Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Kisteleki sajtfesztivál, ahol gombócból is sok volt

Kistelek - Sajt, kürtős kalács, must és lecsó jól megfértek egymás mellett a szombati kisteleki Sajt- és Gasztronómiai Fesztiválon. Mint kiderült: sajtban a gyümölcsös, krémtúróban a gumicukros a menő, de a legfinomabb még mindig a frissen főtt, kézzel gyúrt szilvás gombóc.
Sajtfesztiválként indult ezelőtt tizennégy évvel, de igazi gasztronómiai fesztivállá nőtte ki magát a kisteleki, melyet szombaton rendeztek a Sportcsarnokban és környékén. Ebédidőben már bőven kavarogtak az illatok a környéken – mindenki megtalálhatta a neki való étket.

„Nem tudjátok, hol főzik a szilvásgombócot?" Ezt a kérdést jártunkban-keltünkben többször is hallottuk. Nem véletlenül. Tavaly is nagy sikere volt a Városvédő Egyesület finomságának, idén már – sajtok ide vagy oda - többen kifejezetten őket keresték. A 25 kiló krumpli felhasználásával készült 600 gombócért folyamatosan állt a sor. Nem ők voltak azonban az egyetlenek, akik ingyenes kóstolókkal kedveskedtek: az önkormányzat csapata olajban sült krumplis pogácsát, az Ifjú Kistelekiek Szervezete kürtős kalácsot és töltött krumplit osztogatott.

Sajt- és gasztrofesztivál volt Kisteleken. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

A Kertbarátok hatalmas edényben főzték a lecsót, de hamarosan már csak az alját nézegethették a későn érkezők. A hostessek folyamatosan kínálták az ételekhez a pálinkát, aki pedig kicsit könnyedebb italra vágyott, frissen préselt mustot kaphatott.

A fesztivál főszereplői, a sajtok a csarnokban kaptak helyet. - Általában a hagymás és a füstölt fajtákat keresik, de népszerűek a gyümölcsösek is. Utóbbi furcsának tűnhet, de végül is a francia sajtokhoz is kínálnak édes ízt – érvelt Hevesi Ferencné. Mi azonban találtunk még ennél is extrémebb terméket: a gumicukros krémtúrót. - Erre is jó ez a fesztivál: be tudjuk mutatni új termékeinket. Bár hónapok óta lehet kapni, sokan most, itt fedezték fel – mesélte Tiricz Ferencné, a kisteleki sajtgyár termelési vezetője.

Sajt- és gasztrofesztivál volt Kisteleken. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

„Ne nyúlj bele!" Ez a mondat hangzott el legtöbbször a rendezvény gyerekek által birtokba vett részén. A tökökkel és kukoricaszárakkal körbevett területen régi mezőgazdasági eszközöket mutattak be. Lehetett búzát és kukoricát szemezni, tököt darálni, pihenésképpen pedig farönkön ülve diót törni. Bár a legtöbb szülő nem tudott válaszolni a „mi ez" kérdésre a kiállított eszközökről, ez a kicsiket nem zavarta: anélkül is remekül feltalálták magukat közöttük.

A rendezvényt délután kulturális programokkal színesítették, este pedig vacsora zárta.

Olvasóink írták

  • 2. x 2013. október 13. 19:05
    „1. csonakos, a menyecske, vagy fölirat?”
  • 1. csonakos 2013. október 13. 16:45
    „Vajon a galéria negyedik képén szereplő sajtot hol lehetne beszerezni? (A cikkben is az első!) Igen guszta! Ha igaz a fölirat a menyecskén nagy valószinűséggel juh tejből készült!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

21,9 milliós támogatás a múzeumoknak

57 önkormányzati fenntartású múzeum részesül összesen 300 millió forintos támogatásból az Emberi Erőforrások Minisztériumának Múzeumfejlesztési Programjában. Tovább olvasom