Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Kistelek magát virágoztatja fel

Kistelek - Saját nevelésű virágok díszítik idén nyáron Kisteleket. A kollégium mögött felállított fóliasátorban a fél tucat fajta egynyári növény mellett zöldségpalántákat is gondoztak. Ezeket családok kapták, hogy saját konyhakertet művelve önellátóvá váljanak. A program olyan sikeres volt, hogy már a kibővítésén gondolkodnak.
Sikerrel debütált Kisteleken az önfenntartó kertészet. Mint arról tavasszal beszámoltunk, 420 négyzetméteres fóliát állítottak fel a kollégium mögötti területen, amelynek fűtését a geotermikus hulladékkezelő visszasajtolójánál keletkező 40 fokos vízzel oldják meg. Itt zöldségeket és virágokat termesztettek – előbbieket rászoruló családoknak adták, utóbbiakkal pedig a várost parkosították.

– Harmincezer tő egynyári virágot neveltünk, a főteret és környékét díszítik – mondta el Németh Szilvia városi kertész. Több mint fél tucat fajta került ki a közterekre, és most nevelkednek az árvácskák, amelyeket ősszel ültetnek el. – Jóval olcsóbb így, mint megvenni a palántákat, akár a negyedére is csökkenthetők a költségek. A pályázat jövőre kifut, de úgy gondolom, érdemes tovább folytatni.

Kistelek magát virágoztatja fel. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A közterek megszépítése mellett az élelmezésben is szerepet játszott a fólia. A virágokon kívül zöldségpalántákat is neveltek itt. Azok között osztották szét, akik vállalták, hogy portájukon konyhakertet alakítanak ki. 200 család kapott fejenként közel 300 tő paprikát, paradicsomot, karalábét, káposztát, zellert és salátát. Hévízi Edit kislányával és élettársával lakik együtt – azt mondja, nemcsak nekik, de még szüleinek is jutott abból, amit megtermeltek maguknak.

– Soha nem foglalkoztam kertészkedéssel, de nem is volt vele sok gondom. Locsoltam, kapáltam – mesélt veteményeséről, amelyből már csak néhány tő paradicsom maradt, mindent megettek. Egy füves területet különített el erre a célra, amelyet az önkormányzat szakemberei még segítettek is felásni. – Hatalmas segítség volt ez nekünk anyagilag. Soha nem is ettünk volna ennyi zöldséget, ha pénzt kellett volna adni érte – tette hozzá Edit. Ha lehet, jövőre is jelentkezik a programba.

Az önkormányzati fólia jelenleg üres. Októberben indul meg a termelés, és ide hozzák majd be azokat a növényeket is, amelyeket téliesíteni kell. – Szeretnénk a mennyiséget és a választékot is növelni jövőre – beszélt a tervekről a városi kertész. – Jó lenne, ha uborkát is tudnánk kiadni a konyhakertekbe, illetve ha a családok egyéni igényeit is figyelembe tudnánk venni akkor, amikor kialakítjuk a számukra összeállított csomagot. Úgy vettük észre, hogy a programban részt vevők megbecsülik, amit kapnak: idén egyetlen elhanyagolt kertet sem találtunk.

Olvasóink írták

 • 5. katalin 2012. szeptember 07. 10:50
  „Tivadar A látszat csal!!! Mit ér a gyönyörű alma, ha belűről rothad???”
 • 4. Tivadar 2012. szeptember 07. 00:58
  „3. katalin 2012.09.06. 20:08

  En nem tudok rola, hogy vettek volna, az a lenyeg, hogy gyonyoru a kisvarosunk.”
 • 3. katalin 2012. szeptember 06. 20:08
  „Tivadar persze hogy örülök, ezzel csak annyi a baj, hogy akkor mért kelet venni virágot.
  Vagy csak számlán?”
 • 2. Tivadar 2012. szeptember 06. 15:42
  „1.katalin 2012.09.06. 11:44

  Nem gondolod, hogy minden egyes csaladot megkerdeznek! Inkabb orulj a szep es viragos kisteleknek.”
 • 1. katalin 2012. szeptember 06. 11:44
  „Így hazudni kevesen tudnak!!! Kíváncsi vagyok ki kapott még Editen kívül palántát? Mért csak Ő nyilatkozott? És a többiek hol vannak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ítélőtábla: nyitottság és racionalizálás

Többek között ezeket szeretné megvalósítani a közeljövőben Harangozó Attila, a Szegedi Ítélőtábla új elnöke. Tovább olvasom