Fotó: Dumaszínház

– Mennyire építi magát tudatosan?
– A színpadon megjelenő karakter én vagyok, annyira őszinte műfaj a stand-up. Szerintem pont az tetszik az embereknek, hogy nem játszom túl a „szerepem", hanem egy srác vagyok a sok közül, aki elmondja búját-baját. Komolyan hangzik, ha azt mondom, ez tudatos, de mást nem is tudnék csinálni.

– A Dumapárbaj című vígjátékban a mozivásznon is láthattuk. Kísérletező típus?
– Szeretek a nulláról elkezdeni dolgokat, legyen szó filmről, könyvről vagy sorozatról. Nagy feladat volt Jászai Mari-, sőt Kossuth-díjas alkotókkal dolgozni, megint kicsi voltam, és izgultam – kell néha egy egészséges drukk, az tart életben. Ha hátradőltem volna öt éve, lehet, hogy nem is emlékezne már rám senki, mindig meg kell újulni.

– Erdélyi útja, európai fellépései és az új estjéhez kötődő „terepmunka" sok utazást jelentett. Melyik a kedvenc városa?
– Londonban nagyon szeretek fellépni, mert 600-700-an mindig eljönnek – mondjuk ez nem meglepő, ez a második legnagyobb magyar város. De kedvelem Barcelonát, Amszterdamot is, Ázsiában pedig van egy pici sziget, ahová szeretek elbújni a bennszülöttek közé egy fabódéba.

– Említette már, hogy Németország felé is kacsingatna, elvégre ott töltötte ovis és iskoláskorát. Felsorolná, mi tartja itthon?
– A nézők szeretete, a felkérések, az, hogy pörgök és élvezem. Akkor megyek majd Németországba, ha itthon nulla ember lesz rám kíváncsi, a Nyugat csak B-, vagy inkább J-terv. Missziónak tekintem, hogy én majd egyszer megnevettetem a karót nyelt németeket.

– A következő napokban Szegedet nevettetheti meg, de húsvétra hazaér. Megy locsolkodni?
– Atyaúristen, már húsvét lesz? Valószínűleg jókedvvel, bőséggel megyek majd.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem tömegeltek a szegedi Tescóban

A szegedi Rókusi körúti Tescóban reggel és délután többen voltak a szokásosnál, de tömeg nem volt. Tovább olvasom