Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Kistelek a legbiztonságosabb

Kistelek - A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság (CSMRFK) adatai alapján kijelenthető: tavaly Kistelek volt a legbiztonságosabb település a megyében.
Csongrád megyében tavaly 15 ezer 835 bűncselekmény vált ismertté, ebből „csak" 530-at követtek el Kisteleken. A városban nem történt emberölés, sőt kísérlete sem, és egyetlen autót sem tulajdonítottak el. Bár a megyeszékhely és a nagyobb városok nem hasonlíthatók össze kriminalisztikai szempontból, a táblázatunkban látható számok mégis beszédesek. Lukács János, a CSMRFK vezetője a 2009-es évvel kapcsolatban elmondta: a tavaly a megyében ismertté vált bűncselekmények közül több mint hatezret még 2006 és 2008 között követtek el, így ezek nem ronthatták az emberek szubjektív biztonságérzetét. Tavaly is – csakúgy, mint az elmúlt 5 évben – minden emberölés elkövetőjét megtalálták. – Az elkövetett bűncselekmények 55 százaléka vagyon ellen irányult, azaz lopásokból, betörésekből, gépjárműfeltörésekből, zsarolásokból, rablásokból adódott össze. Ezek száma azonban csökkent az egy évvel korábbi adatokhoz képest – tette hozzá.

A dandártábornok közölte: tavaly 24 balesetben 29-en haltak meg, kevesebben, mint egy éve, amikor 27 balesetben 33-an hunytak el. Kevesebb az ittas járművezető is, bár minden 13. személyi sérüléssel járó baleset alkoholfogyasztás miatt történt.


– A közvéleményt megrázó bűncselekmények tavaly elkerülték a megyét, de emlékezetes volt Szegeden a gépkocsilopás-sorozat, illetve Kübekházán a hármashatár-emlékmű megrongálásának felderítése, amellyel kiváltották a diplomácia elismerését is. Makón a volt főrabbi emléktáblájának megrongálása és a transzformátorolaj-lopások keltették fel az emberek figyelmét. Mindkét esetben elfogták az elkövetőket, csakúgy, mint Kisteleken, ahol a határrendészet kutyája segített azonosítani egy idős nénit megerőszakoló férfit.

A megyében több erőszakos bűncselekmény történt tavaly: 810 eset vált ismertté, míg egy évvel korábban 740 esetről értesült a főkapitányság. Nőtt a házasságon, családon belül elkövetett esetek száma is. A rendőrök 32 esetben hoztak határozatot ideiglenes távoltartásról, amelyekre egy esetben sem érkezett bírósági felülvizsgálati kérelem. Csökkent viszont a kábítószerrel való visszaélések száma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpáros ütött el gyalogost Szegeden

Súlyosan megsérült egy kerékpáros férfi hétfő délután Szegeden. Az elütött nő azonban a helyszínről elment. Keresik. Tovább olvasom